Midsommarhelgen är en av årets mest intensiva resehelger. Med fler fordon på vägarna, ökad stress och fler som kör berusade ökar antalet dödsolyckor till det dubbla jämfört med vanliga helger. Dina Försäkringar har granskat den dystra statistiken och listar vägarna du bör undvika för att minska riskerna och få en smidigare resa.
Midsommar är inte bara blommor, sill och dans runt majstången; det är också en helg präglad av frustration och stress på grund av de långa bilköerna. Den ökade alkoholkonsumtionen leder till fler berusade förare, vilket ökar risken för olyckor. En analys från Dina Försäkringar, baserad på statistik från Transportstyrelsen, visar att i genomsnitt sex personer om året har omkommit i midsommartrafiken de senaste 25 åren.
Detta är mer än dubbelt så många som under en vanlig helg och 30 procent fler än genomsnittet i juni. De flesta olyckorna inträffar på torsdagen, den stora resedagen, när belastningen på vägarna fördubblas, enligt Trafikverket. Flest dödsolyckor sker dock på midsommarafton och midsommardagen, då i genomsnitt två personer per dag mister livet.
– Även om det är lite mindre trafik på midsommarafton och midsommardagen, kan fler vara stressade och köra onyktra. Kan man undvika dessa dagar tycker jag att man ska göra det, säger Victor Öberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar och fortsätter;
– De bästa tidpunkterna att köra är oftast tidigt på torsdagen och söndagen, innan rusningstrafiken börjar. Då är trafiken mer normal och vägarna säkrare, men olyckor kan fortfarande inträffa. Det är därför viktigt att ta det lugnt. Olyckor kan ske snabbt och tillfälligheter kan avgöra. Genom att köra lugnt ger du dig själv mer tid att reagera om något oväntat händer.
Mötesfria vägar
Under midsommarhelgen är vissa vägar mer utsatta för trafikstockningar och farliga situationer. Störst risk för olyckor finns på Europavägarna, men dessa är samtidigt relativt sett säkrare, förklarar Victor Öberg.
– Inte sällan handlar det om rena köolyckor i lägre hastigheter utan allvarligare personskador.
Ökad risk för allvarligare olyckor är det i stället på småvägar, vägar som inte är dimensionerade för mycket trafik. Här uppstår också lätt flaskhalsar.
– Välj 2+1-vägar och motorvägar så långt som möjligt. Ibland kan det vara värt att ta en omväg på några extra mil, eftersom dessa vägar inte bara är säkrare utan också ofta snabbare. Småvägar, särskilt de som leder ut mot kusten, blir lätt överfulla under midsommar, säger Victor Öberg.
Vägar med förhöjd olycksrisk under midsommarhelgen
E4 Hudiksvall–Sundsvall
E10 Hela sträckan
E12 Hela sträckan
E14 Hela sträckan
E16 Gävle–Falun–Malung
E20 Göteborg–Laxå
E22 Kalmar–Norrköping
E45 Göteborg–Östersund
26 Halmstad–Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad–Mora
50 Örebro–Borlänge
70 Enköping–Borlänge
Vägar med ökad risk för köbildning under midsommarhelgen
E4–E20 Sollentuna–Södertälje
E4 Gävle – Tönnebro
E6 Göteborg–Strömstad
E6 Göteborg–Kungsbacka
E18 Stockholm–Barkarby, Stockholm–Norrtälje
E22 Norrköping–Kalmar
E22 i Blekinge
26 Jönköping–Halmstad
50 Örebro–Ludvika
70 Enköping–Siljanbygden
73 Stockholm–Nynäshamn
76 Norrtälje–Gävle
136 Färjestaden–Borgholm
137 Kalmar–Färjestaden (Ölandsbron)
222 Stockholm–Värmdö
276 Åkersberga–Norrtälje
Källa: Trafikverket
Trafikverkets lista över sommarens trafikpåverkande vägbyggen hittas här.
Dina Försäkringar tips för en säkrare resa i midsommartrafiken
- Planera din resa och starta i god tid. Håll koll på eventuella trafikhinder på Trafikverkets webbplats.
- Var utvilad och stressa inte. Räkna med att resan tar längre tid än normalt.
- Använd mötesfria vägar, gärna vägar med många fartkameror då det tenderar att få ner hastigheten.
- Håll hastigheten.
- Håll avstånd till fordonet framför.
- Låt bilen stå dagen efter fest. Åk aldrig med en onykter förare.
- Håll dig informerad om störningar genom att ha lokalradion på.