Nya Cupra har upp till 280 hk

I april kommer nya vassa Seat Leon Cupra, framhjulsdriven med diffspärr och upp till 280 hk. För under 300.000 får du en med DSG-låda och massor av utrustning!

ed upp till 280 hästkrafter är CUPRA inte bara den klara toppmodellen i den framgångsrika Leon-familjen, utan också bilmärkets mest kraftfulla serietillverkade bil. Och den snabbaste – med köregenskaperna hos Leon CUPRA får du högklassig och precis körglädje.

– Med nya Leon CUPRA tar varumärket SEAT åter ett stort steg framåt. CUPRA är en förfinad högprestandabil som kombinerar uttrycksfull dynamik med avslappnad komfort för långa körningar och en övertygande känsla av hög kvalitatet , säger Jürgen Stackmann, VD för SEAT S.A. Alla Leon har såklart körglädje och fin design, men med nya CUPRA visas SEAT:s kompetens på ett helt nytt sätt. Vi är stolta över den nya varumärkesikonen och är övertygade om att bilen kommer att bli framgångsrik.

CUPRA innehåller en rad avancerade tekniker som tillsammans lyfter direkt bilens prestanda. Kronan på verket är den helt nya 2.0 TSI-motorn med insprutning och turbo. Motorn ger beroende på version en effekt på 195 kW / 265 hk eller 206 kW / 280 hk. Ytterligare exempel på bilens avancerade teknik är DCC (dynamisk chassireglering), främre differentialspärr, progressiv styrning, CUPRA Drive Profile och full LED-strålkastare som standardutrustning.

– Nya Leon CUPRA är rakt igenom SEAT – känsla och prestanda, design och dynamik kombineras för att leverera körglädje kilometer efter kilometer. Den toppmoderna tekniken ger en bil med fantastisk precision som samtidigt är övertygande effektiv , betonar Dr. Matthias Rabe, vice VD för forskning och utveckling på SEAT S.A. Nya CUPRA är en sportbil för vardagsbruk – den är lika hemmastadd på tävlingsbanor som på långresor.

Nya Leon CUPRA tar en framgångssaga till nästa nivå. Den första generationen CUPRA lanserades 1996 med Ibiza, och sedan dess har de dynamiska CUPRA-modellerna utvecklats till att bli ikoner för SEAT som varumärke.

Körningen – topprestanda 
CUPRA står för kraft, prestanda och dynamik och nya Leon CUPRA uppfyller på ett perfekt sätt alla egenskaper. Toppmodellen CUPRA 280 går att få med DSG-växellåda som tillval och gör 0 till 100 km/h på bara 5,7 sekunder och på 5,8 sekunder med manuell växellåda. Topphastigheten har regleras till 250 km/h. Med ett maximalt vridmoment på 350 Nm i det breda spannet mellan 1 750 och 5 300 rpm garanteras imponerande dragkraft i varje situation.

Trots detta är nya Leon CUPRA riktigt effektiv. Den genomsnittliga bränsleförbrukningen för båda modellvarianterna är bara 6,6 liter per 100 km med DSG. Detta motsvarar så låga koldioxidvärden som 154 gram. Och jämfört med föregångaren innebär det en utsläppsminskning på 41 gram.

Toppmoderna motorkomponenter 
2,0 TSI-motorn är en sann sportmotor som reagerar snabbt på varje gaspådrag – den kompletteras med ett maffigt ljud som förstärks av en ljudenhet. Den helt nya motorn har ett turboaggregat som reagerar ovanligt snabbt och är fullspäckat med högteknologi. Här finns till exempel en indirekt insprutning som kompletterar TSI-direktsinsprutningen då motorn går på dellast. Denna optimala konfiguration ger minskad bränsleförbrukning och minskade partikelutsläpp. Cylinderfyllnaden ligger alltid i det optimala området – kamaxlarna är justerbara och öppningen som reglerar ventilluftsystemet ligger på avgassidan. Avgasgrenröret är integrerat i topplocket och är en del av det intelligenta värmeledningssystemet. Friktion minimeras tack vare en ny typ av beläggning på aluminiumkolvarna. Även start-/stoppsystem och bromskraftåtervinning ingår.

Chassit – högteknologisk precision och dynamik 
Nya Leon CUPRA har som standard funktioner som DCC (dynamisk chassireglering), differentialspärr på framaxeln och progressiv styrning. Tack vare detta får bilen betydligt snabbare varvtider på banan än sin föregångare. Samtidigt känns bilen betydligt mer avslappnad att köra, med en förfinad komfortnivå även på långresor. Det högpresterande bromssystemet på CUPRA ger säker och pålitlig inbromsning och går att känna igen på sina röda bromsok.

DCC (dynamisk chassikontroll) 
De viktigaste grundstenarna i dynamik är låg vikt och styv struktur. Den nya Leon-familjen är genomgående designad för att ha en låg vikt, och det är också tydligt på CUPRA. Trots väsentligt förbättrad utrustning, väger den nya generationen av bilen 55 kilo mindre än sin föregångare. Den nya generationen av DCC (dynamisk chassireglering) som har utvecklats speciellt för CUPRA är ännu känsligare och har bättre respons, vilket gör att chassiegenskaperna anpassas till rådande förhållanden på några millisekunder. Detsamma gäller förarens preferenser – med CUPRA Drive Profile går det att göra omfattande individuella inställningar för bilen.

Differentialspärr på framaxeln 
Framaxelns nya differentialspärr förbättrar avsevärt dragkraften och hanteringen hos denna framhjulsdrivna bil. Systemet använder en lösning med flera plattor som är hydrauliskt manövrerad och kontrolleras elektroniskt. Maximal låskraft är 1 600 Nm och i extrema fall kan 100 procent av drivkraften skickas till ett hjul. Differentialspärren är integrerad i alla bilens säkerhetssystem, såsom ESP och EDS. Detta ger inte bara bättre fäste utan eliminerar också under- och överstyrning.

Progressiv styrning 
Progressiv styrning ingår som standard och förbättrar den smidiga hanteringen av nya Leon CUPRA. Föraren får en exakt och avslappnad styrkänsla som kräver mindre rattrörelser och färre greppbyten, speciellt i kurvtagnings- eller parkeringsmanövrar.

Säkerhetssystemet ESP har vidareutvecklats speciellt för CUPRA och möjliggör en mycket sportig körstil samtidigt som säkerhetsfunktioner kan utnyttjas fullt ut. För extremt dynamisk användning, till exempel på en racerbana, kan systemet också inaktiveras i två steg – det första steget inaktiverar antispinnsystemet och sätter ESP i sportläget.

CUPRA Drive Profile 
CUPRA Drive Profile gör att egenskaperna hos nya Leon CUPRA kan anpassas över ett brett spektrum för att möta förarens individuella preferenser. Förutom bilens Komfort- och Sportlägen har ingenjörerna i Martorell naturligtvis lagt mycket fokus på CUPRA-läget. Gasresponsen är särskilt känslig i den här inställningen och DSG-systemets sportigaste växlingsläge används. Ljudenheten förmedlar hela ljudspektrat från den turboladdade motorn. DCC (dynamisk chassireglering), den progressiva styrningen och framaxelns differentialspärr arbetar även de i sina sportigaste lägen.

Designen – emotionell och kraftfull 
Emotionell design är en stor styrka i Leon-familjen. För nya CUPRA har detta tagits ett steg längre. Bilens nya front med stora luftintag och full LED-strålkastare ger ett kraftfullt utseende, precis som bilens bakdel med sin diffusereffekt och de två ovala avgasrören. Lättmetallfälgarna är exklusiva för CUPRA, medan de röda bromsoken och tonade rutor bak understryker bilens individualitet.

Interiörens fokus ligger på CUPRA-sportratten som har en egen unik design med växelpaddlar för DSG-växellådan (går att få som tillval), liksom de mörkgrå Alcantara-sportstolarna med vita sömmar. Det går att få bilen med svart läderklädsel som även den har vita sömmar. För ännu bättre sidogrepp finns extra skålade säten. Pedalerna och inträdeströsklarna är tillverkade av aluminium.

CUPRA 280 särskiljer sig med unika 19-tumsfälgar med titanlack, den aerodynamiska utrustningen med spoilern på den bakre takkanten, CUPRA-bokstäver på bromsoken och svarta backspegelkåpor.

Utrustningen – exklusiv och individuell 
Leon CUPRA fastslår även sin position som SEAT:s mest avancerade modell genom sin progressiva styrning, dynamiska chassireglering, differentialspärr på framaxeln, CUPRA Drive Profile och högpresterande bromssystem med 19-tumsfälgar (Cupra 265: 18 tum).

Full LED-strålkastare och LED-bakljus är också standardutrustning. Förutom sin utmärkande design har LED-strålkastare fler fördelar – de lyser upp vägen framför med en färgtemperatur på 5 300 Kelvin. Detta ljus påminner mycket om dagsljus och belastar därför inte ögonen på samma sätt. Effektivitetsmässigt förbrukar LED-lampor minimalt med energi – till exempel dras vid halvljus endast 20 watt per enhet.

Sportstolarna i Alcantara, CUPRA-ratten och Media System Plus med en 5,8-tums färgpekskärm är alla standardinredningsdetaljer utöver den omfattande grundutrustningen i Leon FR. En särskild funktion i CUPRA-interiören är komfortbelysningen. LED-lampor i dörrpanelerna framhäver inredningens konturer. LED-lampornas färger kan anpassas via CUPRA Drive Profile – i CUPRA-läget lyser de rött och standardinställningen är vit.

– Känns bra att så här tidigt på året få presentera vår vassa nyhet Leon Cupra. Att för 297 400 kr erbjuda en Leon CUPRA 280 med DSG-låda gör bilen till en riktigt vass utmanare på den svenska marknaden. Och då ingår full LED-strålkastare, DCC (dynamisk chassireglering), 19 tums fälgar och mycket annat godis, säger Åke Lundberg, märkeschef på SEAT Sverige.

Priser (i Sverige säljs bara 5-dörrarsversionen)
Leon CUPRA TSI 265 (5d) 269 900 kr
Leon CUPRA TSI 265 DSG6 (5d) 284 400 kr
Leon CUPRA TSI 280 (5d) 282 900 kr
Leon CUPRA TSI 280 DSG6 (5d) 297 400 kr

Källa: Seat

Delad nyhet är dubbel glädje!