Nya Mustang California Special lanseras i Europa

Endast cabriolet och med målet att symbolisera “andan från det ikoniska originalet från 1968” där designdetaljer som “colour shift”-dekaler ingår och en 450-hästars V8-motor. California Special dyker upp mot sommaren!

Pressmeddelande från Ford

Den nya California Special, som förkroppsligar den frisinnade etiken från originalet från 1968, erbjuds exklusivt som cabriolet med en hopfällbar softtop för det klassiska utseendet. Ett designpaket i specialutgåva med unika emblem, detaljer, 19-tums aluminiumfälgar och speciella “colour shift” California Special-dekaler ger distinkt stil, och Fords karismatiska 450 hk V8-bensinmotor ger all kraft som behövs.

Interiört är Mustang California Special designad för att frigöra allt nöje med att köra på stora, öppna vägar oavsett väder. Bilens skräddarsydda California Special-detaljer ger bilen ett exklusivt intryck. Standardiserade komfortteknologier inkluderar uppvärmda och kylda framsäten, ett 12-tums anpassningsbart instrumentkluster och avancerad SYNC 3-infotainment som gör det möjligt för förare att hämta sina favoritlåtar för en roadtrip eller hitta vägbeskrivningar till närmaste strand med hjälp av röststyrning.

En återuppfunnen, klassisk design
När den nu ikoniska Ford Mustang lämnade fabriken 1964, växte ägarklubbar upp över hela USA, med många regionala återförsäljare som skapade sin egen personliga design. En av dem – inspirerad av 1967 års Shelby GT notchback coupe-prototyp – kom att kallas California Special.

Den ursprungliga versionen innehöll en mörk frontgrill, dimljus och racing-ränder samt en Shelby-inspirerad spoiler. Detta imponerade på Ford som satte ett begränsat antal California Special-bilar i produktion under 1968.

Den senaste tolkningen – endast tillgänglig som en hopfällbar softtop cabriolet som en hyllning till det berömda medelhavsliknande klimatet i “the Golden State” – återspeglar originalet med en bikakeformad frontgrill i Ebony Black och med ett GT/CS-märke i Race Red, samt ränder på undersidan i svart, rött och grått. Med GT/CS-logotyper går ränderna från de främre till bakre vingarna och har ett dolt “California Special”-skript som nästan är osynligt i svagt ljus men blir mycket mer framträdande i starkare solljus.

Precis som hos originalet ger aerodynamiska förbättringar en bättre prestanda för V8:an, med en större främre splitter och valbara sidoluftskopor bak. Bak sitter ett California Special-emblem ovanför två dubbla avgasrör. Unika aluminiumfälgar med fem ekrar bidrar till ett exklusivt intryck. Främre 19 x 9-tums- och bakre 19 x 9,5-tumshjul är utförda i Carbonised Grey för att komplettera den främre splittern, sidokjolarna och den bakre diffusorn. Under motorhuven finns ett fjäderbensstag med ett California Special-emblem.

Nio exteriörfärger inkluderar Grabber Blue och Cyber Orange, i kontrast till det svarta taket som fälls ihop för att förvandla coupéprofilen till en elegant cabriolet på åtta sekunder.

Ytterligare unika designdetaljer och komfortfunktioner inuti Mustang California Special framhäver bilens status som specialutgåva. Standarduppvärmda och kylda framsäten hjälper passagerarna att hålla sig bekväma med taket nere på sommaren eller vintern. Lädersätena och dörrinsatserna är delvis i grå Miko® mocka finish – ett ekologiskt, syntetiskt material tillverkat av återvunnen polyester – med röda sömmar. Säten och golvmattor är inpräglade med GT/CS-loggan, och instrumentpanelen är i Carbon Hex-aluminiumfinish med ett unikt Mustang California Special-emblem.

Fords SYNC 3 kommunikations- och underhållningssystem är designat för att alltid vara redo, vilket gör det möjligt för förare att styra sina anslutna smartphones, ljud, navigation och klimatfunktioner med röstkommandon – allt via en central 8-tums pekskärm . Systemet är kompatibelt med Apple CarPlay och Android Auto.

Standardteknik för förarassistans, inklusive adaptiv farthållare med Pre-Collision Assist och Lane Keeping Alert, hjälper till att göra vardaglig bilkörning mindre krävande, men den ultimata stressavlastningsfaktorn är ändå det hopfällbara taket som ger ett obegränsat utrymme.

Rejäl prestanda
Mustang California Specials 5,0-liters V8-motor – som ger 450 hk och 529 Nm vridmoment – ger den prestanda och motorljud som anstår en specialutgåva av Mustang.

Med Fords sexväxlade manuella växellåda kombinerat med varvtalsmatchande teknologi för sömlösa växlingar, klarar modellen en acceleration från 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Automatlådan skär bort 0,3 sekunder på accelerationstiden, som då blir 4,5 sekunder.

Automatlådan optimerar också prestandan beroende på det valda körläget. Lägena Normal, Sport, Track och Snow/Wet ger en körupplevelse värdig Route 66. Good Neighbor-läget kan automatiskt begränsa motorljudet vid förprogrammerade tider på dygnet.

Dragkraft och kurvgrepp maximeras av en differentialbroms och ett MagneRide® 6 fjädringssystem. Den övervakar förhållandena tusen gånger per sekund och använder en elektroniskt styrd vätska för att matcha dämpningsmotståndet till körscenariot.

Ford Mustang California Special utökar den europeiska Mustang-familjen som inkluderar Mustang GT fastback och cabriolet, den racingoptimerade Mustang Mach 1 och den helelektriska Mustang Mach-E och Mustang Mach-E GT.

Bilen är aktuell för Sverige lagom till sommaren. Pris kommer offentliggöras längre fram.

Källa: Ford

Delad nyhet är dubbel glädje!