Låna till en bil? Jämför dina alternativ för att hitta rätt lån för din situation

Om du planerar att köpa en ny bil, oavsett om du har en sprillans ny eller begagnad i åtanke, är sannolikheten att du behöver ta hjälp av ett billån ganska stor. Faktum är att de flesta svenskar tar ett lån för att finansiera ett så stort köp. Ett lån kan faktiskt vara det bästa alternativet för många, men det är viktigt att hitta ett lån med en rimlig ränta och schyssta villkor isåfall.

Det är långt ifrån omöjligt att hitta ett fördelaktigt lån för din situation idag. Den svenska lånemarknaden fortsätter att växa, vilket innebär att konkurrensen är hög och tvingar långivarna att sänka sina räntor. För dig som låntagare innebär det att du kan jämföra de många alternativ som finns för din situation för att hitta ett alternativ som passar dig bäst.

Underlätta jämförandet med en låneförmedlare

Att jämföra lån från olika långivare är en mycket tidskrävande process, och eftersom det finns ett antal olika långivare kan det kännas överväldigande att komma igång. Därför föreslår vi att du gör som många svenska redan gör – jämför dina alternativ med hjälp av en låneförmedlare!

Med en låneförmedlare som Kreditval kan du få en överblick över de bästa billånen i Sverige från olika välrenommerade långivare i landet. Låneförmedlare tittar på alla faktorer som är viktiga innan du tecknar ett låneavtal, det vill säga billånets ränta, löptid, uppläggningsavgift och så vidare. På så sätt får du en uppfattning om hur mycket lånet kommer att kosta innan du ansöker.

Ansöker du om ett billån direkt via en låneförmedlare slipper du dessutom att flera kreditupplysningar tas på dig, eftersom låneförmedlare genomför en enda på dig som de skickar ut till långivarna tillsammans med din ansökan.

Läs det finstilta

Oavsett om du använder en låneförmedlare för att hitta ett lån eller om du gör jämförelsen själv är det alltid viktigt att läsa det finstilta. Om du inte läser det finstilta finns det en stor chans att du får betala mer för ett billån än du tänkt dig. Ett exempel på en ofta dold avgift är den avgift som långivaren tar ut för att betala tillbaka lånet före den överenskomna tiden. Se till att det är en siffra som du känner till innan du skriver under ett kontrakt.

Köp en bil som du verkligen har råd med

Visst kan ett lån hjälpa dig på vägen till en bil som du kommer att ha stor nytta av, förhoppningsvis i många år framöver. Men de flesta bilar förlorar halva sitt värde på fem år. Därför vill du i allmänhet betala av din bil så snart som möjligt. Ju längre tid du tar på dig att betala av ditt billån, desto mer kommer du att vara skyldig i förhållande till vad bilen faktiskt är värd.

Det betyder att du bör gå in på lånemarknaden med inställningen att ett billån ska hjälpa dig att skaffa en bil du har råd med, inte en bil du inte har råd med. Det betyder att om pengarna inte finns där kan du behöva vänta några år med att köpa en vrålsnabb och drömmig Ferrari och nöja dig med det du har råd med nu.

Delad nyhet är dubbel glädje!