Unga vill ha bil

En ny global undersökning där unga, i åldern 16-25 år, tillfrågats om sin syn på mobilitet och bilism presenterades idag. Undersökningen FIA Youth & Mobility som gjorts av Kantar för FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) visar att en majoritet unga vill ta körkort och ser en egen bil som ett viktigt steg i livet.

56 procent av de tillfrågade höll helt med om påståendet ”att äga en egen bil är ett viktigt steg i livet”. Att ta körkort är också viktigt och 51 procent av de tillfrågade har redan körkort. Att transport till jobb är viktigt svarar 64 procent och medan 62 procent svarar att transport till utbildning är viktigt.

– Resultaten överensstämmer med hur det ser ut i Sverige. Bland 18- och 19- åringar har körkortsinnehavet ökat med hela 60 procent sedan början av 2000-talet och det stora intresset för EPA-traktor visar att unga värderar den individuella frihet som bilen ger. KAKs egna undersökningar visar att bland svenskar i åldern 18-34 så vill hela 69 procent ha tillgång till egen bil och endast 10 procent vill överhuvudtaget inte ha bil (SKOP 2022), säger Anders Ydstedt, ordförande i KAKs expertråd.

Undersökningen FIA Youth & Mobility omfattar 9000 unga i åldern 16 till 25 år från USA, Tyskland, Argentina, Australien, Kina, Indien, Mexico och Spanien.

Läs mer om undersökningen här.

Källa: KAK

Delad nyhet är dubbel glädje!