Direktörsracern: Carlsson Aigner CK65 RS Blanchimont

Carlsson beskriver detta 705-hästarsmonster för över 4.000.000 kronor som en ”diskret” lyxbil mellan S-klass och Maybach. Jag håller inte riktigt med om beskrivningen, tvärtom chockartat extrem inifrån och ut!

Av Bo Lundvang

Stylingbilen har gjort en rejäl resa, det kan vi konstatera efter att ha mött bjässen Carlsson Aigner CK65 RS Blanchimont under en reportageresa i Tyskland. Från att vara något som nyblivna körkortstagare med skruvintresse håller på med har stylingintresset nu nått storföretagsdirektörer och oljeshejker. Och det är ingen subtil smygstyling, utan ett uppseendeväckande chockbygge som kräver en ägare med mod. För i en värld där bilar ska vara svarta och kromglänsande är det lätt att bli utskrattad i en glatt tvåfärgad bil – om det inte står Bugatti på den förstås. Men frågan är om inte belackarna sätter garvet i halsen, när det här fullvuxna tivolit på hjul drar ifrån Ferrari F430 vid rödlyset!


Tyskt slagskepp som spöar Ferrari vid rödlyset!

Snabb som få
Utsidan har tyska Mercedes-tunern Carlsson snickrat ihop. Det är prestandastyling som lånats från racerbanan med breda låga sidokjolar, stora glupska nätförsedda hål i grillen avrundat med en venturitunnel och kolfiberläpp på bakluckan. Det är ingen poänglös påhängs-plast, utan man har noga sett till att slipa till bilens aerodynamik jämfört med original. För utseendet har fått följa prestandaökningen, som om man får tro Carlsson själva har kapat 0-100-tiden från makalöst snabba 4,4 sekunder till intergalaktiskt hyperspeedade 3,9. I en 2,3 ton tung kluns på över fem meter!

Tjockt pris
Bilen är i grunden den värsta limousinen man kan få från Mercedes-Benz. Modellen som heter S 65 AMG L Sedan kostar mastiga 2.110.000 kronor i grundpris. När Carlsson och Aigner gjort sitt vill de ha mer än dubbla priset – 4.400.000 kronor! Löjligt svindyrt, men i den här prisklassen är summan mer en skrytfaktor än ett problem. Och gissa var de räknar med att sälja flest bilar? Saudiarabien förstås! Där gör det inget att snittförbrukningen hamnar över 2,5 liter milen, när oljan kostar 1,50 kronor litern. Så för den som tröttnat på sin Maybach, sin Rolls-Royce eller sin Bentley finns här ett tillskott till det personliga parkeringshuset. För den svenska köparen så blir det inte tal om någon statlig miljörabatt, för utsläppen av koldioxid är nämligen tre gånger för höga. Politiskt inkorrekt så det slår gnistor om det.

Fintrimning
Motorjobbet inskränker sig till ganska enkla knep, där en ny programvara krämar ur lite mer ur de dubbla turboaggregaten och justerar tändning och insprut. Effektivare kylning till turboaggregaten, sportluftfilter och mindre strypt avgassystem är andra åtgärder som gjorts. Det finns marginaler när man börjar pilla på en överladdad V12-maskin! Effekten har ökats från 612 hk och 1.000 Nm till abnorma 705 hästar och 1.100 Nm. Toppfarten har begränsats till 320 km/h, det borde räcka även i Tyskland.


Hög vräkfaktor – men i baksätet kan man rocka hårdare.

Lyxskräddare
Redan 2007 presenterades konceptbilen Carlsson Aigner CK65 Eau Rouge, också den en tvåfärgad lyxbil i megaklass. Den här versionen har dock proppats ännu fullare med multimedia, skinn och ädelträ. Inredningen kommer från lyxskräddarna Aigner, som i vanliga fall utvinner guld ur bälten, väskor och skor i Paris och New Yorks dyraste märkesshoppar. Det är riktigt fint hantverk, och man känner sig nästan brottslig när man trampar in med shorts och hivar ner ett kamerastativ på sätet intill. Själva jobbet tar Aigner över två veckor per bil, i form av anpassning av trädetaljer, skinn och alcantara.


Den här bilen köper man för baksätets skull. Snacka om drömläge!

I den här bilen åker man bäst bak, för även om den galna V12-motorn erbjuder mängder av effekt så är det ingen tajt sportbil man krämar ur på småvägar. Eller jo förresten, det hade vi gärna gjort om vi bara hade fått låna nycklarna …
I baksätet är utrymmet luftigt, och med en knapptryckning fälls ett bord ut från stolen framför. Laptopen får lätt plats, vilket tillsammans med bilens inbyggda WLAN-router gör bilen till ett perfekt kontor för tre. Nån som är sugen på ett gruppköp?

Superljud
Skulle inte 7-tumsskärmarna i framstolarnas nackstöd räcka till kan en motoriserad 15-tumsskärm fällas ner från taket. Mittkonsolen mellan framstolarna är fylld med högtalare, och ljudet kan lätt jämföras med fina hembio-uppsättningar. Dyra och fina produkter ur Alpine och Focals sortiment har bakats ihop till en välljudande helhet. En 33 cm pizza till bas ger tungt gung åt 6.1-systemet, som transformerar fordonet till en studio på hjul. I grundutförande kan man få bagageutrymmet lämnat helt orört, men det här är en fullsmetad demobil. Där man med enkelhet får plats för allt ifrån före detta affärspartners till skumpa åt halva släkten hittar man i detta utförande Focal-slutsteg och raggarbas. Det låter förbaskat bra, rent och tungt!
Satt jag och tryckte på drygt fyra miljoner hade jag förmodligen inte gått och köpt en sån här bil, men de här kunderna har nog aningen mer än så. Jag tycker inte alls att världen är orättvis. Bara lite.


Ultralätta smidda 21-tummare med ventilerade kompositskivor under.

Svåruttalade fakta
Bil: Carlsson Aigner CK65 RS Blanchimont (MB S 65 AMG L).
Motor: 6-liters V12 med biturbo.
Effekt: 705 hk vid 4.800 rpm (612 hk orig).
Vridmoment: 1.100 Nm vid 2.000-4.000 rpm.
Prestanda: 0-100 km/h på 3,9 sekunder.
Toppfart: 320 km/h, elektr begr.
Vikt: 2.270 kg tjänstevikt, 2.705 kg totalvikt.
Drivning: Bakhjulsdrift.
Växellåda: CK Speedshift 5-vxl aut.
Fälgar: Smidda Carlsson 2/11 ultralätta 9,0 x 21” fram, 10,5 x 21” bak.
Däck: Dunlop SP Sport Maxx 265/30 ZR21 fram, 295/25 ZR21 bak.
Bromsar: Ventilerade kompositskivor runt om, 390×36 mm fram, 365×26 mm bak.
Chassi: Sänkt 30 mm med Carlsson C-Tronic Suspension ABC, höjdjusteras utifrån vägens beskaffenhet.
Multimedia: Carlsson Office Concert Hall Infotainment med Alpine och Focal-utrustning, DVD-växlare, 15-tumsskärm, 2 x 7-tumsskärmar.
Övrigt: Keyless go, uppvärmda vindrutetorkare, sätesventilation fram, extra stort batteri etc etc.
Pris: 429.000 Euro plus skatter.

Bla-vaddå?
Det knöliga namnet Blanchimont kommer från en känd kurva på racerbanan Spa i Belgien.

Delad nyhet är dubbel glädje!