Mobilen i bilen – inte alltid så lätt

Vi är alla medvetna om att sedan februari 2018 får man inte använda sin mobil när man framför sitt fordon. Idag är våra mobiler en stor del av vår vardag och även utmärkta hjälpmedel. Men ibland kan detta hjälpmedel behöva lite egen hjälp på vägen, häng med så ska vi diskutera mobilhållare för våra fordon.

Liten uppdatering om säkerhet på vägen

Förbudet mot att använda mobilen när man kör har kommit till av en anledning, enligt transportstyrelsen stjäl två sekunders uppmärksamhet på mobilen istället för vägen 22 meter där du inte har någon kontroll, om du kör i 40 km/h. Det är mycket, speciellt som att två sekunder knappt är något alls.

Transportstyrelsen påminner om att du bland annat bör undvika att skicka meddelanden, välja låtar, ställa in destination på exempelvis Google Maps eller kolla sociala medier.

Hjälpmedel som mobilhållare och handsfree
Det är naturligtvis inte totalförbud mot att prata i telefon. Förutsatt att du inte håller i mobilen så får du svara på samtal och ringa så länge du inte befinner dig i besvärliga trafiksituationen.

Idag har vi stor fördel av handsfreetekniken och den fortsätter att utvecklas med nya eller förbättrade funktioner. Detta underlättar rejält för oss som behöver använda våra mobiler även i trafiken. Men vikten av en bra och funktionell mobilhållare kan inte överskattas.

Saker att tänka på innan du väljer mobilhållare


Källa: Pixabay

Man kan tycka att ett hjälpmedel som detta inte borde behöva någon eftertanke. Men med tanke på den stora mängden av olika modeller av mobiler som det finns så behöver du tänka på en del saker innan du bara går och köper första bästa.
● Vilken typ av telefon har du?
● Vilken typ av bil har du?
● Ska du skaffa en mobilhållare med ventilationsfäste eller en pro clip?
● Universalhållare eller hållare för din specifika mobil?

Som sagt, det finns en del att fundera på och det finns förstås fördelar och nackdelar med alla alternativ. Men en stor nackdel med hållare som fästs i ventilationsfläkt är det faktum att äldre bilar som är lite slitna kanske inte klara av tyngden av hållare samt mobil.

Några tips till vägen
Tro nu för all del inte att om du installerar en mobilhållare att du kan använda mobilen som du vill. Det kan verka självklart men vi kan alla ha lite otur när vi tänker då och då.
För att göra framförallt längre bilresor smidigare har vi några enkla tips.
● Ställ in destination på din gps / Google Maps i förväg.
● Skapa en spellista, starta den innan du kör i väg och håll dig till spellistan
● Skicka ett “nu åker vi” meddelande till familj / vänner som väntar på er med förståelsen mellan er att ni stannar och hör av er igen när ni närmar er destinationen
● Försök planera in pauser där du kan ta hand om samtal och vila lite från vägen med lite sociala medier scrollande, spelande, eller kolla lite rally på Unibet TV

Sammanfattning
Köra säkert innebär mer än att följa trafikregler, lägg undan mobilen eller sätt den i en mobilhållare och fokusera på vägen.

Delad nyhet är dubbel glädje!