SL65 AMG Black Series – trimmat till förbannelse

Vad gör man om man vill ha gatans mest brutala och uppseendeväckande körmaskin? Självklart hänger man dit ett breddande kjolpaket, och masserar upp motorn. Så resonerar AMG också, som bygger en helt ny bil på deras redan värsta biturbo-monster.

Av Bo Lundvang

För någonstans närmare tremiljoners-strecket får man nya AMG SL65 i Black Series-format. Och det handlar inte om nedlackning och emblem, här snackar vi en helt ny bil. Taket är inte längre fällbart, utan här är det ersatt med ett betydligt lättare – och förlängt – kolfibertak. Det har dessutom en inbyggd rullbur för att öka säkerheten och understryka bilens arv från racerbanan.


Lättad, men fortfarande med en underbard lyxtouch.

Mycket har handlat om lättning på Black Series, som kapar ett kvarts ton från originalbilen. Nu ligger den på rätt sida tvåton-strecket, med sina exakt 1.869 kilo. En hel del godis har försvunnit från innehållsdeklarationen, som den ljuvliga luftfjädringen till exempel. Men navigator och automatlåda är standard, den senare dock som femstegad eftersom den sjustegade inte pallar de 1.000 Nm i vrid som maskinen vrider loss. Egentligen skulle den ha 1.270 Nm, men AMG har behållit de tusen jämna för att skona lådan. Programvaran till växellådan har uppgraderats med den så kallade ”Speed Shift”, som precis som namnet antyder ger snabbare växlingar – och dessutom en adrenalinboostande mellangas vid nedväxlingar.


265 mm och 20 tum fram, med nydesignade fälgar.

Den extremt breda karossen består av framflyglar i kolfiber, vilket också använts i huv och baklucka. Även skalstolarna i bilen är i kolfiber. Bak sitter en fet spoiler som åker upp automatiskt vid 120 km/h för att öka bakvagnens kontakt med marken.
De större turboaggregaten och den fetare laddluftkylaren pressar upp effekten till 670 hk vid 5.400 varv, jämfört med 612 hk i den tyngre originalbilen. 100 blås nås efter ungefär 3,9 sekunder, och toppfarten är begränsad till 320 km/h.
Det ska bara byggas 350 exemplar av bilen under två års tid, så du som tänkt tjinga en får börja spara direkt!


Bak sitter det 325 mm breda puckar på 20-tumshjul.

Skalade fakta
Bil: MB SL65 AMG Black Series 2009.
Motor: 6-liters V12, biturbo.
Effekt: 670 hk vid 5.400 rpm, 1.000 Nm vid 2.200-4.200 rpm.
Prestanda: 0-100 på cirka 3,9 sekunder.
Toppfart: Elektroniskt begränsad till 320 km/h.
Pris: Cirka 3.000.000 kronor.

Delad nyhet är dubbel glädje!