Förra året rapporterades 8 666 parkeringsolyckor där den skyldige har smitit från gärningsplatsen i södra Sverige. Det är ökning jämfört med 2020 då 7980 fall anmäldes i regionen. Detta enligt siffror från polisen i region syd som består av Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län.
Olyckor i samband med parkering är någonting som många bilister varit med om. Att upptäcka nya repor eller bucklor när du kommit för att hämta bilen kan kosta både tid och pengar. Än värre är att den skyldige ofta smiter i väg utan att ge sig till känna.
De flesta fallen av smitningar i samband med parkeringsolyckor sker i landets storstäder, med Stockholm i topp där hela 17 912 fall rapporterades förra året. På andra plats återfinns polisens region väst, där 11 928 parkeringsolyckor anmäldes förra året.
Sett över de senaste fem åren är trenden ökande i stora delar av landet, och så även i region syd, även om det är en minskning från år 2019, då 9 123 fall anmäldes.
En undersökning från dashcam-företaget Nextbase som tittat på svenskarnas parkeringsvanor visar att 18 procent av alla svenska förare har kört in en parkerad bil någon gång. 18- till 24-åringar är högst representerade i den statistiken, där 25 procent säger att de någon gång har kört in en parkerad bil. Enligt samma undersökning anger mer än var tredje förare att de har repat en annan bil med sin bildörr (38 procent), och vidare uppger 25 procent av svenskarna att de varit utsatta för en smitningsolycka.
En liten bula på bilen kanske inte uppfattas som så allvarligt, men kostnaden, tiden och besväret med att åtgärda detta kan vara betydande. Tyvärr är det oerhört svårt att skydda sig från smitningsolyckor. Vad man däremot kan göra är att se till att det finns bevis som kan bidra till att den skyldige hittas, till exempel genom att ha en bilkamera installerad på fönsterbrädan.
– Det är olyckligt att det sker så många smitningar från parkeringsskador i Sverige och det är viktigt att komma till bukt med problemet. För att underlätta för den drabbade kan det vara smart att ha en modern bilkamera installerad i fönsterbrädan, dessa kan nämligen känna av om något ovanligt sker när bilen är parkerad och börjar därefter filma, säger Robert Ingebretsen från Nextbase.
Stefan Nilsson på Tankesmedjan Trafik håller med om att det är viktigt att kunna dokumentera vad som hänt, både vid mindre trafikolyckor och mer allvarliga trafikolyckor.
– På sikt kan det öka människors ambition att vara ärliga och det gör det enklare att klara upp ett brott. När det gäller parkeringsskador kan det handla om mycket pengar för den drabbade, men också om trafiksäkerhet när bilens belysning skadas. Värst är kanske om en elbils ladduttag skadas så att den inte kan laddas, säger Stefan Nilsson.
– Om incidenten fångas med bilkameran blir det enklare för den som drabbats att göra både en polis- och försäkringsanmälan, eftersom det finns inspelat bevis för vad som skett, avslutar Robert Ingebretsen.
Källa: Cloudberry