BMW-förare värsta fartsyndarna

BMW-förare har svårast att hålla foten från gaspedalen. Det visar en kartläggning från bilförmedlaren Kvdbil om vilka förare som oftast bryter mot fartgränserna.

I samarbete med Kantar Sifo har Kvdbil undersökt sambandet mellan hastighetsöverträdelser och olika bilmärken. Över 1 000 bilägare har blivit tillfrågade om de blivit bötfällda för fortkörning under de senaste tre åren. Resultaten avslöjar att förare av BMW, Audi och Peugeot oftast överträder fartgränserna.

16 procent av BMW-förarna svarade att de fått minst en fortkörningsbot. Det är inte bara överlägset flest, utan också nästan tre gånger mer än genomsnittet (6 %). Audi- och Peugeot-förarna var inte mycket bättre de (12 %). Mercedes, det tredje stora tyska lyxmärket, hamnar först på tionde plats (5 %). Samtidigt är det hos Mercedes-förarna vi hittar flest som fått böta vid fler än ett tillfälle (3 %).

– Om det känns som att förare till vissa bilmärken oftare än andra ligger med foten på gasen, beror det på att det är så. Undersökningen visar att särskilt tyska premiumbilar är överrepresenterade när det gäller fortkörningsböter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil och fortsätter:

– Samtidigt är det svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget. Är det så att dyrare märken med bättre prestanda och köregenskaper inbjuder till offensivare körning, eller söker sig personer med sådan körstil till just dessa bilar? Det nog vara lite av båda, tror jag.

Frommast på vägen
Men det finns så klart också märken som utmärker sig åt andra hållet, vars förare sällan blir stannade av polisen – åtminstone inte för hastighetsöverträdelse. Hit hör exempelvis märken som Skoda, Ford och Opel. Allra ovanligast är det att Skoda-förare får fortkörningsböter (3 %), enligt undersökningen.

De får flest fortkörningsböter

1. BMW16 %
2. Audi12 %
2. Peugeot12 %
4. Hyundai10 %
5. Volkswagen9 %
5. Volvo9 %
5. Nissan9 %
8. Kia8 %
8. Renault8 %
10. Mercedes5 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 12–16 januari 2023. Totalt intervjuades 1020 personer i åldern 18–79 år som har tillgång till bil. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Källa: Kvdbil

Delad nyhet är dubbel glädje!