Nya Tesla Model S Plaid kör kvartsmilen på en 8-sekunderstid

Tesla Model S P100D var redan världens snabbast accelererande sedan, nu toppar de sin egen rekordbil med Model S Plaid som gör 0-100 på under 2,1 sekunder och når 402 meter på 8 sekunder nånting. Det är helt vansinnigt snabbt kan vi avslöja.

Det var igår under Teslas hett efterlängtade event “Battery Day” som siffrorna för Model S Plaid avslöjades, en bil som i Sverige kommer kosta 1,5 miljoner – drygt 400.000 mer än Performance-versionen P100D. Den har tre motorer och ska gå att köras 83,6 mil på en laddning. Det råkar vara snäppet mer än nyligen lanserade konkurrenten Lucid Air (83 mil). 0-100 går alltså på under 2,1 sekunder, med 320 km/h i toppfart.

Häng med inifrån bilen runt Laguna Seca som den klämmer av på 1.30,3. Det är tre sekunder snabbare än konkurrenten Lucid Air som i prototypform också körde med tre elmotorer.

Om du behöver förstå hur fort den  kommer accelerera så ta en titt på den här trimmade Corvette C7:an som faktiskt gjorde sträckan 0-402 meter på 8,9 sekunder. Alltså samma tid som den ljudlösa gatbilen Tesla Model S Plaid…

En annan nyhet var att Tesla själva ska producera batterierna för att kapa kostnaderna med uppemot 56 procent. Designen av batterierna och hur de integreras i bilen ska öka räckvidden med 54 procent berättade de, bland annat genom att sluta använda kobolt och istället bruka nickel i batteriernas katoder.

De börjar dessutom bryta litium på egen hand i Nevada där man köpt mark med så mycket litium att hela USA:s fordonsflotta om 300 miljoner fordon skulle gå att ersättas med elfordon. Den nya tekniken är helt igång om tre år men man börjar nyttja den om 1-1,5 år.

Har du drygt tre timmar över kan du se en repris av sändningen här:

Slutligen – leverans av bilarna ska ske sent 2021. Bilder av produktionsbilen finns inte ännu, de får vi återkomma till.

Delad nyhet är dubbel glädje!