Polestar öppnar designstudio i Göteborg

Polestar öppnar en ny designstudio i Göteborg för upp till 120 anställda, vilket är en del av företagets expansionsplan. Studion kommer att skapa kommande Polestar-modeller som kommer att ha samma designspråk som Polestar Precept. Den nya anläggningen är belägen i en tidigare Volvo-anläggning.

Pressmeddelande från Polestar

Polestar har invigt sin nya designstudio i Göteborg, omgiven av en tät skog i anslutning till varumärkets globala huvudkontor. Den dedikerade anläggningen är hem för upp till 120 personer i designteamet, lett av Maximilian Missoni, i en miljö som kombinerar modernistisk arkitektur med varumärkets avskalade, minimalistiska skandinaviska estetik.

Byggnaden, en historisk före detta Volvo-anläggning färdigställd 1984 av italienaren Romaldo Giurgola och den lokala arkitekten Owe Svärd, har totalrenoverats samtidigt som den har behållit sin unika arkitektoniska karaktär. Här kommer Polestars designteam fortsätta att bygga vidare på varumärkets nya designspråk, som först visades med Polestar Precept och det elektriska roadster-konceptet, och som tagits vidare till produktion med Polestar 3 som lanserades i oktober 2022.

Grundläggande material och detaljer från den ursprungliga 80-talsbyggnaden finns sida vid sida med en högkvalitativ, modern skandinavisk design baserad på ritningar framtagna av Maximilian Missoni. Den nya anläggningen inkluderar ett särskilt utställningsområde, arbetsstation för lermodeller, material- och färglabb, auditorium och flera digitala studioutrymmen, ledningskontor, VR-rum och mötesutrymmen.

Maximilian Missoni, Polestars designchef, kommenterar: “När man var så noga med detaljer och materialkvalitet vid byggnationen 1982, var det viktigt för mig att vi respekterade de ursprungliga avsikterna när vi integrerade vår studio i byggnaden. Vi visar medvetet upp den ursprungliga konstruktionen och detaljerna, med respekt för det som ger den dess unika karaktär.

Samtidigt som vi ville respektera traditionen, ville vi också att detta skulle vara ett toppmodernt hem för vårt växande designteam. Vid sidan av den härliga utsikten västerut över Göteborgs skärgård, innehåller studion den senaste utrustningen för att göra våra jobb lättare och för att producera bättre resultat på det mest effektiva sättet.”

Samma noggrannhet med detaljer som ägnades åt byggnaden, går också igen hos Polestar 3. Aerodynamik var nyckeln till att skapa SUV:en för den elektriska tidsåldern. Designen, med sin kraftfulla närvaro på vägen och låga, svepande taklinje, tar avstamp i fronten med SmartZone och den främre aero-vingen. Polestar 3 markerar bilens övergång från ”att andas till att se” i en tid när elektrifieringen intensifieras. Polestar 3 ställde också formgivarna inför en utmaning – att förmedla en känsla av intelligens.

Maximilian Missoni fortsätter: “Det är ganska lätt att visa känslor som aggression och sportighet hos en bil. Men försök att förmedla intelligens i formgivningen – det är inte så lätt. Detta är något vi har tillbringat mycket tid åt att fundera på, att ge ett uttryck för den avancerade tekniken hos Polestar 3. Formen har koncentrerats till kärnan för en SUV, men visar samtidigt ett tydligt steg in i en ny era.”

Medan de yttre proportionerna är designade för att spegla teknik och ge en sportig närvaro på vägen, har utrymmet inuti Polestar 3 maximerats tack vare den långa karossen (4 900 mm) och det långa axelavståndet (2 984 mm). Att minska ytorna runt kupén och att öka passagerarutrymmet på alla platser, resulterar i en rymligare och behagligare interiör.

Färger och material har noggrant valts ut och kombinerats för att uttrycka Polestars skandinaviska arv med ett förstklassigt utseende och känsla, samtidigt som företaget adresserar hållbarhet och definitionen av lyx. Panoramaglastaket bidrar till den luftiga känslan och Polestars logotyp är integrerad i glastaket på ett nytt sätt – etsad mellan två lager av det laminerade glaset och syns bara när den är upplyst.

Produktionen av Polestar 3 börjar i mitten av 2023 och de första leveranserna på lanseringsmarknaderna förväntas ske under fjärde kvartalet 2023.

Källa: Polestar

Delad nyhet är dubbel glädje!