Allt färre omkommer i jultrafiken – halvering av dödsolyckorna

Dödsolyckorna i jultrafiken har mer än halverats på tjugo år. Försäkringsbolaget If har sammanställt statistik över landets mest olycksdrabbade vägar.

Julen är en av de stora trafikhelgerna. I år inträffar julafton på en söndag, vilket i bästa fall kan innebära att inte alla bilister ger sig ut samma dag.

– Mycket trafik, dåligt väglag kombinerat med stress är ett dåligt recept för långkörning. Därför är det viktigt att hålla avstånd och köra försiktigt i jultrafiken – så att ni kommer fram säkert, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Samtidigt har de allvarliga olyckorna minskat kraftigt. I mitten av 00-talet inträffade uppemot 30 dödsfall per år i trafiken under julhelgerna. De senaste åren är det drygt 10 personer per år som förolyckats.

– Vi kan se att de stora samhällssatsningar på trafiksäkerhet de senaste åren ger resultat. Det i kombination med säkrare bilar leder till färre dödsolyckor. Men trots det hårda arbetet så sker det ändå dödsolyckor på våra vägar varje jul och det är upp till oss alla som är ute och kör att försöka förhindra det. Att hålla hastighet och avstånd är bland det viktigaste vi kan göra, säger Johan Granholm.

Flest olyckor på E6:an i Göteborg
För att få en bättre bild av var bilister bör vara särskilt uppmärksamma har If begärt ut statistik över de mest olycksdrabbade vägsträckorna under december och januari i alla kommuner.

E6:an genom Göteborg den vägsträcka där polisen rapporterat flest olyckor i december och januari de senaste fem åren. Observera att vi här alltså räknar på polisrapporterade olyckor och inte bara dödsolyckor.

Antal polisrapporterade olyckor i december och januari per vägsträcka

VägsträckaAntal olyckor 2018–2023
E6 genom Göteborg72
Väg 275 genom Stockholm45
E4 genom Stockholm44
E18 genom Västerås37
E4 genom Skellefteå34
Väg 75 genom Stockholm31
E4 genom Nyköping31
E4 genom Örnsköldsvik30
E4 genom Sollentuna29
E4 genom Norrköping29

Källa: Transportstyrelsen

Så förbereder du bilen

  • Packa med isskrapa, startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, varm filt, reflexväst och varningstriangel.
  • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup och rätt lufttryck.
  • Fyll på spolarvätska och ha gärna en färdigblandad flaska i reserv. Använd bara spolarvätska som är avsedd för vinterbruk.
  • Kontrollera att torkarbladen är i gott skick och byt dem vid behov. Sikten kan bli riktigt dålig om du använder gamla torkarblad.
  • Laga stenskotten innan resan så slipper du riskera en spricka som hindar sikten.
  • Testa frysskyddet i kylaren med en glykolprovare (finns att köpa i detaljhandeln från 45 kr och uppåt). Vid behov fyll på med glykol.
  • Se över din bilförsäkring. Har du till exempel rätt körsträcka och ingår hyrbilsförsäkring?

Källa: If

Delad nyhet är dubbel glädje!