Volvo Cars investerar i Breathe för nästa generations snabbladdning

Volvo Cars har inlett ett samarbete med Breathe Battery Technologies (Breathe) och blir därmed det första bilföretaget som får tillgång till den senaste versionen av deras patenterade, algoritmaktiverade laddningsmjukvara för användning i sin nya generation helt eldrivna bilar.

Pressmeddelande från Volvo

Genom att integrera Breathes mjukvara i Volvo Cars egenutvecklade batterihanteringsplattform för att optimera och förbättra prestandan hos sin laddningsteknik kan företaget ge sina kunder ännu snabbare laddningstider och en förbättrad övergripande kör- och laddningsupplevelse.

Den nya tekniken kommer att implementeras i Volvo Cars nya generation helt elektriska bilar, där den förväntas minska tiden det tar att ladda en helt elektrisk Volvo från 10 till 80 procents laddningstillstånd med så mycket som 30 procent*, samtidigt som man bibehåller samma energitäthet och räckvidd. Ännu bättre: förbättringarna av laddningstiden kommer att hålla i sig under hela batteriets livscykel utan att påverka dess hälsostatus.

Samarbetet med Breathe är resultatet av ett inköpsavtal för deras flaggskeppsprodukt, Breathe Charge, och representerar den senaste investeringen från Volvo Cars Tech Fund. Det återspeglar Volvo Cars ambition att leda utvecklingen av premium-elbilar och bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030.

Breathe delar Volvo Cars passion för elektrisk mobilitet och härliga förarupplevelser. De är ett Londonbaserat nystartat företag som utvecklar programvara för batterihantering i syfte att bidra till snabbare, bättre och mer hållbar elektrifiering.


”Investeringen och det kommersiella partnerskapet med Breathe hjälper oss att ta itu med ett välbekant problem för elbilskunder och gör vår laddningsprestanda ännu mer konkurrenskraftig,” säger Ann-Sofie Ekberg, vd för Volvo Cars Tech Fund. ”Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor.”

Mjukvarudefinierade batterier

Till skillnad från traditionell stegvis laddning som bygger på förutbestämda regler, använder Breathes programvara adaptiv laddning för att dynamiskt styra batteriet i realtid, vilket resulterar i betydligt kortare laddningstider.

Med hjälp av algoritmer hanterar programvaran laddningsprocessen i linje med batteriets hälsa för att leverera den bästa förarupplevelsen samtidigt som man undviker risken för ”lithium plating”, vilket kan skada batteriets prestanda och livslängd.

Volvo Cars investering i Breathe hjälper företaget att positionera sig för en helt elektrisk framtid, men den passar också in i ambitionerna att nå nettonollutsläpp av växthusgaser och bli ett cirkulärt företag senast 2040. Samtidigt som laddningstiderna för bilarna minskar, uppnår tekniken detta utan att behöva ändra batteripaketets design eller bryta extra material, utan ytterligare miljöpåverkan.

Dessutom, eftersom den är helt kompatibel med hårdvaran som används i Volvo Cars nya generation helt elektriska bilar, kommer det att vara enkelt att skala upp eftersom företaget förväntar sig att försäljningen av elektriska fordon kommer att öka avsevärt under de kommande åren.


”Vi är mycket nöjda med detta investerings- och inköpsavtal med Volvo Cars och stödjer deras spännande resa mot full elektrifiering,” säger Dr Ian Campbell, vd för Breathe Battery Technologies. ”Att använda vår teknik i stor skala på Volvos nästa generations elbilsplattform öppnar dörrar till innovativ bildesign och prestandaförbättringar. Vi delar en djup passion för elektrisk mobilitet, och bekväm snabbladdning är en av hörnstenarna för den framtid vi strävar mot.”


Volvo Cars Tech Fund grundades 2018 för att investera i företag och teknikområden som förändrar fordonsindustrin, såsom elektrifiering, AI, autonom körning, hållbarhet och digital handel. Teknikfonden gör strategiska investeringar för att hjälpa nystartade företag att blomstra och gemensamt påskynda omvandlingen av den globala mobilitetsindustrin.

* Olika batteripaket kommer att resultera i varierande laddningstider. Tester visade på förbättringar av laddningstiden på mellan 15 och 30 %.

Källa: Volvo

Delad nyhet är dubbel glädje!