Höga bränslepriser får varannan att köra mindre

Nästan varannan bilist har dragit ner på bilåkandet på grund av de höga drivmedelspriserna. Störst minskning syns i Dalarna, Värmland och Gävleborgs län. Det visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Att det blivit dyrare att tanka bilen plågar allt fler svenskar. När Kvdbil i januari frågade över 1 000 bilister hur de påverkats av de höga bränslepriserna svarade 44 procent att de minskat sin användning av bilen. Det är en ökning med nära 30 procent mot när samma fråga ställdes i mars förra året (34 %).

– Bränslepriserna är faktiskt lägre i dag än när vi ställde frågan senast, men nu måste bilisterna även ta hänsyn till att i stort sett alla andra kostnader stigit och det gör det förstås svårare att få ihop kalkylen. Många har tvingats ändra sina tidigare körvanor, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Inkomst och geografisk hemvist har stor betydelse. Bland de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden är det 56 procent som har minskat bilanvändningen jämfört med 37 procent för de med en inkomst över 35 000 kronor. I storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö svarar 36 procent att de nu tar bilen i mindre utsträckning, mot 48 procent i övriga delar av landet. Mest har bilåkandet minskat i Dalarna, Värmland och Gävleborgs län (53 %), tätt följt av Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Gotlands län (51 %).

– Det är tydligt att förlorarna i denna situation är människor som bor på landsbygden. Det är de som nu måste hitta andra sätt att ta sig till jobbet, hämta på förskolan eller få barnen till träningen. Problemet är bara att alternativ ofta saknas, eller inte passar alla. Vill vi ha en levande landsbygd där människor kan bo och verka året runt är det dags att göra något åt de höga drivmedelspriserna, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Källa: Kvdbil

Delad nyhet är dubbel glädje!