Peugeorsche från världens ände på Sverigebesök

På väg till Mantorp och Action Meet i somras dök något väldigt konstigt upp i backspegeln. Första tanken var att det måste vara en konceptbil av något slag, så kameran fumlades upp. Inte förrän den hade kört om insåg jag vad det var för något. En Porsche! Ännu mer förvånad blev jag när föraren klev ur och presenterade sig som Fuzzy – från Färöarna!

Av Bo Lundvang

Halvvägs mellan Skottland och Island ligger Färöarna, mitt i Atlanten. Öarna ligger ungefär i nivå med Sundsvall. Det ligger så enormt ”off” att inte ens Google Maps har brytt sig om att ta med vettiga satellitbilder från öarna.
Därifrån kommer bil- och hojbyggaren Sofus ”Fuzzy” Hansen, och hans mål denna sommar var att visa upp sitt senaste bygge på svenska utställningar. Efter en 36 timmar lång kryssning från Färöarna till Norge via Skottland, hade han bara en nätt biltur kvar till Mantorp.
– Det är en svindyr färja, det kostar ungefär 6-7.000 kronor tur och retur, berättar Fuzzy på förvånande bra svenska.


Nedre bakdelen är faktiskt fronten från en Toyota Avensis, trot om du vill. Där utblåsen kikar ut satt dimljusen. 

Sverige är bäst!
Med en syster i landet har det blivit en del semestrande i landet, och här trivs han riktigt bra.
– Sverige är det bästa landet i världen, här får bilbyggarna utrymme för att vara kreativa och visa upp sina bilar. Men det syns att många försöka kopiera den bästa, på Färöarna har jag ingen att inspireras av.
Klimatet är annorlunda på Färöarna, där saknas det utrymmen för motorfolk. Inga banor och inga strippar, något som Fuzzy jobbar hårt för att få fram.
– Alla nordiska länder har sina framgångsrika motorsportstjärnor, men inte vi. Istället för att träna på banor så kör folk för fort på gatan istället. Det är synd, för det finns många som gärna skulle hålla på med bilar istället för vanliga sporter.


Hemknackad hönstrappa. Eller är det kanske en fårtrappa? 

Bra vägar
Det finns knappt en grusväg på Färöarna, och de många kurviga asfaltspartierna kan få vilken fartdåre som helst att kissa på sig av glädje. Tyvärr springer det lösa får överallt, och det är höga böter på att köra över ett. De har nämligen företräde. Saknar man rätt försäkring och studsar ihjäl ett får kan man få betala mellan 1.500 och 3.000 kronor. Råkar det vara en avelsbagge som genererar pengar åt farmaren blir det ännu mer, och är det en tacka med lamm kan man få pynta för alla hennes lamm som är födda de senaste två åren.
– Det kan kosta som en Mercedes eller BMW i slutändan, garvar Fuzzy.
Bilsäsongen är kort, vanliga år brukar sommaren dyka upp den 28 juli. Bara då alltså. Men i år höll värmen (20 grader) i sig i tre veckor, det har aldrig hänt innan. Övriga tider pendlar det lite fram och tillbaka mellan tre och elva grader. Någon snö får de aldrig.
– Man brukar säga att det finns två årstider på Färöarna, en med blad och en utan, skrattar han.


Originalbilen ser bra trist ut i jämförelse. 

Ful bil i grunden
Porschen han har byggt om är en 928 S4 från -91, en rundgullig allround-sportbil med seriösa prestanda. Men utseendet har aldrig attraherat Fuzzy, som valde att bygga om den rejält.
– Helst bygger jag om bilar som är fula från början, det är så mycket lättare att få dem att se bra ut.
Det är inga små förändringar som bilen genomgått i Fuzzys lilla garage under huset i Torshavn. Börjar vi bakifrån så består bakkjolens nederdel av en Toyota Avensis-front, med de hembyggda avgaspiporna stickande ut genom hålen för dimljusen.
– Jättebra att ha en färdig grund om man skulle råka skada den delen, menar han.
Resten är hembyggt. Sidobakrutornas främre del har han delvis gömt bakom glasfiber för att justera bilens utseende från sidorna. Sidokjolarna och dörrformerna är också gjutna i glasfiber, de breddade skärmarna är svetsade i plåt. För att fylla ut bredden ville han ha rejält bred fälgbana där bak, men Scandinavian Carstyling i Danmark kunde ”bara” erbjuda en med 8 cm. Den önskade bredden var 14,5 cm, och det tog ett företag i Kina ett år att leverera dem till hans dörr.


Ser längre ut än den är.

Lurar ögat
Bilen ser galet lång ut i fronten, men Fuzzy lurar ögat genom att ha dragit upp motorhuven en bra bit över vindrutetorkarna. Bilen är inte mer än ungefär sju centimeter längre än original. Frontpartiet är delen som han är mest nöjd med, men också det som krävde mest huvudbry.
– Det svåra är att få en helhet som känns rätt. Jag vill inte att någon ska kunna peka på en detalj och säga att det gör hela bilen, utan allt måste vara synkat.
Framlysena har han lånat från senaste Peugeot 406, och samtidigt snodde han samma bils dimljus och små svarta plastlister däremellan. Allt för att få bilen att se ut som en vanlig fabrikstillverkad bil.
– Ofta gör bilbyggarna lite fel och lämnar för mycket tom yta där fram, det passerar inte lika lätt som en vanlig bil då.
Bakom en glasbit i fronten sitter en kobra, med en röd lysdiod i ögat. Ormen är något som hängt med sen ett av hans mer framgångsrika hojbyggen, en HD som fick namnet Silver Snake. Därav även de motivlackade tärningarna på bilens vänstra sida, som landat på dubbla ettor – ”snake eyes”.
På insidan har han inte gjort någon förändring, än i alla fall. Han funderar på att sälja bilen för att få loss pengar till ett nytt bygge han håller på med, som naturligtvis blir något alldeles särskilt även det.
– Jo, jag håller på och breddar och förlänger en Corvette Stingray. Den blir fem meter lång och två meter bred (446 cm lång och 177 cm bred original, red.anm.), och ska ha en jättelik instrumentpanel från Mazda 929 från 70-talet nån gång. Sen har jag ett par hojar i huvet som jag vill bygga, de kommer bli totalt annorlunda och extrema!


Här finns inget att tillägga, interiören är en behagligt inbodd original-lya med plats för fyra. Långfärdskomfort och sport på samma gång. 

Ingen Supra
Fuzzy hann utöver Action Meet även med en sväng till Street Cars Summer Fest, men det är responsen på gatan som han minns allra bäst.
– Folk var som galna, de sprang ut mitt framför bilen för att plåta. Helt sanslöst! De flesta gissade att det måste vara en japansk bil, förmodligen en Supra, skrattar han.
Men Fuzzy har lämnat kvar Porsche-loggan där bak, för att ge folk en ärlig chans. Och det är först när folk ser den som bitarna faller på plats. Två ridande poliser stoppade honom och ville veta mer, deras enda kommentar var ”ball bil”!
Hemma på Färöarna ses han på med blida ögon från myndigheterna. Han är numera god vän med Bilprovningen, som många byggen senare har förstått att det inte handlar om några trafikfarliga modifikationer.
– De är väldigt noga med att allt under skalet och all teknik ska vara original, kosmetiskt är det betydligt friare.


Motorn är orörd, men välputsad. Över 300 hästar räcker fint när 80 km/h är maxfarten på vägarna, och trafikpoliserna är av den arga sorten! 

Top Gear-besök
Hans garage ser ut som om ett flygplan har kört rakt igenom det, förklarar han. Det är alldeles för litet, och han saknar många nödvändiga verktyg. När lokala tidningen skrev om hans Porsche löd rubriken ”Bil gjord med nyptång och hammare”, vilket stämmer ganska bra. När ett verktyg saknas så bygger han det, så golvet runt bilen är fylld med hemsvetsade verktyg och nycklar av olika slag.
– Tidigare i år var ett reportageteam från Top Gear här för ett Gallardo-test, då hälsade de på mig i garaget, berättar han. De kunde inte fatta att jag hade fått ihop bilen med de här verktygen!
Besöket var självklart när de ändå var på Färöarna, det är nämligen ingen annan som bygger om bilar. Sofus Fuzzy Hansen är en kändis som alla har koll på. Men han har fått ett rykte om sig att vara en riktig playboy, med alla fräna fordon han omger sig av.
– ”Stackars barn och familj” säger dom, haha! Det kunde inte vara mer fel, mina ungar är jättestolta över mig och önskar att jag hade möjlighet att skaffa ett större garage så jag får plats med mer än en bil åt gången, berättar han. När det är ett större evenemang är alla väldigt spända över vad idioten ska dyka upp med för fordon.


Hålborrade handtag för show, inte för att lätta! 

Mångsysslare
När man bor på en ö mitt ute i Atlanten får man sysselsätta sig med lite av varje, och det stämmer i högsta grad på Fuzzy. Utöver att bygga fräna motorcyklar och bilar driver han också en restaurang med pub och café. Och när en ny rörelse ska dra igång är han där och hjälper till med interiördesignen. Vid konserter är det Fuzzy som bygger scenen, och när nån ska ha möhippa eller gifta sig är han chaufför i sin ombyggda bubbla med Rolls-front. Sen sjunger han förstås på festen!
Och om nu någon hade fördomar om vad man äter för något på en så avlägsen plats så ska vi bekräfta dem nu. På frågan vad han har för favoritmat så blir svaret blixtsnabbt ”lammskalle med potatis och salt”. Och som av en slump var det precis vad han skulle sätta i sig när vår telefonintervju var avklarad.
– Jo, det ligger ett par skallar här i grytan och tittar på mig, ha ha!

Peugeorsche-fakta
Bil: Porsche 928 S4 -91.
Ägare/byggare: Sofus ”Fuzzy” Hansen, Torshavn, Färöarna.
Motor: Vattenkyld 5,0l V8, 316 hk vid 6.000 rpm, 430 Nm vid 3.000 rpm.
Prestanda: 0-100 cirka 6 sekunder. Toppfart cirka 270 km/h.
Vikt: 1.580 kg.
Transmission: Automatlåda. Motor fram, drivning bak.
Interiör: Original.
Exteriör: Hembyggt widebodypaket, hembyggd hönstrappa, hembyggd bakvinge, hemlagd airbrushmålning. Framlysen från Peugeot 406, bakkjol Toyota Avensis (front).
Fälgar: 18” kromade, 12,5 tums bredd bak.
Däck: Pirelli Pzero 255/45/18, Dunlop 225/45/18 fram.
Sponsorer: Inga.
Tack till: Besiktningsgubbarna på Färöarna, firma Maria Pålsen, lackfirman Hja. Froa.

BILDER


En kobra med lysande röda ögon frontar Fuzzys bygge. 


Kromade bakfälgar med megaläpp på 14,5 cm tog ett företag i Kina ett år att få över till Färöarna. 


I profil ser man hur bakrutan kortats av i framkant. 


Med ett manga-aktigt superflin är det kanske inte så konstigt att en del gissar att det är en ombyggd Supra. Formerna är av egen Fuzzy-design. 


Fuzzy gör allt själv. Målar, bygger i glasfiber, böjer plåt, äter lammskallar. 

Porsche 928-fakta

Mellan 1978 och 1995 tillverkades den snabba GT-vagnen 928, bestyckad med en mullrande V8-pjäs. Den första motorn var på 4,5 liter och 219 hästar, upp till 5,4 liter och 345 hästkrafter i slutet av produktionen. Uppskattningsvis 61.056 exemplar såldes, med rejäla tapp de senare åren. Många menar att modellen skulle toppa Porsches modellprogram, men de flesta håller ändå den klassiska 911:an högre. Nioelvan är en svårkörd sportbil när den pressas hårt, och har betydligt sämre långfärdsegenskaper än 928.
Trots det betydligt större urvalet av komfort- och lyxdetaljer i 928 är den lika snabb på bana som alla 911:or utom 964-generationens Turbo. 928 har högre vikt, men bättre viktfördelning och mer effekt, det gör susen vid bankörning.
Sammanfattat är 928 en lysande kompromiss, en perfekt allroundbil för den som jagar både prestanda och komfort. Begagnatpriserna i Sverige har förstås ett stort prisspann mellan 40.000 och 240.000 kronor, beroende på årsmodell och skick. Gemensamt för de flesta är att de gått många mil. Ett gott intyg på att bitarna var av god kvalitet!

Färöarna-fakta

Landet är en del av Danmark, men de har ett eget parlament och egna lagar. Sedlarna är unika för Färöarna, men man använder danska mynt. Inte mer än 48.000 personer befolkar ön. Färöarna är en samling av 18 öar, de flesta sammanbundna med underjordiska tunnlar sedan tidigt 90-tal.
Det finns gott om pengar, men en extrem skatt på lyxbilar har effektivt satt stopp för alla roliga bilar. Skatten på motorcyklar är betydligt mindre än den för bilar, så även ungdomar har råd med snabba sporthojar. Det visar sig dessvärre även i olycksstatistiken, det är många olyckor på tvåhjulingar varje år. För fem år sedan var Fuzzy nästan ensam hojåkare, nu finns det minst 500. Bilen är oftast en fråga om att ta sig mellan två platser, och inget mer. Mängder av småbyar ligger utspridda över öarna, och det är rejält glest mellan affärerna.
Trafikpolisen är stenhård, och man blir lätt av med körkortet. Som tur var är bussnätet väl utbyggt …

Färöarna i siffror

Längd från norra ön till södra: 118 km.
Väglängd: Totalt 600 km.
Medeltemperatur på vintern: 3 grader (köldrekord -12,9 grader).
Medeltemperatur på sommaren: 11 grader.
Genomsnittlig bergshöjd: 300 meter över havet.
Högsta berget: 882 meter.
Längsta avstånd till kust: 5 kilometer.
Folkmängd: 48.344.
Källa: Wikipedia.

Delad nyhet är dubbel glädje!