Ecodriving – så kör du miljövänligt

I en hyfsat ny debattartikel i SvD skriver det grönblåa styret i Stockholm om ambitionen att göra Stockholms innerstad utsläppsfri till 2030. Målet är enligt debattartikeln att bara elbilar ska vara tillåtna i Stockholms innerstad och att resor och transporter därmed ska vara helt eldrivna.

Incitament ska skapas för bilar med ren eldrift och bilar med laddhybrider ska inkluderas förutsatt att fossildriften kan kopplas bort med hjälp av så kallad geofencing. För att lyckas med det ambitiösa målet har man för avsikt att genomföra en hel del ändringar vad gäller infrastruktur och logistik. Bland annat ska femtio procent av samtliga garageplatser i huvudstaden ha laddningsmöjlighet inom tre år.

Vidare har åtgärder redan börjat vidtas för att all gatuparkering ska vara utrustad med laddutrustning lagom till 2030. Man räknar med att eldrivna bilar ska lösa många av de problem som bensindrivna fordon idag medför i trafiken. Eldrift sägs bland annat minska trängseln. Företags- och lastbilar som blir bullerfria öppnar upp för ökade leveranser på natten vilket är till fördel för framkomlighet på dagen. Avslutningsvis pekar man på att en omfattande elektrifiering av fordonsflottan kommer att ge upphov till fördelar för människors hälsa. Färre luftföroreningar kommer att göra stadskärnan mer hälsosam och behaglig att vistas ute i och dessutom minska buller. Det är dock en bit kvar till vi når 2030 varför det redan nu kan vara värt att anamma ecodriving – konsten att köra på ett så miljövänligt sätt som möjligt. I den här artikeln talar vi om hur.

Ställ av bilen helt
Det bästa och mest självklara sättet att köra på ett miljövänligt sätt är kort och gott att ställa av bilen helt. Att hoppa i bilen bör inte vara förstahandsalternativet i varje given situation utan snarare en lyx. Man bör därför alltid fundera över andra alternativ som att gå, cykla eller färdas i kollektivtrafiken innan man utnyttjar bilen. Idag har många saker som vi tidigare behövde bilen till blivit obsoleta tack vare tekniska framsteg. Att handla mat från stormarknaden kan göras på nätet och enkelt levereras till dörren. Turen ner till biografen i stan för att kolla film kan bytas ut mot en filmkväll hemma tack vare streamingtjänster, och besök till det lokala casinot för att delta i pokerturneringar eller annan underhållning kan lika gärna ske online eftersom de största liveturneringarna och regionala sådana äger rum digitalt nuförtiden.

Små åtgärder, stora resultat
Ecodriving, eller sparsam körning som det även kallas på svenska, är i princip en mjuk körstil som innebär att bilen förbrukar mindre bränsle. Bäst är det givetvis om du redan vid bilköpet väljer en bränslesnål modell. Oavsett vilken bil du kör i dagsläget kan dock små åtgärder ge stora resultat. Visste du exempelvis att du bantar bränsleförbrukningen rejält genom att göra dig av med utrustning såsom takräcken och cykelhållare? De upptar extra bränsle på grund av vindmotstånd och tyngd och bör monteras av när de inte används. Ett annat tips är att regelbundet besiktiga och underhålla bilen för att den ska vara optimerad för körning och inte dra mer bränsle än vad som är absolut nödvändigt. Grundläggande saker du bör ha koll på är att byta olja, filter och tändstift. Ecodriving handlar även om att använda så hög växel som möjligt. Låga växlar ger förvisso mer kraft men tänk på att varje acceleration kostar i bränsleförbrukning. Ledorden är därför ju högre växel – desto mindre växel. Råd för dig som redan idag bytt till elbil är delvis samma; se till att du inte har en massa skrot i bilen som gör den onödigt tung vilket drar el. Välj lättrullade däck (smalare däck rullar billigare än breda). En jämnare körstil där du inte gasar och bromsar i onödan mycket spar även det el. Och du som kör plug-in-hybrid gör självklart bäst i att köra så mycket som möjligt på el!

Skynda långsamt
En defensiv och snäll körstil där du inte stressar är inte bara bra för miljön utan även mer säkert för dig och andra i trafiken. Slå därför två flugor i en smäll och skynda långsamt. I praktiken innebär detta att du bör släppa gasen i nedförsbackar och hålla jämn gas i uppförsbacke. Inför ett trafikljus som precis växlat till rött kan du släppa gasen helt och låta bilen rulla fram. På så vis undviker du onödiga inbromsningar och rusande motorer och hinner förhoppningsvis fram lagom till att det växlar till grönt igen. Avslutningsvis kostar alla förändringar i hastighet varför du alltid bör se till att hålla hastighetsbegränsningarna.

Delad nyhet är dubbel glädje!