Åtta stycken Audi RS 3 performance edition till Sverige

Det ska byggas 300 exemplar av den här specialversionen av RS 3, som är kittad med skalstolar, keramiska bromsar och mulliga 407 hästkrafter. Åtta kommer till Sverige. Läs allt här nedan!

Pressrelease från Audi

Audi Sport bjuder på ännu en nyhet i limiterad upplaga. RS 3 performance edition är utvecklad med fokus på maximal prestanda med en effekt på 407 hk och topphastighet på 300 km/h. Förutom den välljudande femcylindriga motorn, RS torque splitter och keramiska bromsar, är specialmodellen utrustad med RS-skalstolar för optimalt sidostöd och en lång rad exklusiva designdetaljer. Audi RS 3 performance edition kommer att tillverkas i totalt 300 exemplar varav åtta destineras till Sverige.

Med den 3:e generationen Audi RS 3 Sportback och 2:a generationen av RS 3 Sedan har prestandan nått en ny nivå i kompaktsegmentet. Den limiterade utgåvan av RS 3 performance edition har vässats både tekniskt och visuellt för att bjuda på ännu mer körglädje och känsla.

5-cylindrig turbomotor på 407 hk
RS 3 performance edition är både kraftfullare och snabbare med en topphastighet på 300 km/h, vilket är 10 km/h mer än standardversionen med RS Dynamics Package plus. Den prisbelönta och välljudande 5-cylindriga turbomotorn levererar nu 407 hk, 100 varv senare, vilket ger en platå mellan 5 700 och 7 000 varv per minut, samtidigt som det maximala vridmomentet på 500 Nm finns tillgängligt 100 varv längre, mellan 2 250 och 5 700 varv per minut. Det uppnås genom ett högre laddtryck: den stora avgasturboladdaren genererar 1,6 bar relativt, vilket motsvarar ett plus på 0,1 bar. Den 7-stegade dubbelkopplingsväxellådan S tronic ger korta växlingstider utan avbrott. Med ett sportigt utväxlingsförhållande och med launch control går 0 till 100 km/h på 3,8 sekunder.

Välljudande klassiskt tändföljd med 1-2-4-5-3
Kraften förstärks av det karaktäristiska ljudet från den 5-cylindriga motorn där tändföljden lyder 1-2-4-5-3. Det standardmonterade RS-sportavgassystemet med modifierad mittljuddämpare och blanksvarta, ovala ändrör ger ett sportigt och robust ljud. Den steglösa regleringen av avgasspjället som breddar ljudspektrat har dessutom anpassats något för RS 3 performance edition. Väljs Dynamic, RS Performance eller RS Torque Rear i Audi drive select öppnar avgasspjällen ytterligare när bilen är stationär, vilket gör ljudet ännu mer närvarande.

Förstklassig chassiteknik i serieproduktion
Negativ cambervinkel, styvare tvärlänkar, RS-specifika krängningshämmare med högre fjäderkarakteristik är redan standard i RS 3 för att ge hög kördynamik och stabilitet. RS 3 performance edition är dessutom utrustad med RS sportfjädring med adaptiv dämparreglering som justerar stötdämparna kontinuerligt och individuellt efter vägförhållanden, situation och läget som valts i Audi drive select. Jämfört med föregångaren har kompressions- och returdämpningen ökat vilket innebär att stötdämparna tar upp ännu mer av kraften och ger en ännu tajtare känsla. Elektromagnetiskt styrda ventiler ger anpassad dämpning inom tio millisekunder. För att göra detta mäter sensorerna vertikalaccelerationen i karossen och de enskilda hjulens rörelse i förhållande till den. Informationen bearbetas samtidigt i dämparstyrenheten och i den dynamiska styrningen, vilket innebär att varje enskilt hjul optimerar prestandan till vägen. Vid snabb kurvtagning, inbromsning och acceleration, t.ex. med launch control hjälper systemen även till att motverka krafterna i karossen.

RS Torque Splitter för snabbare varvtider
Med RS Torque Splitter ökar både stabiliteten – till exempel i våta förhållanden – och smidigheten med mindre understyrning vid aktiv körning. Det sker via två elektroniskt styrda lamellkopplingar som aktivt och fullt variabelt fördelar drivmomentet mellan bakhjulen. I RS Torque Rear-läget kan hela bakhjulsdriftens vridmoment överföras till ytterhjulet, och möjliggöra drifting på avlysta banor. I kombination med RS Performance Mode fördelas vridmomentet mellan bakhjulen. På så sätt uppnås nästan neutrala vägegenskaper med liten under- och överstyrning, vilket ger optimala prestanda på tävlingsbanan. Det gör att du kan accelerera tidigare i slutet av kurvan för snabbare varvtider.

Semi-slicks för extra grepp
RS 3 performance edition rullar som tillval på semi-slicks från Pirelli P Zero ”Trofeo R”- 265/35 på framaxeln, 245/35 på bakaxeln. På grund av den speciella gummiblandningen och asymmetrisk slitbana ger prestandadäcken extra bra grepp på torrt underlag, vilket ökar stabiliteten och greppet i sidled. Semi-slicksen är monterade på gjutna aluminiumfälgar i motorsportdesign. De nya mörkgrå mattlackerade 19″-fälgarna med sin unika design med tio korsekrar och RS-märke är exklusiva för specialmodellen. Bakom detta döljer sig 6-kolvs keramiska bromsar, där skivorna på framaxeln mäter 380 x 38 mm. Högprestandabromsarna, med en speciellt anpassad pedalkurva på bromskraftförstärkaren, är tio kilo lättare och mer värmetåliga än stålbromsarna. Minskningen av den ofjädrade massan ger fördelar vid aktiv körning. Bakaxeln har flytande matchande blålackerade bromsok med 310 x 22 mm endelade stållameller.

Exklusivitet och dynamik som syns
RS 3 performance edition har kryddats med en rad designdetaljer och specialutrustning. Förutom motorsportfälgar och RS-sportavgassystem med svarta ändrör, är även Audi-ringarna och RS 3-märket fram och bak svarta för att kontrastera mot den klassiska Nogaroblå lackeringen.

Perfektion i minsta detalj även i strålkastarna.
Matrix LED-strålkastarna är mörktonade och LED-baklyktor visar en RS-specifik design vid upplåsning och låsning. När RS 3 performance edition öppnas visar det digitala varselljuset, som består av 15 LED-segment, ”checkered flag” på passagerarsidan och ”3-0-0” på förarsidan – baserat på det begränsade antalet enheter och en topphastighet på 300 km/h. Vid stängning visas texten ”R-S-3” i pixelfältet under huvudstrålkastaren istället för ”3-0-0”. Under körning lyser den rutiga flaggan på båda sidor som varselljus. En annan utmärkande egenskap är LED-belysningen i framdörrarna som projicerar ”#RS performance” på marken bredvid bilen.

Skalstolar som standard
Även interiören är exklusivt anpassad till specialmodellen. För första gången finns skalstolar som standard i RS 3 för bästa sidostöd vid aktiv körning. Precis som på ytterplatserna bak, pryds sätets mittsektion av kontrasterande blå bikakemönster. Materialet är Dinamica mikrofiber som kombinerats med pärlnappaläder på sidosektionerna. Under nackskyddet syns den stora RS-logon som liksom det kolfiberklädda ryggstödet accentuerar specialmodellens sportiga karaktär. Utöver säkerhetsbälten i blått finns kontrasterande sömmarna på mittarmstödet, dörrarmstöden och ratt i blått. Detsamma gäller golvmattorna och bagagerumsmattan i svart ”Velour”, som också har RS-dekor. Alcantara-ratten är markerad med klockan 12 och avfasad i nederkant för ger bättre orientering vid sportig körning.

Unikt för edition-modellen är att bakgrundsbilden på 10,1-tums pekskärmen har en kolfiberoptik som visar den karakteristiska 1-2-4-5-3 tändsekvensen. RS-monitor visar även kylvätsketemperatur, motor- och växellådsolja, g-krafter och däckstryck. Samtidigt ger Audi virtual cockpit plus information om prestandarelaterade data, som varvtider, g-krafter och acceleration från 0-100 km/h , 0-200 km/h, quarter mile och eighth mile.

RS 3 performance edition är begränsad till 300 exemplar – vilket illustreras av dekorinlägg på passagerarsidan med märket ”1 of 300”. De svenska priserna är ännu inte fastställda. Bilarna börjar levereras i början av 2023.

Källa: Audi

Delad nyhet är dubbel glädje!