Första serietillverkade BMW i4 visas upp i München

BMW Group Plant i München ställer om till elektrifiering. Serieproduktionen av BMW i4 är nu i gång och de första bilarna började produceras i fredags. Hemmafabriken presenterar även en rad nya hållbarhetsåtgärder som tillsammans med ett cirkulärt förhållningssätt ska minska utsläppen per fordon med ytterligare 80 procent till 2030.

I fredags rullades den första serieproducerade BMW i4 ut från BMW Group Plant i München. BMW Groups hemmafabrik tillverkar just nu alla modellvarianter på ett enda löpande band.

”München går nu mot att bli helelektrisk. Till 2023 ska mer än hälften av alla fordon som tillverkas i Münchenfabriken att ha en elektrisk drivlina, majoriteten av dem helt elektriska”, säger Milan Nedeljković, styrelsemedlem inom Produktion på BMW AG.

Förutom satsningen på elektrifiering är hållbarhet och cirkularitet ledord i processen. Sedan 2020 försörjs alla BMW Groups fabriker med el från förnybara källor, och i produktionen av BMW i4 har man tagit steget längre genom att använda sig av grön el från regionala vattenkraftverk. Mellan 2006 och 2020 minskade resursförbrukningen per producerad bil mer än hälften och koldioxidutsläppen med hela 78 procent. Fram till 2030 har BMW Group målet att reducera utsläppen med ytterligare 80 procent per fordon till 2030.

Minskad sötvattensförbrukning med sex miljoner liter

På fabriken i München har man tagit en rad nya hållbarhetsåtgärder. Tidigare i år infördes så kallad omvänd osmos, i produktionsprocessen för att minska sötvattenförbrukningen. Detta förväntas nu minska den årliga sötvattensförbrukningen med mer än sex miljoner liter, vilket motsvarar ungefär hälften av anläggningens årliga behov.

Netto noll utsläpp från lokala logistikpartners

I samband med lanseringen av BMW i4 kommer lokala utsläpp från transporter vid anläggningen i München gradvis minska och elimineras de närmsta åren. Detta kommer att uppnås genom att i större utsträckning använda sig av järnvägstransporter och helelektriska bilar.

”Vi är väl medvetna om att vi har ett särskilt ansvar på grund av fabrikens geografiska läge. Vårt mål för att minska koldioxidutsläppen i vår hemmafabrik kommer att ha positiv inverkan både för miljön och närområdet, säger Peter Weber, Director of BMW Group Plant Munich.

Källa: BMW

Delad nyhet är dubbel glädje!