Subaru Legacy 3,0R Spec B – ett japanskt kinderägg

Håkan Linder har tagit några riktiga glädjesvängar i nya Subaru Legacy 3,0R Spec B – en snabb bil med nära släktskap till busbilen i familjen, Impreza WRX. Kombinationen familj- och sportbil i ett är numera ett beprövat koncept som uppskattas av många. Vi sällar oss i ledet av fans!

Foto: Mikael Månsson, Håkan Linder
Text: Håkan Linder, Bo Lundvang

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lyx, sport och utrymme. Tre goda ting i ett skal av chokl… Nej, så långt går inte likheterna med den tyska godsaken. Den här har ett hölje av plåt, som lär hålla bättre vid kollision. I Australien har man fått högsta poäng i deras NCAP-tester, vilket förmodligen betyder att den är bra även i Europa. För visst är våra kängurus lika mjuka?

Rallyaktiga skillnader
Skillnaden med den här modellen jämte den som bara heter “R” är bland annat en centimeter högre kaross, som delvis beror på fem millimeter högre markfrigång. Den har dessutom en viktig skillnad i växellådan. Här har man stoppat i samma som sitter i Impreza WRX STi, alltså den värsta modellen av Impreza. Den har sex distinkta lägen som andas racing lång väg. Vidare sitter det Bilsteindämpare på, 18-tumsfälgar, diff-broms bak och sportiga detaljer i interiören. Konceptet dök upp på Genèves stora bilsalong i våras, och det varma mottagandet fick tillverkaren att skynda på. Redan nu står den alltså på svensk mark, redo att smiskas av familjefäder (ej att förglömma en eller två mödrar) med rallydrömmar!

Ingen tungviktare
Spec B väger 20 kilo mer än vanliga “R”, vilket betyder 1.600 kilos tjänstevikt. Knappast skrämmande! Men det skiljer ändå 180 kilo mellan lättaste Legacyn med 2,0-literfyra och manuell låda. Kilona är dock inget som hamnar i vägen när man stampar gasen i botten på den här sleepern. 0-100 går på snabba 6,9 sekunder. Är man torsk på kombinationen Subaru, familjebil och snabb acceleration så kommer man dock ännu fortare fram med en annan ny kombination: Forester 2,5XT. T står för turbo, och motorn är en 2,5-liters boxermotor som med hjälp av laddluftkylare dundrar iväg ekipaget till hundra på blott 6,3 sekunder. Ruskiga siffror för en suv! Prislappen på 319.900:- hamnar även den under Legacyns, som börjar på 374.900:- för sedan och 389.900:- för stationsvagnen (det vanligt folk brukar kalla för kombi). Men då får du ingen dekal med texten spec B på bakluckan! Du får inte heller rallyfjädring från Bilstein, eller marknadens kanske snyggaste “mätarnåls-hälsning”. Det första man ser när man vrider om nyckeln är en svart panel som tänder upp på ett mycket effektfullt sätt. Kolla in filmen så förstår du vad vi menar! Läckrare inbjudan till körningen får man leta efter.

Glömda matkassar
När man vrider om nyckeln morrar boxersexan till på ett trevligt, men nästan diskret sätt. Ett lite aggressivare ljud hade passat bilens karaktär bättre, men säg det som inte går att förbättra på en bil? Väl iväg är det växellådan som pockar på mest uppmärksamhet. Känslan av att den är malplacerad i en kombi av familjestuk försvinner direkt när motorkraften trycker oss tillbaka i stolarna. När man pendlar mellan 4.200 och 7.500 varv är det som roligast, och risken att man glömmer matkassar, barnvagnar och skrymmande last längre bak i bilen är överhängande. Som en ytterligare putt i rallyriktningen greppar man en tvättäkta Momo-ratt, och stampar på alupedaler.

God sportkomfort
Väghållningen är inriktad på sport snarare än komfort, utan att glömma det sistnämnda. Bilsteindämparna är hårda, men inte så det inkräktar på körkomforten. De 18 tum höga lågprofildäcken förmedlar inget annat än bra grepp, och trots provkörning på varierande underlag har vi ryggarna i behåll. Konkurrenter med 17-tummare har levererat sämre resultat än så här, vilket är ett bra betyg till Subarus däckval.

Värdig utmanare
Under vår provkörning gjorde vi en i all hast påkommen utmaning mot en stallkompis, en Impreza WRX från vårt eget garage. Den ödsliga vägen erbjöd en utmaning som enligt logikens alla regler togs hem av den snabbare Imprezan, men det var intressant att se hur väl Legacyn hängde med, helt odramatiskt. Den största skillnaden bilarna emellan är att man i Legacyn färdas med både komfort och sport! Se utmaningen med egna ögon, länkad underst.

Offroad i city
Sammanfattningsvis platsar Spec B väl in i klassen där vi hittar BMW 330Xi, Volvo XC70 och Audi A4 3,0 Quattro. Subaru är dock ett litet märke på svensk mark, och de flesta köparna hittar vi på oländiga vägar uppe i norr – sittande i en knölig Forester. Den här versionen är en typisk “Stockholms-bil” med sitt höga pris och sina “kolla vad jag har råd med”-detaljer. Där kör man gärna omkring i bilar som passar perfekt i terräng, men på sin höjd parkeras med ena hjulparet på en trottoarkant under sin livstid. Lite synd, men så ser svenska marknaden ut. Spec B är en dyr bil, men man får också mycket för pengarna. Hur många som väljer japanskt före tyskt i den här prisklassen återstår att se, men klart är att Subaru har en stor skara med fans – även i Sverige. De som vågar och har råd lär knappast bli missnöjda med den här bilen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Korta åsikter

PLUS
+ Snabb OCH komfortabel
+ Stilig sak
+ Goda utrymmen

MINUS
– Hoppla, nästan 400.000 kronor?
– Färddator för raketforskare (eller manual-läsare)
– Bensin går åt när det är kul

Tekniska fakta
Längd/bredd/höjd mm: 4665/1730/1435
Hjulbas mm: 2670
Motor: 3,0 liter boxersexa, 24 ventiler, DOHC
Kompressionsförhållande: 10,7
Växellåda: 6-vxl manuell enbart
Tjänstevikt: 1.600 kg
Max dragvikt: 2.000 kg
Effekt: 245 hk vid 6600 varv
Vridmoment: 297 Nm vid 4200 varv
Maxhastighet: 243 km/h
Acc 0-100 km/h: 6,9 sek
Bränsleförbrukning stad: 17,1 liter/100 km
Bränsleförbrukning landsväg: 8,6 liter/100 km
Bränsleförbrukning blandad: 11,7 liter/100 km
Bromsar fram och bak: ventilerade skivbromsar
Däck: 215/45/18
Drivning: konstant fyrhjulsdrift
Pris: Sedan (374.900:-) och Station (389.900:-)


– “Titta, det står till och med R på växelspaksknoppen!”

Delad nyhet är dubbel glädje!