Elon Musk är inte längre världens rikaste man

Det går fort upp – och det går fort ner. I måndags tappade Tesla-ägaren Elon Musk stora värden i sitt företag och han föll därmed ner från tronen som världens rikaste man. Vet du vem som är rikast nu?

Tesla-aktien tog en rejäl hiss ner och Elon Musk som tog över “världens rikaste man”-titeln från Amazon-grundaren Jeff Bezos i september 2021 är nu ersatt av Louis Vuittons vd Bernard Arnault. Arnault har byggt upp imperiet Louis Vuitton men också märken som Tiffany, Tag Heuer och Celine.

Tesla-aktien ramlade 6 procent på en dag och har i år halverats i värde efter Musks omtalade köp av Twitter för 44 miljarder dollar. Men resan upp gick också fort, på två år ökade Tesla-värdet 1.000 procent (!). En del köper aktier, andra smyger undan för att spela casino utan spelpaus.

Men det går ändå framåt för Tesla som rapporterade 343.000 levererade bilar under tredje kvartalet. Det är volymmodellerna 3 och Y som står för merparten av dessa siffror, lyxmodellerna S och X blir det färre av. Supermodellerna med efternamnet Plaid börjar nu levereras även i Sverige och en lång rad förväntansfulla får i dagarna budskap om när deras extrembilar får hämtas ut.

Försäljningssiffrorna är 53 % högre än förra året samma period och det är också all-time-high för märket.

Produktion kvartal 3, 2022:

Model S/X: 19.935
Model 3/Y: 345.988

I år har Tesla hittills levererat över 900.000 elbilar! De stod tidigare i år för 60 % av försäljningen för ALLA elbilar i hela världen, men den siffran justeras sannolikt med tanke på den mängd alternativ som ploppar upp. Här hittar du listan över alla elbilar som skulle börja säljas i Sverige i år.

Vill man bevaka vilka nya bilar som dyker upp för den svenska och europeiska marknaden bör man besöka Friends Arena i februari nästa år, där kan man känna och klämma på i princip alla nya eldrivna bilar – oavsett det gäller mindre bilar eller större suvar. Många av nyheterna kommer från kinesiska märken som vi inte sett på vår marknad tidigare, bland dem kan nämnas Nio, BYD och Xpeng. De erbjuder både lyxigare modeller och utmanare i Tesla Model 3-format. Ett tips värt att notera för den som är spekulant på ny bil! Det arrangeras även provkörningar och seminarier.

Delad nyhet är dubbel glädje!