”Läge för dieselfynd” – prisskillnaden mellan fossilbilar ökar dramatiskt

Begagnatbilpriserna fortsätter att öka snabbt – samtidigt blir prisskillnaden mellan bensin- och dieselbilar fort allt större, enligt Wayke. Snittpriset på begagnade bensinbilar har ökat nästan dubbelt så snabbt som för dieselbilar det senaste året, blickar vi två år tillbaka så har priset på en begagnad diesel ökat med 12 procent jämfört med nästan 30 procent för en begagnad bensinbil.

På senare tid ökar bensinbilens andrahandsvärde snabbt medan dieseln sjunker i pris. Utvecklingen bäddar för dieselfynd enligt Waykes vd, Martin Fransson.

– Många har räknat ut dieselbilen under åren och resan har varit stormig, från subventionerad till straffad men den finns lika fullt finns kvar och står för mer än en tredjedel av svenska vagnparken, säger Martin. Bara den senaste månaden har snittpriset på den svenska begagnatmarknaden ökat med nästan två procent, här står bensinbilarna för den största ökningen samtidigt som dieselbilens andrahandsvärde minskat marginellt. Utbudet av begagnade dieselbilar har ökat med 14 procent under året medan tillgången på bensinbilar har sjunkit med fyra procent.– Dieseln är här för att stanna ett bra tag till skulle jag tro och det är mer köp- än säljläge just nu. Värdeutvecklingen brukar vara i snarlik bensinbilens men just nu är skillnaden stor och dieselns prisökning motsvarar i stort sett bara inflationen det senaste året, enligt Martin.I snitt betalades 244 000 kronor för en begagnad bensinbil under oktober jämför med 228 000 kronor för en diesel.– Dieselmotorn har en oftast en lägre förbrukning och det blir väldigt intressant att följa utvecklingen om dieselpriset sjunker framöver, säger Martin Fransson.

Pris 1 månad 3 månader 1 år 2 år
Bensin 1.9 % 7.1 % 18.2 % 29.4 %
Diesel -0.2 % -0.6 % 9.8 % 11.7 %
Totalt 1.6 % 5.0 % 14.7 % 22.5 %

Källa: Wayke

Delad nyhet är dubbel glädje!