Bakhjulsdrift i Volvo tillbaka efter 25 år

Du läste rätt – det går efter 25 års framhjuls- och fyrhjulsdrift att köpa en Volvo med strikt bakhjulsdrift. Men du gissade säkert också att det handlar om en eldriven dito.

Volvo Cars har idag meddelat att man kommer erbjuda bakhjulsdrift i sina helelektriska bilar XC40 Recharge och C40 Recharge, något som marknadsförs som en återkomst av den populära funktionen efter 25 års frånvaro. Dessa nya modeller kommer att erbjuda två bakhjulsdrivna varianter, varav en singel-motorversion som drivs av en 175 kW stark elmotor (234 hk), vilket ger en ökning i effekt jämfört med den tidigare framhjulsdrivna versionen på 170 kW.

Dessutom har man förbättrat både räckvidden och laddningstiden för bilarna jämfört med föregående modellår. Räckvidden för XC40 Recharge har förlängts med så mycket som 60 kilometer, upp till 460 kilometer enligt WLTP-testcykeln, jämfört med 425 kilometer tidigare. Räckvidden för C40 Recharge har också förbättrats till upp till 476 kilometer från 438 kilometer (WLTP). En 10-80 procents-laddning tar nu uppskattningsvis 27 minuter med en 150 kW DC-laddare, jämfört med 32 minuter tidigare.

Förutom detta, har Volvo Cars också utvecklat en andra-generationens elektrisk permanentmagnetmotor in-house, som driver på bakaxeln i de helelektriska C40 och XC40-modellerna. Enligt Javier Varela, Chief Operating Officer och vice vd på Volvo Cars, är dessa uppdateringar ett viktigt steg i företagets strävan att år 2030 endast producera elektriska bilar.

Om den går att sladda med får någon återkomma med…

Delad nyhet är dubbel glädje!