På äventyr bland hemliga bilar

Sportbilen.se packade väskorna och flög norrut till Arvidsjaur mitt i Lappland, 11 mil söder om polcirkeln och 90 mil från Stockholm. Här huserar mängder av biltillverkare med hemliga projekt. Vårt projekt handlade mer om upplevelse och utbildning i Audi-bilar – och vem som helst är välkommen!

Av Bo Lundvang

I skogen runt Arjeplog tio mil från Arvidsjaur finns plogade sjöisar och testanläggningar där kommande bilmodeller testas i sträng kyla. Ibland tvingas de ut på vägen för att snabbt få många mil i testbilarna, det är då spionfotograferna slår till. Ofta är hemligheten gömd under en kaross som redan finns på marknaden, men ibland är hela bilen ny – då maskeras den med plast och tejp högt och lågt.


Utanför vårt hotell stod en Lancia Thesis, inget man brukar se på svenska vägar direkt.

Stora satsningar
Vi möter Jan Edvardsson som äger flera hotell i området. För honom är testverksamheten livsviktig, och han passar sig för att locka dit vanliga turister under den viktiga ”car test season” mellan november och mars. Hans långsiktiga samarbete med Mercedes prestandadivision AMG har resulterat i ett helt nytt hotellbygge 708 meter över havet, och på säkert avstånd därifrån ligger Hotell Silverhatten där konkurrenten Audi abonnerar på ett stort nybyggt garage. Jan är djupt involverad i biltestandet, och där ingår de viktiga testbanorna på sjöarna.
– Vi plogar och sköter om 195 mil isbanor varje dag, berättar han.

40 % biltestare
Kommunen som har drygt 3.000 invånare ökar med 2.000 när biltestarna stormar in. Många av dem kommer på måndagarna och flyger hem på fredagarna. Oftast till Tyskland, dit det går direktflyg från Arvidsjaur. En souvenirbutik på flygplatsen säljer renfällar, varma mössor och krimskrams med älgtema, och öppettiderna lyder ”Mondays and Fridays during car test season”. Man kan lugnt säga att området är uppbyggt kring bilindustrin!
Verksamheten började för 40 år sedan med några tyska biltestare, numera är det många nationaliteter som möts i skogarna. Ryssar, indier, turkar, amerikaner, kineser, koreaner, japaner och australiensare. Alla vill se vad deras produkter går för när temperaturen sjunker.
BMW som öppnade en anläggning som kostat 150 miljoner kronor för tre år sedan förlade all sin testverksamhet till Arjeplog på grund av stabilt vinterväder, geografiska fördelar, service och goda erfarenheter. De har kontor för 200 ingenjörer på sin mark. Närheten till underleverantörer som exempelvis Bosch är också en stor fördel.

Trångt om hotellrum
Den största begränsningen för området är boendekapaciteten. Många privatpersoner hyr ut rum under säsongen, och företag som Icemakers har lägenhetshotell intill sina testbanor. Att starta nya hotell som bara har besökare under några av årets månader är inte så lätt, så Jan försöker locka turister när testarna har åkt hem. Norge ligger 14 mil västerut, därifrån är det lättast att attrahera besökare. Kronans värde gentemot norska gör det till en riktig prisfest att besöka Sverige, och norsken frossar i billig mat, sprit och prylar.


Foto: Patrick Trägårdh

Säkrare vinterförare
Upplevelseturismen blomstrar kring biltestverksamheten, och det är där vi kommer in. Audi kör sedan tre år tillbaka en kursverksamhet i Arjeplog som vänder sig till både privatpersoner och företag. Med rutinerade förare och mekaniker på plats skräddarsyr man paket från endagarsupplevelser till längre kurser.

På isen får man bekanta sig med Audis quattro-system och känna vilken skillnad bilens antisladdsystem gör. Vi hade flera plogade banor att använda oss av, där den längsta var 5 km lång och utformad som en riktig racerbana. En av banorna bestod av snabba höger-vänster-kurvor i lång följd, som gick att ta på sladd hela vägen runt. Tungan rätt i mun och gasuppsläpp på rätt ställe är melodin för att få bilen att själv kastas ut i (förhoppningsvis) kontrollerade sladdar. Det låter lättare än vad det är i praktiken, och traktorn på plats hade fullt sjå med att dra ut deltagarna ur snövallarna. Själv besökte jag banans yttre regioner två gånger bakom ratten på en Audi S4. Det är lätt att bli övermodig efter några snörykande 360-sladdar i fart …

Lastbil fylld med reservdelar
Inför säsongen fick Audis mekaniker på plats en hel lastbil levererad med bland annat extra plastdelar för att snygga upp testbilarna efter hårda bataljer med snöhögar. Trots stenhård behandling av hundratals förare har all teknik under skalet hållit. Största hotet har varit brända kopplingar, och jag fick själv en orolig tysk i min walkie-talkie som ropade ”the clutch, take it easy on the clutch!” när jag försökte gunga mig ut från en fastkörning.
De flesta kursdeltagare kommer från andra länder, och då mest Tyskland. Bland de mer udda besökarna kan nämnas några japaner, och ett gäng portugiser som aldrig hade sett snö innan.
– Vi har väl en 10-15% som återkommer år efter år, berättar Jerry Åhlin, rallyräv och kursledare för Audi Driving Experience.


Foto: Patrick Trägårdh

Special appearance
Med oss i gruppen av motorjournalister var Mattias Ekström, Audis kontrakterade guldplockare i DTM. Han har inte legat på latsidan den sista tiden, just nu är det hård fysisk träning som gäller inför årets DTM-säsong som startar den 17 maj på Hockenheim. Samtidigt tränar han upp unga talanger under namnet Mattias Ekström Junior Team. Precis som förra året är det JTCC som gäller, i en Audi A3 som bara behöver en mild handpåläggning sen förra säsongens strider.
Under en tid när det inte händer så mycket på racerbanorna har han passat på att byta fyra slicks mot två träplankor. Man skulle ju kunna tro att också Mattias Ekström behöver en stunds vila och avkoppling ibland, men då lägger han sig i hårdträning inför Vasaloppet istället.
Tillsammans med racerföraren och kompisen Edward Sandström ställde de upp i både Halvvasan, Kortvasan och Vasaloppet. Grabbarna är bättre på hjul än på skidor, och kranskullorna hade förmodligen åkt hem när Mattias och Edward skidade i mål på plats 3.692 respektive 6.136.

Säsongen för Audis kurser i Arjeplog är tyvärr slut nu, nästa chans kommer i januari-mars 2010. Håll utkik på Audi.se eller läs mer på den tyska sidan!

BILDER

Vid flygplatsen väntade en rad Audi Q7 V12 TDI på våra tunga högerfötter. 500 hk och 1.000 Nm ger vanvettiga prestanda! Pris – från 1,3 miljoner kronor.

Jerry Åhlin är gammal rallyförare som numera försöker få kursdeltagare att gasa lite mindre och vrida hjulen åt rätt håll lite oftare.
Foto: Patrick Trägårdh

Delad nyhet är dubbel glädje!