Här är påskens farligaste vägar

Påskhelgen, en av årets mest hektiska perioder på vägarna, står för dörren. Det innebär längre restider och ökad risk för olyckor. Försäkringsbolaget Dina Försäkringar har kartlagt de 30 mest olycksdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren.

Många av oss ger sig ut på resor kors och tvärs genom Sverige för att fira med nära och kära, vilket ofta leder till trängsel och köer. Särskilt under skärtorsdagen och annandag påsk, som är de stora resdagarna, brukar det bli trångt och trafiken går långsamt. Dessvärre är olyckor också vanligare. Påsken tillhör en av de mest olycksdrabbade perioderna under året. Varje år omkommer cirka 5,4 personer i trafiken under denna helg. I genomsnitt förlorar 1,1 personer livet varje dag under påskhelgen, jämfört med 0,8 personer under mars och april i övrigt.

Victor Öberg, expert på fordonsförsäkringar på Dina Försäkringar, påpekar att en vanlig orsak till många olyckor är stress. Han ger ett enkelt råd: Sänk hastigheten.

– Det räddar liv, och tidsförlusten är minimal. Genom att sänka farten från 90 till 80 kilometer i timmen blir tidsförlusten cirka 50 sekunder per mil. Planerar du resan och ger dig i väg några minuter tidigare kommer du ändå komma fram i god tid till äggmålningen.

Victor Öberg konstaterar även att det konsumeras en hel del alkohol under påsken, och att det märks på vägarna.

– Alkohol och bilkörning är en synnerligen dålig kombination. Är du osäker på om du har alkohol i kroppen, låta någon annan köra eller låt bilen stå.

Enligt Dina Försäkringars genomgång är de stora Europavägarna, specifikt E6, E4, E18 och E20, hårt drabbade. Här inträffar ungefär var tredje olycka i påsktrafiken. Trots detta påpekar Victor Öberg att det ändå är klokare att välja dessa och andra större landsvägar. Anledningen är att de har mötesseparation, vilket minskar risken för bilar att komma över på fel sida.

– Vägar utrustade med mitträcken är säkrare och har betydligt färre dödsolyckor. Det är att föredra att välja sådana vägar så långt det är möjligt, även om det ibland kan innebära en liten omväg. Det ökar garantin för att påsken kan tillbringas i trygghet och gemenskap med släkt och familj, och inte på något sjukhus, säger Victor Öberg.

Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen

Dina Försäkringar har med hjälp av statistik från Transportstyrelsen sammanställt de mest olycksdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren.

  1. E4 Helsingborg – Sundsvall
  2. E18 Stockholm – Enköping
  3. E6 Malmö – Helsingborg
  4. E20 Malmö – Stockholm
  5. E22 Malmö – Lund, Kalmar – Norrköping
  6. 55 Norrköping – Uppsala
  7. 111 Helsingborg – Mölle
  8. E45 Göteborg – Gällivare
  9. 76 Gävle – Östhammar
  10. 26 Kristinehamn – Mora
  11. 51 Norrköping – Örebro
  12. E16 Gävle – Torsby
  13. 275/Bergslagsvägen
  14. 61 Karlstad – norska gränsen
  15. 816/Ekerövägen
  16. 321 förbi Östersund
  17. E14 Sundsvall – Åre
  18. 27 Karlskrona – Göteborg
  19. 30 Jönköping- Växjö
  20. 40 Västervik – Göteborg
  21. 50 Ludvika – Borlänge
  22. 28 Karlskrona – Vetlanda
  23. 56 Norrköping – Gävle
  24. 73/Nynäsvägen
  25. 70 Enköping – Idre
  26. 66 Vansbro – Sälen
  27. 650 förbi Stenungsund
  28. 226/Huddingevägen
  29. 62/Klarälvsvägen
  30. 222/Stavsnäsvägen

5 saker att tänka på i påsktrafiken, enligt Victor Öberg på Dina Försäkringar:

  1. Planera din körväg och starta i god tid: Sträva efter att använda stora vägar med mitträcken för ökad säkerhet. Ge dig själv gott om tid för att undvika stress och hantera eventuella fördröjningar under resan.
  2. Glöm inte att ta pauser: Att vara utvilad är avgörande för att upprätthålla koncentrationen. Ta regelbundna pauser eller dela upp körningen med en passagerare för att undvika trötthet under långa resor.
  3. Anpassa hastigheten efter väglag och sikt: Håll dig inom hastighetsgränserna och anpassa din hastighet efter väglaget och sikten. Det är inte lönt att äventyra säkerheten för att vinna några få minuter.
  4. Tänk på utrustningen: Ha med dig nödvändig utrustning som en reflexväst, en ficklampa med fungerande batterier, extra varma kläder eller filtar och något ätbart. Kontrollera även olja, bromsar och belysning innan avfärd.
  5. Håll dig uppdaterad om väder och trafik: Många appar ger realtidsinformation om trafik och vägförhållanden. Använd dessa appar för att undvika köer och hitta de snabbaste och säkraste vägarna.

Källa: Dina Försäkringar

Delad nyhet är dubbel glädje!