Färgerna som gör din bil mer åtråvärd

När svenskarna ska investera i sin nästa bil finns det många parametrar som påverkar. Storlek, bränsleförbrukning och drivmedel är bara några exempel på de val som ska tas. Men även bilens färg påverkar köpbeslutet för tre av fyra svenskar. Om du planerar att sälja din bil i framtiden finns det därför en färg som är mer attraktiv än andra – men skillnaden är stor mellan åldrarna.

Var fjärde svensk (27 procent) anser att bilens färg är mycket viktig när de fattar ett köpbeslut och närmre hälften (47 procent) anser att det är ganska viktigt. Det visar en undersökning från Kamux som genomförts bland över 1 000 svenskar med körkort och bil i hushållet. Endast fyra procent uppger att detta inte alls är viktigt.
Samtidigt tycker drygt tre av fem (67 procent) att det är mycket viktigt att bilen behåller sitt värde. När du ska investera i din nästa bil kan det därför vara värt att ha bilens färg i åtanke, då det kan påverka andrahandsvärdet.


Sedan 2019 är det vanligare med en vit bil än en svart, enligt Transportstyrelsens statistik. Men denna trend ser ut att kunna vända framöver. 27 procent av svenskarna anger nämligen att man föredrar svarta bilar, vilket är en stor ledning jämfört med andraplatsen på 13 procent som delas av blå, grå och silver. Vita hamnar först på femte plats och föredras av tolv procent. Endast en procent av svenskarna kan tänka sig att investera i en gul bil framöver. Även gröna bilar hamnar långt ner på listan, på fyra procent.


– Det är spännande att följa trenderna i bilbranschen. Särskilt viktigt är det som försäljare av begagnade bilar då vi behöver kunna sälja vidare de bilar vi köper in.
Och vi vet att bilens färg absolut har stor betydelse. De senaste åren har silvriga, gråa och vita bilar varit mycket populära och det är också de färger vi har mest av i lager just nu. Men jag delar bilden av att intresset för svarta bilar ökar, så det blir intressant att se hur färgtrenden utvecklas framöver, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux, Sverige.


Preferenserna skiljer sig dock åt mellan åldrarna. Personer i åldrarna 17–24 år sticker ut i sin önskan efter en gul bil, som uppges av sju procent. Samma åldersgrupp är även den där allra flest, 34 procent, uppger att de föredrar en svart bil. Det går att jämföra med 17 procent i åldrarna 65–70 år. Där är istället silver
(19 procent) och röd (18 procent) vanligast.

De mest eftertraktade bilfärgerna:
Svart – 27 procent
Blå, grå eller silver – 13 procent
Vit – 12 procent
Röd – 11 procent

Källa: Kamux

Relaterat:
Här är färgerna som sänker värdet på din bil

Delad nyhet är dubbel glädje!