Lista: Farligaste vägarna under jul- och nyårshelgen

Under jul- och nyårshelgen belastas vissa vägar extra hårt. Försäkringsbolaget Dina Försäkringar har kartlagt vägarna som varit mest olycksdrabbade de senaste fem åren. – De här vägarna bör om möjligt undvikas, säger Victor Öberg, försäkringsexpert, Dina Försäkringar.

Under jul och nyår ger sig många ut i trafiken för att åka till släkt och vänner. Det ökade trafiktrycket ökar risken för olyckor. Enligt Dina Försäkringars sammanställning omkommer årligen cirka 14 personer i trafiken under denna helg, betydligt fler än under en genomsnittlig helg.

– Långa resor är vanliga under den här perioden, många kör också under stress och kanske med alkohol i blodet. Det ökar naturligtvis risken för olyckor, särskilt med tanke på att det ofta även är mörkt och råder dåligt väglag, säger Victor Öberg, försäkringsexpert, Dina Försäkringar.

Även om väglaget har betydelse är olyckorna främst förknippade med vissa vägar och vissa dagar, poängterar Victor Öberg.

– Rent statistiskt utmärker sig den 22 december som den mest olycksdrabbade dagen, så den bör man helst undvika. Men eftersom julafton i år är på en söndag sprids trafiken över fler dagar, vilket är positivt. I januari när alla ska hem, bör man planera så man inte behöver ge sig ut på vägarna den 7:e eller 8:e, säger han.

Förra året inträffade närmare 2 000 olyckor mellan den 22 december och 3 januari, och de stora Europavägarna drabbades hårdast. Trots detta är det inte dessa man bör undvika.

– De stora motorvägarna har en tendens att bli överbelastade, vilket ökar risken för fler olyckor. Dessa är dock oftast av typen köolyckor och leder sällan till riktigt allvarliga personskador. De mer allvarliga olyckorna inträffar i stället oftare på mindre vägar, som inte är mötesseparerade och är dåligt anpassade för mycket trafik. Att ge sig ut på dessa vägar i ett försök att spara tid och komma snabbare fram är därför inte att rekommendera, säger Victor Öberg, försäkringsexpert, Dina Försäkringar.

5 saker att tänka på i jultrafiken, enligt Victor Öberg på Dina Försäkringar

 1. Planera din körväg och starta i god tid: Planera din rutt efter vilka vägar som lätt blir överbelastade och har mitträcken. Ta även god tid på dig för att undvika stress.
 2. Glöm inte att ta pauser: Att vara utvilad är avgörande för att upprätthålla koncentrationen. Ta regelbundna pauser eller dela upp körningen med en passagerare för att undvika trötthet under långa resor.
 3. Anpassa hastigheten efter väglag och sikt: Håll dig inom hastighetsgränserna och anpassa din hastighet efter väglaget och sikten. Det är inte lönt att äventyra säkerheten för att vinna några få minuter.
 4. Tänk på utrustningen: Ha med dig nödvändig utrustning som en reflexväst, en ficklampa med fungerande batterier, extra varma kläder eller filtar och något ätbart. Kontrollera även olja, bromsar och belysning innan avfärd.
 5. Håll dig uppdaterad om väder och trafik: Många appar ger realtidsinformation om trafik och vägförhållanden. Använd dessa appar för att undvika köer och hitta de snabbaste och säkraste vägarna.

Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under jul och nyår

Dina Försäkringar har med hjälp av statistik från Transportstyrelsen sammanställt de mest olyckdrabbade vägarna under jul och nyår de senaste fem åren.

 1. E4 Malmö – Sundsvall
 2. E45 Karlstad – Östersund
 3. E20 Göteborg – Örebro
 4. E18 Stockholm – Enköping
 5. E6 Malmö – Helsingborg
 6. E16 Gävle – Torsby
 7. E22 Malmö – Lund, Kalmar – Norrköping
 8. 26 Kristinehamn – Mora
 9. E14 Sundsvall – Åre
 10. 50 Ludvika – Borlänge
 11. 56
 12. 73/Nynäsvägen
 13. 70 Enköping – Idre
 14. E10
 15. 23
 16. 44
 17. 47
 18. 40 Jönköping – Göteborg
 19. 66 Vansbro – Sälen
 20. 650 förbi Stenungsund
 21. 61
 22. 12
 23. 583
 24. 226/Huddingevägen
 25. 65
 26. 62/Klarälvsvägen
 27. 18/Enköpingsvägen
 28. 205
 29. Söderleden
 30. 222/Stavsnäsvägen

Källa: Dina Försäkringar

Delad nyhet är dubbel glädje!