2023 års Honda Civic Type R – snabbast hittills

Lägre och bredare än förra Civic Type R, 329 hk stark och når 100 km/h på 5,4 sekunder – och en toppfart på 275 km/h. Här under hittar du hela  texten med massor av överdrivna säljfloskler (ordet “dynamisk” används exempelvis imponerande sex gånger) om nya CTR! Svenska priser är också offentliggjorda – de börjar på tämligen modiga 619.900 kronor och leveranserna börjar tidigt 2023.

Pressmeddelande från Honda

Lanseringen av helt nya Civic Type R sammanfaller med att Honda firar 25-årsjubileum för sin klassika högpresterande halvkombi – och 50-årsjubileum för Civic. Nästa generations modell har konstruerats för att leverera den snabbaste Civic Type R hittills, efter en lång tradition av prestandabilar som inspirerats av racingvärlden.

Med ett människocentrerat förhållningssätt till dynamik, design och användbarhet som utgångspunkt vid utvecklingen av 11:e generationens Civic, har Hondas ingenjörer förfinat alla aspekter i konstruktionen av Civic Type R. Integrerade designförbättringar som en funktionell ventilationsöppning i huven och en ny bakdiffusor med nya aerodynamiska egenskaper, samtidigt som de kompletterar den sportiga silhuetten. Type R är också lägre och bredare än standardmodellens Civic, med en ny bakspoilerdesign som accentuerar den eleganta taklinjen och bidrar till bilens aerodynamiska prestanda och muskulösa utseende.

Lätta komponenter och en effektökning tack vare en 2,0 liters fyrcylindrig bensinmotor skapar tillsammans ett av de bästa effekt/viktförhållanden i klassen. Ett uppdaterat varvtalsmatchningssystem med AUTO-BLiP skapar en givande körupplevelse med den sexväxlade manuella växellådan.

Inuti har Type R samma suggestiva, röda interiör, lätta sportsäten och förarfokuserade reglage som utmärker alla högpresterande Honda-bilar. Utöver de standardinställda förarlägena innebär det nya individuella läget att föraren kan göra sina egna anpassningar av t.ex. gasresponsen och styrningsrespons. Den inbyggda dataloggaren Honda Log R ger bättre uppföljning och de innovativa funktionella mätningarna hjälper föraren att förbättra sina resultat på banan.

Likt andra modeller av Honda Type R bär även Civic Type R märkets klassiska röda H-märke som har inspirerats av Hondas plats i racingvärlden. Märket föddes 1965 då Formel 1™-succén RA272 pryddes av vitt levré med en röd soluppgång på huven. Honda fortsätter att tänja på gränserna för prestanda inom motorsport, den senaste generationens Type R satte nyligen ett nytt varvrekord för framhjulsdrivna bilar på den världsberömda Suzuka-banan i Japan.

 1. Kraftfull aerodynamisk exteriör
 • Förbättringar i exteriördesignen ger nya aerodynamiska egenskaper
 • Bredare spårvidd och utsvängda hjulhus skapar en muskulös hållning
 • En ny elegant bakspoilerdesign bidrar till den negativa lyftkraften
 • Finns i en rad färgalternativ: Championship White, Rallye Red, Racing Blue, Crystal Black och Sonic Grey Pearls

Nya Civic Type R har utvecklats under modellkonceptet ”Ultimate Sports 2.0”, och alla aspekter har omkonstruerats för att öka körglädjen genom bättre aerodynamisk prestanda och ökad nedåtkraft. De stilrena och eleganta linjerna i helt nya Honda Civic Type R ger en mer aggressiv hållning och större närvaro på vägen samt illustrerar bilens snabba, dynamiska och beroendeframkallande karaktär perfekt.

Civic Type R är 8 mm lägre och 90 mm bredare än Civic e:HEV, samt 13 mm lägre och 15 mm bredare än den tidigare generationens Civic Type R. Det låga, muskulösa utseendet uppnås genom skulpterade, muskulösa hjulhus som står ut över de nya lätta medan styva 19-tums mattsvarta lättmetallfälgarna. Dessa unika Type R-fälgar är utrustade med specialanpassade 265/30R/19 Michelin Pilot Sport 4S-däck.

Den nya bilens tajta ytor är helt funktionella. Utvecklad genom utbyte av teknisk information och idéer med utvalda partners i Hondas globala nätverk med racingleverantörer – inklusive WTCR-leverantören J.A.S. Motorsport- och Super GT-ingenjörer från HRD:s Sakura-anläggning – ingenjörerna är fokuserade på att använda Computational Fluid Dynamics (CFD) för att minska luftmotståndet avsevärt runt bilen. Resultatet är en markant förbättring av luftmotståndskoefficienten jämfört med föregående generations Civic Type R, ett bättre reglerat luftflöde samt mindre tryckförändringar över och runt bilen.

Detaljer som framskärmarna med en stor kanal bakom fälgen, hjälper till att minska trycket i hjulhuset. Det utströmmande luftflödet från dessa kanaler riktas längs bilens längd och sidotröskel, innan det riktas bort från det bakre hjulhuset och den lilla spoilerns överhäng vid tröskelns ände.

I kombination med dessa delar är de bredare bakhjulsvalven nu helt integrerade i karossen för en jämnare, renare finish som inte påverkar luftflödet bakåt. Valvens form eliminerar föregående generations tryckfluktuationer runt bakdörren och ger bakdiffusorn och spoilern ett renare luftflöde.

Den stilrena, ljudlösa stötfångaren fram har utvecklats utifrån Civic e:HEV:s grundläggande design och form. Det nedre gallret har utökats i bredd och höjd för att rymma den stora laddluftkylaren, vilket ökar luftflödet till både kylaren och frambromsarna. Öppningen är 10 % större än föregående generations, vilket gör att Type R blir av med Civic e:HEV:s dimljus och surrounds. Dessa ersätts med stiliserade, smala vertikala luftintag som hjälper till att betona bilens bredd och förse frambromsarna med luft.

För att underlätta den termiska hantering av VTEC Turbo-motorn på 2,0 liter har aluminiumhuven nu en ventil, som också fungerar i kombination med det stora nedre gallret för att optimera luftflödet och skapa ett genuint negativt lyft över fronten.

På baksidan fungerar den nya diffusordesignen i kombination med den nya spoilern för att ytterligare öka nedåtkraften samtidigt som den hjälper till att dämpa luftmotståndet. Den bakre spoilern sitter på nya pressgjutna aluminiumbalkar och är bredare och lägre än på den tidigare modellen, för att accentuera den eleganta, nya taklinjen. Placeringen av spoilerns huvudbalk har optimerats genom att rotera den längre än till horisontellt läge, vilket ökar nedåtkraften och minskar det sammanlagda motståndet. Placeringen av vingen som sitter halvvägs upp på bakluckan i harts förbättrar också sikten i bilen, eftersom den ligger i linje med kanten av bakrutan.

Utformningen av lättmetallfälgarna på 19 tum har också optimerats för att maximera prestandan hos Michelin 265/30R19-däcken. De nya hjulens form är en utveckling av de gjutna detaljer som monterades på Limited Edition-modellen i föregående generation, med en steglös omvänd fälgdesign som förbättrar styvheten. Denna form förbättrar hanteringen genom att stabilisera kontakttrycket på däckets inre skuldra vid kurvtagning. Visuellt bidrar detta också till att skapa intryck av ett hjul med större diameter.

Samtliga av bilens funktionella delar är i helblank svart, inklusive framgrillen, bakdiffusorn och bakspoilerns centrala del, vilket accentuerar bilens fokus på hög prestanda. Utbudet av tillgängliga lackfärger hedrar bilens racingbakgrund, inklusive den klassiska Championship White följt av Rallye Red metallic, Racing Blue, Crystal Black och Sonic Grey Pearls.

 1. En förarfokuserad cockpit
 • Prestandaorienterad kabin främjar förarens engagemang och koncentration
 • Lågt monterade lätta sportsäten ger exceptionellt stöd och komfort
 • Den röda kanten på mattan och framsätena är traditionell för Type R
 • Specialdesignad grafisk mätardisplay kommunicerar fokuserade prestandakördata

Interiören i nya Civic Type R är utformad för att förbättra körupplevelsen, från ögonblicket då föraren öppnar dörren. Trots sin racingfokuserade karaktär bibehåller nya Civic Type R den höga nivån av komfort, praktiskhet och användbarhet i vardagen som kännetecknar standardmodellen Civic.

Föraren sitter 8 mm lägre än i föregående Civic Type R och den senaste 11:e generationens Civic, vilket förstärker sportbilskänslan. Nydesignade lätta sportsäten fram håller föraren i rätt position, för att stödja kroppshållningen och säkerställa komfort och manöverduglighet oavsett var bilen befinner sig på banan eller under långkörning på väg. Det innebär att föraren enkelt kan hitta en naturlig körställning och känna att han/hon har direktkontakt med bilen vid snabba kurvtagningar.

Sätet sitter närmare marken vilket gör de att kroppsnära sätena lägger grunden för en spännande cockpitupplevelse. Hela kupén har utformats för föraren ska kunna ha så bra koncentration som möjligt under intensiva körupplevelser. Alla viktiga reglage sitter inom bekvämt räckhåll och huvudinformationsdisplayen sitter så centralt som möjligt så att föraren kan fokusera på vägen.

Trots den låga körställningen är sikten från förarsätet förbättrad jämfört med den föregående Type R. Det finns tydliga siktlinjer mot motorhuvens främre hörn, medan döda vinklar har minimerats runt basen på A-stolparna och sidospeglarna; vilket är till hjälp för förare på både bana och väg. För att undvika distraktioner har reflekterande detaljer i förarens siktlinje minimerats. Utöver den förbättrade sikten bakåt tack vare den nydesignade nya bakvingen, ger bilens platta axellinje en mer intuitiv bild av omgivningen kring bilen när man använder sidospeglarna.

Den dramatiska känslan ökar ytterligare tack vare den klassiska röda klädseln som många extrema Honda-maskiner har prytts av tidigare. Sätena pryds av en ny, mer dynamisk greppande mockaliknande klädsel fram, medan baksätena har samma material men i kontrasterande svart med röda sömmar som ger alla passagerare bättre stöd under körning i höga hastigheter. Mattorna i kupén matchar nu i samma röda färg för att spegla tidigare Type R-modeller.

Precis som i tidigare generationer har den nya bilen också en unik serienummerskylt. Den sitter nu på instrumentpanelen, snarare än på mittkonsolen som den gjorde i tidigare modeller, för att framhäva den exklusiva Type R-upplevelsen. Kupén har en exklusiv finish som t.ex. konsolen i äkta aluminium och luftutlopp i polariserat vapengrått, vilket inte bara bidrar till premiumkänslan utan även aktivt minskar reflexer.

Standardbilens helt digitala mätardisplay har också förbättrats för Type R, och behåller den rena, enkla displayen med dubbla mätare för körlägena Comfort och Sport. Om du växlar till +R-läge aktiveras specialdesignad grafik, som enbart förmedlar viktig information för körning på bana. Den digitala varvräknaren täcker hela skärmens bredd och sitter över data som visas vid körning på bana, t.ex. viktiga temperaturer, varvtimer och g-kraftmätare. Det nyintroducerade läget Individual gör det möjligt för användaren att specialanpassa displaylayouten.

 1. Den ultimata Civic Type R
 • Effekten har ökat betydligt tak vare den starkaste VTEC-turbon i Type R:s historia
 • En optimerad sexväxlad manuell växellåda med ett uppdaterat varvtalsmatchningssystem.
 • Förfinade chassidetaljer för bättre hantering och körkomfort
 • Omfattande krockskydd har lånats från Civic e:HEV

Den helt nya Civic Type R följer i spåren efter en rad klassiska Type R-modeller som var och en har höjt ribban för framhjulsdrivna sportbilar. Den senaste generationens modell bygger på den tidigare modellens kapacitet och innehåller nya lätta material, ökad motorprestanda och förbättrad kördynamik, vilket resulterar i den snabbaste, mest dynamiska och beroendeframkallande Civic Type R hittills.

Den mest kraftfulla VTEC Turbo någonsin
Sedan den första generationen lanserades 1997 har Civic Type R blivit känd för sina kraftfulla, mycket lyhörda och högvarviga motorer. Den senaste versionen för vidare denna överlägsenhet som har gjort Civic Type R så populär bland bilentusiaster i 25 år.

Den nya Civic Type R drivs av en uppdaterad 2,0 liters fyrcylindrig turboladdad VTEC-motor, som tillämpar en rad olika motorsportbaserade teknologier. Dessa förbättrar uteffekten, vridmomentet och responsen ytterligare, till och med utöver den tidigare modellens lätta Limited Edition-versions kapacitet.

Utvecklingsteamet har byggt om turboladdaren för att förbättra effektiviteten. Genom att minska antalet turboblad och optimera deras form och diameter har trögheten inuti enheten minskat. [16:00] Patrik Birkler.

Det omdesignade turbinhuset är mindre och mer kompakt än sin föregångare och bidrar ytterligare till att öka turboladdarens effekt och känslighet.

Ett rakt avgassystem ökar avgasflödet med 13 % jämfört med föregående modell, vilket minskar mottrycket och gör att motorn kan prestera mer effektivt. Systemet har dessutom en nydesignad backbox med trippla utblås och en aktiv ventil som ytterligare ökar avgasflödet. Förbättringar i ljudmoduleringen förbättrar också akustiken för bättre förarengagemang.

Den nya bilen har förbättrad temperaturreglering och luftkylning tack vare en uppgraderad kylare, för att säkerställa optimal prestanda under tung användning med 48 % större öppning i den nydesignade grillen och främre stötfångaren. Ett uppdaterat luftintag är större i diameter för en 10 % ökning av inloppsluftflödet.

Allt detta hanteras av ett uppdaterat motorregleringssystem, som har förbättrats genom att ytterligare öka tändningsupplösningen och inställningen av VTC (Variable Timing Control), för att öka den sammanlagda gasresponsen under acceleration.

Uppgraderingarna av motorn ger sammantaget bättre prestanda vid höga varvtal och lägre bränsleförbrukning vid låga varvtal, samt det bästa effekt/viktförhållandet i klassen. Motorn producerar 329 hk vid 6 500 rpm, medan 420 Nm är tillgängligt vid bara 2 200 rpm, och förblir tillgängligt upp till 4 000 rpm, medan motorn varvar fritt upp till hela 7 000 rpm. Resultatet är att Civic Type R kan sprinta från 0 – 100 km/h på bara 5,4 sekunder, och vidare till en topphastighet på 275 km/h.

Den uppdaterade sexväxlade manuella växellådan uppnår dessa värden tack vare ett antal nya funktioner som är designade exklusivt för den nya Type R, för att avsevärt förbättra smidigheten och växlingslasten. Det nya lättviktssvänghjulet väger 18 % mindre än i tidigare generationer, vilket minskar trögheten med 25 % med resultatet att VTEC Turbo blir ännu mer lyhörd.

Ett uppdaterat varvtalsmatchningssystem med AUTO-BLiP säkerställer perfekt varvtalsmatchning genom växellägena, vilket hjälper till att balansera bilen vid kurvtagning. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt växlingen mellan 2:a och 1:a växelläget. Den höghållfasta växellådan har också fått en spak med hög styvhet, ett optimerat växelmönster samt en för Type R unik växelmekanism för att öka smidigheten vid växling. Känslan har också förbättrats med en optimerad fjädringshastighet för snabbare växlingar med en mer tillfredsställande balans.

Trots att det här är den mest kraftfulla Civic Type R någonsin, har Hondas ingenjörer förbättrat bilens utsläppshantering och bränsleeffektivitet. Resultatet av de omfattande tekniska framstegen är CO2-utsläpp så låga som 186 g/km, med en förbrukning på 8,2 l/100 km (WLTP).

Lätt, styvt chassi anpassat för beroendeframkallande prestanda
Nya Civic har konstruerats för att chassit, styrningen och fjädringen ska leverera överlägsen prestanda, dynamisk respons och feedback under alla körförhållanden. Den utvecklades med särskilt fokus på exakt gensvar i styrningen, för att förhöja förarens känsla av att ha en koppling till bilen – en effekt som förstärkts ytterligare i helt nya Type R.

Den 35 mm längre hjulbasen, jämfört med den tidigare Type R, och fjäderbensupphängningen med dubbla länkarmar bak på standardbilen, kombineras med en betydligt bredare spårvidd bak för förbättrad kurvstabilitet jämfört med föregångaren. Detta har förfinats med hjälp av upprepade tester på både Autobahn och Nürburgring.

Fjäderbensupphängning med dubbla axlar fram har konfigurerats för att minimera vridmomentstyrning, har uppdaterats med nya nedre upphängningsbärarmar som optimerats i form och styvhet för att uppnå en 16 % ökning i böjstyvhet jämfört med föregående generations Type R. Frontens geometri har också justerats med bara millimeter för att ha plats för 265/30R19 Michelin Pilot Sport 4S-däcken och ökat motorvridmoment.

De adaptiva dämparna finns kvar från föregående generation men har en uppdaterad styrningslogik för mindre krängningar.

En ökning i den bakre karosstyvheten med 15% jämfört med den tidigare modellens Civic förbättrar stabiliteten ytterligare vid kurvtagning. För att kunna skapa den styvare karossen har Honda avsevärt ökat användningen av konstruktionslim i hela chassit. 3,8 gånger så mycket lim har använts jämfört med den tidigare Type R. Ingenjörerna applicerar limmet runt viktiga områden som skottet, dörröppningarna och de bakre upphängningstornen.

Den ökade användningen av konstruktionslim karakteriseras av viktoptimeringen som Civics utvecklingsteam också fokuserade på. Aluminiumhuven på nya Civic är 43 % lättare än den tidigare modellens stålpanel, medan bakluckan i harts är 20 % lättare jämfört med tidigare. Strategisk användning av lättare material, i kombination med strukturella förbättringar, har resulterat i ett lätt men ändå mycket styvt chassi.

Bromskraften tillhandahålls av ett uppgraderat Brembo-bromssystem med uppdaterade bromskanaler och en ny mekanisk bromshuvudcylinder. Dessa tillhandahåller bättre temperaturkontroll samtidigt som de säkerställer bättre kontroll och varaktig bromskraft, medan de tvådelade flytande skivorna dröjer sig kvar från föregående generation för att bibehålla en hög bromsprestanda.

Beroendeframkallande rattkänsla

Vid utvecklingen av Type R:s styrning ville ingenjörerna uppmuntra till smidig körning, med minimala korrigerande insatser från föraren. Detta har uppnåtts genom ett antal uppdateringar av den centrala hårdvaran. Rattstången har nu lager som har genomgått en process för att förbättra dess styvhet och livslängd, parallellstagändarna är nu också gjorda av ett material med hög styvhet för bättre rattkänsla, och gliddelen i mellanaxeln har nu räfflor för ett mer definierat engagemang.

Tack vare den uppdaterade EPS-styrlogiken kunde en 60 % styvare, torsionsstång med större diameter nu appliceras på rattstången, såväl som dragstag med hög styvhet, för att undvika oönskade styravvikelser och därmed minska fördröjningen vid rattrörelser för enastående feedback och respons.

Motorstyrenheten (MCU) har lånats från Civic e:HEV men med en uppdaterad styrlogik. Detta har förbättrat den centrala responsen och den excentriska stabiliteten för en mer lyhörd men ändå linjär känsla i hela styrområdet.

Specialanpassade Michelin-däck

För att förbättra hanteringen för högpresterande framhjulsdrivna bilar med motorn framtill, utvecklade Honda och Michelin ett specialanpassat sammansatt däck för att klara av den tunga belastningen på framaxeln under högprestandakörning.

Nyckeln till det var att däckets prestanda skulle vara stabil i det höga belastningsområdet och ha kontroll över Type R:s belastningsöverförande egenskaper. Efter att ha utökat däckbredden till 265 testades och kombinerades olika sammansättningar för lamellerna i slitbanemönstret.

Michelins egenutvecklade tillverkningsmetod C3M leder till betydande förbättring av väggrepp på torra underlag utan att äventyra hanteringen på våta underlag eller hållbarheten.

Internt har däcket en ”vågig” bältesstruktur som matchar däckets lamellform, vilket ger ökat stöd till de rörliga lamellerna i slitbanemönstret, genom att minska avståndet mellan bältet och däckets kontaktyta med asfalten.

Konstruktionssäkerhet

Civic Type R drar också nytta av nya strukturella komponenter utvecklade för standardmodellens Civic, för att förbättra front-, bak- och sidokollisionsskyddet, vilket förbättrar den sammanlagda passiva säkerheten.

Sedan föregående generation har Honda implementerat ett nätverk av sammankopplade strukturer för att öka både vrid- och böjstyvheten. Framtill på bilen skapar ett kraftigt ringformat ramverk en effektivare fogstruktur i det främre skottet. Detta återspeglas baktill med ytterligare ringformat skott som stärker bilens bakre ände. Dessa sammankopplas av en mycket styv ramkonstruktion längs underredet i kombination med en stumfogad mittunnel. Utöver bilens förbättrade dynamiska beteende har det styvare skalet finjusterats med minskad överföring av NVH till kupén och förbättrad säkerhet med större motstånd till golvdeformering vid kollisioner.

Nyutvecklade funktioner i den här generationens Civic består av ytterligare främre dörrförstärkningar och bakre hjulhusramar för bättre skydd vid en sidokollision, och skyddsplattor i främre stötfångare som absorberar kollisionskraften för att minska risken att fotgängare drabbas av benskador vid en kollision.

Den nya Civic Type R har 8 krockkuddar inne i bilen, inklusive nya knäkrockkuddar för båda framsätena för att minska personskador i framsätet vid frontalkollisioner och sidokrockkuddar för att skydda passagerare i baksätet.

Säkerhetsteknik

Helt nya Civic Type R drar nytta av en avancerad uppsättning av klassledande säkerhetsfunktioner, inklusive de senaste förbättringarna av Honda SENSING som introducerats i standardmodellen Civic. De senaste säkerhetsfunktionerna är nästa steg i Hondas djärva ambition att antalet dödsfall i trafikkollisioner som involverar Hondas bilar och motorcyklar senast 2050 ska bli noll.

Sonarsensorerna som först debuterade i helt nya Civic, dvs. fyra framtill och fyra baktill, använder sig av ljudvågor för att upptäcka icke-metalliska föremål som glas och väggar. Framkameran ger en 100-gradersvy med förbättrad igenkänningsteknik för att öka bilens förmåga att identifiera vägstreck, vägkanter, motorcyklar och cyklister.

Ett höghastighetsprocessorchips har använts för att förbättra detekteringen, prestandan och styrningen av systemet, vilket innebär att Honda SENSING-systemet kan upptäcka objekt tidigare och mer exakt än konventionella millimeterradarsystem, inklusive fotgängare i ljusa och mörka miljöer.

Uppsättningen Honda SENSING aktiva säkerhetstekniker består av:

 • Kollisionsvarningssystem fram
 • Kollisionsdämpande bromssystem (CMBS)
 • Övervakare av korsande trafik
 • Informationssystem om döda vinkeln
 • System för körfältsassistans (LKAS)
 • System för förhindrande av avåkning
 • Adaptiv farthållare (ACC)
 • Igenkänning av trafikskyltar
 • Automatiska helljus
 1. Honda Log R 2.0: Prestandadata i realtid
 • Data och unika poängsystem skapar omedelbara analyser vid körning på väg och bana
 • Körprestandan utvärderas med hjälp av Hondas FoU-utvärderingsalgoritm
 • Informationen kan nås i bilen eller i smartphone-appen Honda Log R
 • Med smartphone-appen kan användare granska och dela data med andra Type R-ägare

Under utveckling av nya Civic Type R siktade Hondas ingenjörer på att ge förare en mängd olika data, presenterade på ett lättolkat sätt, för att bidra till att utveckla och förfina deras körförmåga på både väg och bana. Detta har tagit formen av den nya appen Honda Log R 2.0.

Appen har fått omfattande uppdateringar för den här generationens Type R, och är nu inbyggd i infotainmentsystemet utan behov av en fast ansluten smartphone*, för en bättre och mer stabil anslutning. Appen innehåller också ett antal förbättrade skärmar och grafiska avläsningar, på både smartphonens skärm och den nya pekskärmen i infotainmentsystemet.

Detta skapar ett kraftfullt dataanalyssystem med flera referenspunkter som registreras av bilens interna sensorer. Detta gör att appen Honda Log R 2.0 kan förse användare med två djupgående funktioner; en “Performance Monitor”-funktion och en “Scoring”-funktion.

I Performance Monitor kan 12 olika sorters bilinformation väljas och visas för föraren, inklusive motor-, vatten- och oljetemperatur samt styrvinkel, bromstryck, gaspedalens vinkel och girhastighet. Displayen visar också förarens manövrering och hur bilen betedde sig.

En av de nya funktionerna som introducerats i Honda Log R 2.0 är en digital däckfriktionscirkel, som beräknar och visar den maximala däckfriktionskraften för vart och ett av de fyra däcken, såväl som värdet på både den longitudinella och laterala däckkraften som används som vektor. Detta beräknas utifrån bilens acceleration och däckbelastningsinformation och visas i realtid på displayen.

Med hjälp av Scoring-funktionen kan användaren granska sin körning för att förbättra sina färdigheter bakom ratten. Denna funktion kan leverera ytterligare två funktioner; Auto Score och Data Log. Auto Score-funktionen granskar körprestanda på allmän väg i vardagliga situationer, medan Data Log-funktionen låter ägare registrera och analysera kördata på banan.

Den automatiska Auto Score-funktionen är aktiv när appen Honda LogR 2.0 används. Den övervakar och loggar indata för fem viktiga prestandaområden: acceleration, inbromsning, kurvtagning, körning rakt fram och en kombination därav. En poäng för vart och ett av de fyra områdena skapas genom att jämföra förarens körning mot appens inbyggda algoritm som hämtar data från Honda R&D:s databas, vilket gör det lättare att avgöra var förbättringar kan ske. Förare kan även detaljstudera tidigare resor för att bedöma hur deras körstil har förbättrats över tid. Det här läget är utformat för att uppmuntra effektivitet och smidighet vid rutinmässig vardagskörning.

I Data Log-läget samlas data in om G-krafter vid acceleration, inbromsning och kurvtagning, som kombineras med GPS-positionering för att ge en utförlig översikt av varvet. Med hjälp av det färgkodade varvspåret kan användare se och förbättra sina bromspunkter och gaspådrag på hela banan. GPS-positioneringen kan även användas för att ange start- och mål-markeringar för varv med tidtagning, där all information sparas för jämförelser med tidigare och framtida varv.

Feedback skickas med hjälp av ett innovativt poängsystem som en del av Data Log-funktionen, för att informera förare om var de kan förbättra sina färdigheter. Den unika poängfunktionen i Data Log-läget ger upp till 100 prestationsbaserade poäng per varv. Systemet följer samma förarrangordning, dvs. C, B, A, S och S+ som för Hondas FoU-utvärderingsteam, med lättolkade data som inspirerats av professionell motorsportcoachning för att göra ständiga förbättringar på banan.

För att ytterligare hjälpa förare att få ut mer av Type R:s prestanda på banan, har Honda Log R 2.0 även ett stoppur för att registrera och logga varvtider. I “VS Mode” kan förare även jämföra och analysera en mängd olik parametrar och banresultat genom att aktivera Data Log-funktionen.

Genom att använda funktionerna Auto Score och Data Log laddas kördata som lagras i bilens lokala lagringsutrymme automatiskt upp till servern och kan när som helst och var som helst granskas med hjälp av appen Honda Log R 2.0 på en smartphone. En annan nyhet i appen Honda Log R 2.0 är möjligheten att förvandla en smartphones videofunktion till dataladdad inbyggd kamera. Detta registrerar videoklipp från kamerorna i bilen och lagrar synkroniserade liveströmmar av data med ett antal prestandaparametrar. Antal varv, varvtid, bil- och motorhastighet i realtid, däckfriktion, registrerade G-krafter etc. lagras i tydliga, lättlästa format.

Honda Log R 2.0, som finns att ladda ner från App Store och Google Play, kan förmedla en mängd djupgående analyspunkter som förare kan granska även när de inte befinner sig i bilen. 

(*En aktiv dataanslutning och wifi-hotspot krävs för att alla funktioner i appen Honda Log R ska fungera korrekt)

 1. Skräddarsydd Type R-upplevelse
 • Inställningsläget ”Individual” ingår för första gången i Civic Type R
 • Möjlighet att skräddarsy motor-, ratt-, fjädring- och ljudrespons
 • Fördefinierade, optimerade körlägen: Comfort, Sport och +R.
 • Banfokuserat +R-läge för den mest extrema prestandan

För att skapa den ultimata Civic Type R-upplevelsen för varje förare har Honda utökat kontrollen över bilens prestanda. Med hjälp av ett särskilt ”drive mode”-reglage bredvid växelspaken, kan användare välja mellan tre förinställda prestandainställningar – Comfort, Sport och Individual för att ändra egenskaperna för motor, styrning, fjädring, motorljud, varvtalsmatchning och prestandamätare. En särskild knapp för +R-läget sitter precis ovanför reglaget.

Varje läge är skräddarsytt för olika aspekter av bilen, inklusive adaptiva dämpare, styrkraft, varvtalsanpassning och gasrespons. När motorn startas kommer bilen att starta i det senast inställda standardläget.

I Comfort-läge erbjuder Civic Type R större följsamhet och vardaglig användbarhet genom en programinställd fjädring och smidigare styrkänsla. Detta läge är perfekt för ojämna vägytor och långkörning på motorväg.

Sport-läget erbjuder en blandning av komfort och dynamisk respons som ökar lyhördheten jämfört med Comfort-läget utan att kompromissa med körupplevelsen, med en känsla som befinner sig mitt emellan Comfort- och +R-lägena.

+R-läget är den mest prestationsfokuserade förarinställningen och förblir det optimala valet vid körning på bana. Detta läge ger snabbare gasrespons och en sportigare, mer kontrollerad körning med det adaptiva dämpningssystemet. Resultatet är mer direkt och linjär kraft och styrkänsla för den ultimata Type R-upplevelsen.

I +R-läget kan funktionen Traction Control System och Vehicle Stability Assist (VSA) stängas av helt, vilket ger en högre gir- och slirhastighet. För att göra detta måste föraren trycka in VSA-knappen i fem sekunder i +R-läget.

Internt växlar den digitala uppringningsenheten till en skräddarsydd Type R-layout, och fokuserar på datautmatning. Ökad förstärkning av motorljud för en mer intensiv körupplevelse fulländar +R-upplevelsen.

Den senaste generationens Type R introducerar ett nytt ”Individual”-läge, en global nyhet för Civic Type R, för fullständig anpassning av körupplevelsen.

Det innebär att användare kan konfigurera inställningarna för att bäst passa deras behov, preferenser och lokala körmiljö. Läget kan nås via vippbrytaren likt de förinställda lägena Comfort och Sport. I det här läget kan användare individuellt konfigurera gasrespons, styrkänsla, fjädring, motorljud, prestandamätare och varvtalsmatchningssystemet och spara sina inställningar för framtida användning.

 1. HAC-E originaltillbehör
 • Ett nytt utbud av originaltillbehör kompletterar den låga och breda formfaktorn på Type R
 • Unika Type R-alternativ erbjuder en rad specialanpassade tillval
 • Snygga och funktionella alternativ finns tillgängliga för att göra bilen mer individuell och användbar
 • Finns tillgängliga hos alla Honda-återförsäljare med tre års garanti

För helt nya 2023 Civic Type R har Honda utvecklat ett antal officiella tillbehör och tillbehörspaket som förbättrar och kompletterar bilen. Dessa sträcker sig från rent kosmetiska tillval som accentuerar bilens låga, breda och sportiga karaktär till praktiska detaljer som ökar bilens användbarhet i vardagen.

Paket:

Carbon Pack

Kolfiberpaketet är ett mycket dekorativt men ändå funktionellt paket med en handgjord bakvingspoiler i äkta kolfiber, mittkonsolpanel i kolfiber och matchande dörrtrösklar i kolfiber för att ge Type R en ökad racingkänsla.

Illumination Pack – Röd

Illumination Pack Red består av en kombination av inre och yttre belysningsprodukter för att skapa en sportig röd atmosfär inuti Type R, t.ex. främre fot- och understolsbelysning, dörrbelysning samt mugghållare och konsolbelysning. En vit/röd yttre Typ R-mönsterprojektor fullbordar installationen och ger bättre synlighet på natten.

Individuella tillbehör:

Karossöverdrag

Ett helt karossöverdrag hjälper till att hålla Type R ren året runt; det är tillverkat i vattentäta men ändå ventilerande material i tre lager för maximalt skydd mot väder och vind och UV-strålar. Det mjuka inre fleecefodret skyddar lacken och är lämpligt för både inomhus- och utomhusbruk. Överdraget bär Type R-logotypen och kan användas med både standard och specialbeställda bakvingar.

Dörrtröskelskydd med röd belysning

De upplysta dörrtröskelskydden är tillverkade i svart borstat rostfritt stål med en röd upplyst Type R-logotyp. Satsen är utformad för att skydda dörrtrösklarna från märken när man går in och ut ur bilen och innehåller skydd för alla fyra dörröppningar.

Golvmattor Elegance

Golvmattorna Elegance har samma röda färg som den heltäckande mattan och är tillverkade i en elegant formskuren, textilmatta kompletterad med röda nubuckdetaljer. Den röda mattan bak och fram i Type R:s kupé är designad för att komplettera de röda accenterna med ett Type R-emblem i metall.

Spoilervinge i kolfiber

Maximera Type R:s utvändiga utseende med spoilern i äkta kolfiber. Vingens design är en uppdatering av standardvingen, i en unik, iögonfallande röd vävkonstruktion som gör bilen ännu mer unik.

Mittkonsolpanel i kolfiber

Mittkonsolpanelen i kolfiber är ett tillval som tillför ett mer extremt utseende till Type R:s interiör, med samma unika röda vävfinish för att förvandla kupén.

Tröskelskydd i kolfiber

Tröskelskydden är handgjorda i äkta kolfiber för ökat skydd när man går in och ut ur bilen och pryds av en Type R-logotyp för att skapa ett iögonfallande intryck i ögonblicket då dörren öppnas.

Röd dörrbelysning

När tändningen väl slås på lyser dörrbeklädnaden upp i ett mjukt, rött sken. Belysningen sitter på dörrhandtagen och i fickorna och skapar en sportig, målmedveten atmosfär i bilen.

Rött fot- och understolsljus fram

När man låser upp dörrarna på Type R lyser området under framsätena och i fotutrymmena upp i ett sportigt rött sken. Under körning dämpas belysningen med 50 % för att undvika distraktioner.

Röd belysning av mugghållare och konsol

När tändningen och strålkastarna slås på lyser det runt de främre mugghållarna och förvaringsboxen i mittkonsolen upp i ett dämpad, sportigt rött ljus. 

Upplyst projektor med typ R-mönster

Type R-logotypen projiceras på marken med ett starkt rött och vitt sken när du öppnar framdörrarna, vilket skapar mer synlighet i mörkret när du stiger in och ur Type R.

 

 1. Tekniska specifikationer
Modell Honda Civic Type R
Motortyp 2,0-liters turboladdad bensinmotor
Drivhjul Framhjulsdrift
Transmissionstyp 6-växlad manuell
Motorns namn K20C1
Slagvolym (cc) 1996
Cylinderdiameter och slaglängd (mm) Cylinderdiameter: 86 slaglängd: 85,9
Kompressionsförhållande 9.8:1
Ventilstyrning DOHC fyra ventiler per cylinder

VTEC

Utsläppsstandard Euro 6D
Bränsletyp Blyfri (98 ron)
PRESTANDA
Motorns maximala effekt (PS vid varvtal per minut) 329 vid 6 500
Motorns maximala vridmoment (Nm vid varvtal per minut) 420 vid 2 200
0 → 100 km/tim (sekunder) 5,4
Maxhastighet (km/tim) 275
BRÄNSLEFÖRBRUKNING OCH UTSLÄPP
WLTC *
Låg – CO2 g/km 260
Medel – CO2 g/km 182
Hög – CO2 g/km 161
Extra hög – CO2 g/km 182
Blandad körning – CO2 g/km 186
Låg – bränsleförbrukning l/100 km 11,4
Medel – bränsleförbrukning l/100 km 8,0
Hög – bränsleförbrukning l/100 km 7,1
Extra hög – bränsleförbrukning l/100 km 8,0
Kombinerad – bränsleförbrukning l/100 km 8,2
Kolmonoxid CO (mg/km) 355,8
Icke-metankolväte NMHC (mg/km) 9,2
Kväveoxider NOx (mg/km) 15,4
 

 

* Tillämpligt regelverk = avgasutsläpp: Nummer på den grundläggande förordningen och den senast tillagda tillämpliga förordningen: EG 715/2007 EU 2017/1347

 

 

MÅTT
Längd (mm) 4 594
Bredd (mm) 1 890
Höjd – utan last (mm) 1 407

 

Hjulbas (mm) 2 735
Spårvidd fram (mm) 1 625
Spårvidd bak (mm) 1 623
Markfrigång – Utan last (mm) 121
Markfrigång – med full last (mm) 109
Vändradie – vid kaross (m) 12,1
Vändradie – vid hjulnav (m) 6,2
 

Rattutslag från ändpunkt till ändpunkt (rattvridningar)

 

 

2,1

 

KAPACITET
Bränsletank (liter) 47
Antal sittplatser 4
Bagageutrymmets kapacitet – bakre säten uppfällda (liter, VDA-metod) 410
Bagageutrymmets kapacitet – bakre säten nedfällda, last till taket (liter, VDA-metod) 1212
Bagageutrymmets kapacitet – bakre säten nedfällda, last till rutan (liter, VDA-metod) 904
VIKT
Tjänstevikt (kg) 1 429
Max. tillåtna vikt (kg) 1 800
Max. tillåtna axeltryck – fram/bak (kg) FR: 1 010, RR: 800
Max. taklast (kg) 50
TRANSMISSION
Transmissionstyp 6-växlad manuell
Utväxling 1:a 3,625
Utväxling 2:a 2,115
Utväxling 3:e 1,529
Utväxling 4:e 1,125
Utväxling 5:e 0,911
Utväxling 6:e 0,735
Slutväxelförhållande 3,842
SÄKERHET
ABS (låsningsfria bromsar)
Krockkuddar – Förare och främre passagerare
Krockkuddar – Knä (DR)
Krockkuddar – Knä (AS)
Krockkuddar – SRS-krockkudde för passagerare med avstängningsomkopplare
Krockkuddar – Sida (bak)
Krockkuddar – Sida (fram)
Krockkuddar – Sidogardin (fram och bak)
Information om död vinkel inkl. övervakning av korsande trafik
Bromsassistans (BA)
Kollisionsförhindrande bromssystem
Kollisionsförhindrande gasreglage
Däcktrycksvarningssystem (DWS)
SRS-krockkudde för föraren (uppblåsning i ett steg)
eCall (Europa)
Elektronisk bromstrycksfördelning (EBD)
Nödbromsljus
Kollisionsvarnare fram
Bilbälten fram och bak med åtstramningsfunktion vid kollision (ELR)
Justerbar hastighetsbegränsare
Intelligent hastighetsbegränsare
ISO-fästpunkter/I-SIZE
Varningssystem för körfältsavvikelse (LDW)
System för körfältsassistans
Varningssystem för framförvarande bils avfärd
Pop-up-huv
Förhindrande av avåkning
System för igenkänning av trafikskyltar
Stabilitetshjälp (VSA)
SÄKERHET
Startspärr
Fjärrstyrt centrallås med två nycklar
Säkerhetslarmsystem
Valbar upplåsning av dörr
Smart öppning och start
Superlåsning
Lutningssensor
Insynsskydd
Ultraljudssensor
INTERIÖR – DEKOR
Interiörpaneler Matte Black
Inre dörrhandtag Platinum Chrome
Pedaler Sport – Rostfritt stål
Växelknapp Aluminium
Ratt – Läder Syntetisk mocka
Klädsel Syntetisk mocka
Luftventilram Polarized Gun Metal
FUNKTION, TEKNIK OCH PRESTANDA
Adaptiv prestandadämpare
Elektroniskt stabilitetssystem (AHA)
ECON-läge
Körläge
Elektronisk parkeringsbroms med automatisk start i backe
Automatisk start i backe
Elektrisk servostyrning – Motion Adaptive (MA-EPS)
Elektrisk servostyrning – Variabelt utväxlingsförhållande
Backstartsassistans (HSA)
Tomgångsstopp (bensin)/HEV-läge (hybridmodeller)
Multiinformationsdisplay 10,2″
Växelindikatorlampa (SIL)
KOMFORT OCH BEKVÄMLIGHET
Placering av tillbehörsuttag Fram, bagage
Luftkonditionering Dual Auto
Luftkonditionering – bakre ventil
Backspegel med automatisk avbländning
Automatiska vindrutetorkare
Krok för lastnät
Farthållare – adaptiv
Sidospeglar – Asfäriska Förare
Sidospeglar – Elektriskt justerbara
Sidospeglar – Uppvärmda
Sidospeglar – Elektriskt infällbara
Elektriska fönsterhissar fram och bak
Framsäte – Manuell höjdjustering Förare
Fjärrkontrollens funktioner inkluderar: Speglar och fönster
Parkeringssensorer (Fram 4: Bak 4)
Delning av baksäte 60/ 40
Bakåtriktad kamera
Sminkspeglar i solskydden
Ratten justerbar i höjd och djupled
INNERBELYSNING
Miljöbelysning (tak) Vit
Innerbelysning
Handskfacksbelysning
Kartbelysning (fram)
Mätarbelysning Vit
Läslampa bak
Belysning för sminkspeglar i solskydden
Belysning i bagageutrymme
LJUD OCH KOMMUNIKATION
BluetoothTM Hands Free Telephone (HFT)
DAB
Honda CONNECT med navigering
(9″ pekskärm, AM/FM/DAB, Apple Carplay, Android Auto och trafikinformation i realtid)
Integrerad Honda LogR 2.0
Högtalare 8
Högtalare – Diskant fram
Fjärrkontroller för ljud på ratten
Antal USB-uttag fram 2 (1 Data och 1 laddning)
Antal USB-uttag bak 2 x Laddning
Trådlös Apple Carplay
Trådlös laddning
EXTERIÖR
Typ av antenn Svart hajfena
Emblem Type R
Avgassystem Trippel
Lack på yttre dörrhandtag Kaross
Grill Berlina Black
Speglarnas färg Svart
Integritetsglas
Spoiler Upphöjd med stag i pressgjuten aluminium
Exklusiv styling (placering) Unika främre och bakre stötfångare, med bakdiffusor och sidokjolar
Fönsterdekor Svart
YTTERBELYSNING
Automatiska strålkastare
Automatisk höjdjustering av strålkastare
LED-halvljus (DRL)
Automatisk av/på-timer för strålkastare (funktion för anländer/lämnar hemmet)
Färg på strålkastarförlängning Svart
Typ av strålkastare LED
System för helljusassistans (HSS)
Typ av belysning bak LED
Typ av framblinkers LED
DÄCK OCH FÄLGAR
Punkteringslösning Däcklagningssats
Däck fram & bak 265/30/R19 Michelin Pilot Sport 4S
Aluminiumfälgar
Fälgstorlek och utformning 19 tum Matte Black

Källa: Honda

Delad nyhet är dubbel glädje!