Aero Cab – luftburen glädje

En vecka i en av årets vackraste cabbar, dessutom under solen. Kombinationen var inte självklar när vi bokade mötet. Men regnig sommar blev slutligen het, och vad passar väl bättre än att njuta med taket i bagageluckan?

Av Bo Lundvang

Nu är det dryga året sedan man premiärvisade den nya cabben från Saab. Designen följer i grunden den populära 9-3 sportsedanen, med undantag för baklysenas utseende. Sverige är ett Saab-land, det märker man när man tar en sväng med denna bil. Blickar följer en vart man än åker.

Klassisk Saab-look
Det nya utseendet är ett naturligt kliv framåt för den nya cabrioleten, vars klassiska Saab-look knappast lurar någon. Det enklaste sättet att på håll se att det är den nya versionen är genom lackens färg. I paletten finns nämligen två underhållande färger som sticker ut mer än andra. Dels den som vårt testexemplar är försedd med; glaciärblå metallic, och den som synts mest i reklamen – limegul metallic. Åtta färger finns att välja på, de övriga mindre uppseendeväckande mörka och silvriga nyanser. Och den laserröda förstås. Det är vedertaget att kvinnor först och främst kommenterar en bils färg, det bekräftades fullt ut denna vecka.
– Snygg färg! var utropet som ekade ett flertal gånger, alltid från den kvinnliga publiken. Vi är beredda att hålla med, ska man ändå ha en cabriolet kan man lika gärna ta en som sticker ut på alla sätt och vis. För det går inte att gömma sig i en cab!

Smart tak
Vi har kört alldeles för många cabbar på sistone där man är tvungen att stå still medan man fäller upp och ner taket. I Saab 9-3 Cab behöver man inte hitta en parkeringsplats för att få solbränna på näsan, man kan glatt glida vidare och låta taket fälla ihop sig med automatik. Det tar kring 25 sekunder, och maxfarten ligger runt 30 blås. Lagom hastighet för kvarteret där hemma eller i slöa Stockholms-köer. Har man pengar över när man beställer bilen väljer man till en extra knapp på nyckeln som fäller taket redan innan man klivit i bilen.


Ooptimalt. Toppen med krokar i golvet för bakåtvända bilbarnstolar, men ryggens lutning blir vinkelrät hur man än gör.

Ingen familjebil?
Vi gjorde ett test som förmodligen inte blir aktuellt för så många spekulanter av 9-3 Aero Cab. Monteringen av bakåtvända bilbarnstolar var det minsta problemet, här ligger Saab långt fram i utvecklingen. Två öglor per stol finns i golvet, där man enkelt fäster barnstolens remmar. Föga förvånande så blir utrymmet fram begränsat med två barn i varsin bakåtvänd bilbarnstol där bak. Men inte så begränsat som det är i andra cabrioleter, faktiskt är baksätet bland de större i klassen. Ryggvinkeln blir dock för rät för de små, och man sitter i en ganska ansträngande ställning där fram. Fartvinden blir snabbt ett problem när man blickar bakåt med cabben nere, så det är tak upp som gäller i normal fart. Att få i och ur två barn ur baksätet blir en spektakulär företeelse för publiken. Det bästa alternativet är att först cabba ner, men det går också att dra ut dem genom öppna bakfönster. Inget är särskilt tidseffektivt eller smidigt, så det känns som om man snabbt väljer bort cabben som familjebil. Men det är kul att det funkar över huvud taget, vilket är mer än man kan säga om de flesta andra cabbar på marknaden.

Dålig kombination
Aero och automat är ingen vidare kombination. Aero betyder vanligtvis att man vill komma fort fram, automat betyder att man gärna surfar fram bakom ratten. I det här fallet stjäl den automatiska växellådan 1,5 sekunder till hundra. När man nått hundra står klockan på 9,5 sekunder, vilket är föga imponerande på en ny bil med genomgående sportkaraktär. Om man som prestandafantast börjar lista vilka bilar som hinner före till den magiska gränsen börjar man snabbt ångra sitt val av låda. Fjuttbilen Toyota Yaris 1,5 TS kör på 9 sekunder. Sötnosen Mini Cooper (inte S) kör på 9,2 sekunder. Gubbiga Opel Corsa 1,8 kör på 9 sekunder. Familjära Peugeot 307 med 135-hästarsmotorn kör på 9,1 sekunder. Vi antar att du har förstått poängen. Nu handlar ju inte allt om noll till hundra, det finns andra sträckningar man vill vara snabb på. Omkörning sker sällan från stillastående, och i de här farterna är Aero imponerande oavsett låda. Turbon skjuter på för full styrka när man stämplar från hundra, och även den längsta långtradaren hamnar i backspegeln innan frun intill börjar bli nervös. Elasticitet heter det när man mäter den så kallade omkörningsförmågan, och den är en av Saabens bättre sidor. Vårt råd till dig som gillar prestanda och cab är att glömma automatlådan redan på planeringsstadiet. Den snor dig på främst fartrus, men också runt två spänn mer i soppapengar per mil i stadstrafik.


Prestandamöte. Två långväga släktingar med kontrastrikt innehåll. Framhjul- mot bakhjulsdrift, turbo- mot sugmotor.

Törstig
Saab är ärliga i sina fakta om törstigheten, de angivna 1,4 liter milen i stadsmiljö är inte tagna ur luften, men det går att få ner en hel del om man är försiktig med gaspedalen. Snittförbrukningen om man kör blandat ligger på en liter milen med Aero och cab. Kör man det minsta alternativet med 1,8-litersmotor, lättrycksturbo och femväxlad manuell låda blir samma siffra 0,86 liter milen. Det är ingen bil för sparbössan, men det man betalar får man tillbaka i form av körglädje och glada miner från medtrafikanter. Det finns många Saab-ägare där ute som drömmer om ett mindre klaustrofobiskt bilägande. Där fyller 9-3 Cab ett viktigt utrymme!


Samma men ändå olika. Vanliga sportsedanens baklampor har en helt annan design.

Sportkomfort
Aero ska vara sportigt, då får man osökt en del problem på dåliga vägar. De flesta underlag bjuder en helt okej sportkomfort, men så fort det blir små potthål och tjälsprickor blir det påtagligt störande.
– Kör långsammare, jag får förvärkar! lät det från passagerarsätet, där en gravid hustru inte uppskattade sportigheten.
Alltså, köper man Aero med sportchassi och lågprofilsdäck får man räkna med vibratorstämma på svenska småvägar. Det är dock inte sämre än på andra standardbilar med sportkaraktär.

Tidiga småfel
Vår testbil hade blott tusen mil på mätaren, men ändå drogs den med några tråkiga fel. Bland annat ville höger sidoruta åka ner istället för upp med jämna mellanrum, vilket även BytBil.com har rapporterat om på en Vector Cabriolet. Det är tydligen en trycksensor som reagerar för tidigt. Vidare hade plasthöljet över höger sidoblinkers lossnat, och var primitivt ditlimmat. Slutligen gick det inte att fälla högerstolen, eftersom vajern förmodligen lossnat någonstans inuti. Hårt testad pressbil, eller pressade arbetare i fabriken i Österrike? Bortsett från dessa detaljer var vår vecka i 9-3 Aero Cabriolet guldkantad. Vi som redan innan hade ett gott öga till 9-3 SportSedan blir naturligtvis inte besvikna i en version med avtagbart tak, men som vi nämnt tidigare ska det vara manuell låda till Aero. Om man inte är en glidare som köper bilen just för att visa ordet “Aero” där bak förstås.

Snabba åsikter

Plus:
+ Man får faktiskt plats fyra
+ Genomtänkt, användarvänlig
+ Funkar året runt
+ Cab går att fälla i fart

Minus:
– Ett mer aggressivt läge på automatlådan tack
– Väl hård i chassiesättningen ibland
– Törstig


Som på TV. Minns ni reklamen om Golf GTI, och killen som gärna tog en extra sväng för att köpa mjölk? Det råkar man ut för i den här bilen också. Föga ekonomiskt, men det här är en drift som inte går att tämja. Bilden är helt äkta.

Fakta Saab 9-3 Aero Cabriolet Automat
Motor: 2,0 Turbo, 4-cyl
Effekt: 210 hk vid 5.300 varv
Vridmoment: 300 Nm vid 2.500 varv
Kompressionsförhållande: 9,5:1
Max laddtryck: 0,85 bar
Acc 0-100 km/h: 9,5 sek (8,0 med manuell låda)
Toppfart: 225 km/h
Bromsar fram: 314 mm ventilerade skivbromsar
Bromsar bak: 292 mm skivbromsar
Tjänstevikt: 1.710 kg
Släpvagnsvikt: 1.600 kg
Bagageutrymme: 240 l
Markfrigång: 145 mm med sportchassi
Bensin blandad: 10 l/100 km
Bensin landsväg: 7,6 l/100 km
Bensin stad: 14 l/100 km
Standardutrustning: 17″ 5-spoke Twin-fälgar, 10 mm sänkt, Aero exteriört sportpaket, bakluckespoiler, sportavgasrör synligt, uppgraderade bromsar, farthållare, färddator, sportratt i läder, knopp i läder, lädeklädsel, dimljus, instegsbelysning.
Exempel på extrautrustning: automatlåda 16.400:-, elstolar med svankstöd och easy entry 18.900:-, bi-xenonstrålkastare 5.900:-, regnsensor 1.900:-, metallic-lack 6.400:-, parkeringssensor 3.400:-, stöldlarm 3.900:-, blå sufflett 1.900:-
Pris: 399.600:- (1,8t 150 hk kostar 329.900:-, 2,0t 175 hk kostar 340.600:-)

Delad nyhet är dubbel glädje!