Här är nya Ford Mustang!

Ford presenterade idag nya Ford Mustang – den första Mustang någonsin som säljs i Europa under nästan 50 års produktion. V8 och 4-cylindrig motor går att välja på!

Bilkoncernens arbetande styrelseordförande Bill Ford presenterade nya Mustang på Fords specialarrangemang ”Go Further” i Barcelona för en publik på cirka 2 500 journalister, återförsäljare och anställda. Den nya modellen presenterades samtidigt i sex städer i fyra världsdelar.

Nya Ford Mustang, som finns som både Fastback och Cabriolet, erbjuder högsta kvalitet vad gäller prestanda och köregenskaper samtidigt som Ford lyckats bevara Mustangs femtioåriga arv och status som global ikon.

”Ford Mustang väcker känslor som ingen annan bil”, säger Raj Nair, ansvarig för Ford-koncernens produktutveckling. “Mustangens utseende, ljud och prestanda får människor att reagera, även om de aldrig själva kört modellen. Mustang är mer än en bil – den är själva hjärtat i Ford-märket.”

Mer än 9 miljoner exemplar har sålts sedan Mustang lanserades 1964. Mustang är inte bara det fordon som fått mest “likes” på Facebook, det är också en modell som uppträtt ett otal gånger i filmer, TV, låtar och spel. Mustang är dessutom en av de 25 nya modeller som Ford lanserar i Europa de närmaste fem åren.

”Mustangens enastående rykte när det gäller prestanda och modellens ikonstatus som symbol för frihet och optimism har spridit sig också till de delar av världen som bilen aldrig sålts i”, säger Stephen Odell, executive vice president för Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Nya Mustang är en god representant för Fords aktuella storsatsning på nya produkter: den är tekniskt avancerad och framtidsinriktad men har kvar kontakten med arvet, det som lockat kunderna till Ford under många generationer.”

Nya Mustang har utvecklats med världsledande prestanda, köregenskaper och användbarhet i fokus. Modellen inbegriper en rad avancerade funktioner som hjälper föraren.

”Nya Mustang är en av de mest efterlängtade bilarna någonsin. Vi gläder oss att nu kunna ge europeiska kunder möjlighet att uppleva den här modellen på riktigt”, säger Roelant de Waard, chef för marknadsföring, försäljning och service på Ford Europa.

En omisskännlig Mustang

Den kompromisslösa designen av både Ford Mustang fastback och kabrioleten uttrycker bilens starka personlighet och innehåller element som för tankarna till den klassiska Mustangs-modellen, välkänd bland bilentusiaster i hela Europa. Här återfinns till exempel den långa, skulpterade huven och det korta bakpartiet, fast i en modern utformning.

”Man får ju bara en chans att göra ett första intryck – och när du får syn på den här bilen inser du med en gång att det är en tvättäkta Mustang”, säger Moray Callum, Fords designchef i Nordamerika.

Nya Mustang har flera distinkta formelement:

· Låg takhöjd och stor bredd
· Elegant profil med kraftigt lutande vindruta och bakruta
· Tredimensionella baklyktor utformade som trianglar
· Modern tolkning av modellens klassiska “hajbettspanel”

De som väljer cabrioletversionen kan glädja sig åt ett väl isolerande tygtak som både är snyggt och dämpar ljudnivån i kupén. När man fäller ned taket får kabrioleten ett sportigt och elegant utseende.

Stora och tydliga instrument presenterar fordonsinformation för föraren i den rymliga kupén med en cockpit-liknande förarplats. Reglagen är ergonomiskt utformade. Fordonets stora bredd och en ny bakre hjulupphängning bidrar till att passagerarna fått mer utrymme. I det praktiskt utformade bagageutrymmet får man lätt plats med två golfbagar.

Den riktiga Mustang-känslan

Hur en Ford Mustang ser ut, känns och låter är avgörande för att den rätta upplevelsen ska infinna sig. Ford Mustang erbjuder förstklassiga drivlinealternativ och chassikonfigurationer som uppfyller förväntningarna från de mest kräsna bilförarna i Europa.

Fords välkända 5.0‑liters V8-motor – med 426 hästkrafter och ett vridmoment på 529 Nm – kompletteras av den helt nya 2,3-liters EcoBoost-motorn som gör att också den som köper en Mustang kan dra nytta av avancerad motorteknik med turboladdning. Med den här motorn kan Ford erbjuda ett bränsleffektivt alternativ med lägre koldioxidutsläpp, något som många kunder i Europa efterfrågar.

“EcoBoost-motorn levererar den kraft en Mustang-förare förväntar sig. Den har en plan vridmomentskurva som ger bilen styrka när den behöver det, till exempel när du kör på en krokig väg,” säger Dave Pericak, teknisk chef för Mustang.

I Mustangens 2,3-liters EcoBoost-motor används direktinsprutning, variabla kaminställningar och turboladdning för att leverera de prestanda som krävs. Ett unikt spjällhus och det nya höljet till turboladdaren gör att man får den kraft som en Mustang-förare räknar med. Effekten beräknas överstiga 309 hästkrafter med ett vridmoment på 407 Nm. Den som föredrar automatväxling men vill kunna välja mellan bekvämlighet och kontroll kan få rattmonterade växelreglage monterade.

En Mustang för bilentusiaster

Nya Ford Mustang har helt nya system för hjulupphängning både fram och bak. Fram finns en ny perimeter-underram som hjälper till att göra framvagnen vridstyv och minska massan, så att man får en mer förutsägbar styrning och därmed bättre köregenskaper.

Det nya främre fjäderbensystemet från MacPherson med dubbel kulled gör att man kunnat sätta in kraftiga bromsar. Både 2.3‑litersmodellerna och GT Mustang med V8 kommer att utrustas med kraftfulla bromssystem och 19-tumsfälgar.

Bak finns en helt ny oberoende upphängning med integrallänk. Geometri, fjädrar, dämpare och bussningar har alla specialjusterats för den här modellen och är anpassade till europeiska vägar och höga farter. Nya leder i aluminium minskar den ofjädrade massan, vilket ger bättre vägegenskaper.

Intelligent teknik

Nya Mustang kommer att utrustas med ett antal innovativa tekniker som förser förarna med bättre information, kontroll och anslutningar när de så önskar.

Vindlande småvägar eller tävlingskörning på bana? Med hjälp av lättåtkomliga reglage för olika körlägen kan föraren anpassa styrning, motorrespons, transmission och stabilitetsinställningar och få den Mustang som för tillfället fungerar bäst.

Fords egenutvecklade avancerade stabilitetskontroll gör att man får ut mest möjliga av den nya Mustangens dynamiska egenskaper, till exempel med hjälp av vridmomentfördelning som fördelar motorkraften mellan hjulen När det är dags att tävlingsköra på bana har Mustang GT med manuell växellåda startkontroller som gör att man får samma jämna starter varje gång.

Bland de avancerade förarhjälpsfunktionerna ingår Ford SYNC med röststyrning och pekskärm som används för att styra underhållningssystemet i bilen. Mustang-kunder i Europa kan också få ett navigeringssystem med 8-tums färgskärm kombinerat med en förstklassig ljudanläggning som har 12 högtalare.

50 år med Mustang

Den 17 april 2014 är det dags för Ford Mustang att fylla femtio år. Mustang kommer att fortsätta tillverkas i USA på fabriken i Flat Rock.

”Vi visste från början att om vi skulle ta fram en ny Mustang måste vi göra det rätt”, säger Pericak. ”Vi byggde en ny Mustang från grunden: en bil som är snabb, snygg, bekväm och effektiv men som har behållit den tuffa känsla som människor alltid har förknippat med Ford Mustang”.

Källa: Ford

Delad nyhet är dubbel glädje!