Volvo EX90 – elektriska lyxsuven premiärvisad

Över en miljon börjar priset på för EX90 som är den elektriska uppföljaren till XC90 med samma bottenplatta som kommande Polestar 3 som ska visas upp för första gången på eCarExpo i Göteborg i december. Här nedan kan du läsa Volvos text om bilen!

Text: Volvo

Nya Volvo EX90 är mer än bara en bil. Bilen, som avtäcktes i centrala Stockholm idag, är inte bara den mest avancerade Volvobilen vi någonsin har skapat – den är vår inträdesbiljett till ett större ekosystem av tjänster och funktioner som kan göra ditt liv enklare och roligare, samtidigt som det låter dig utnyttja fördelarna med att köra en renodlad elbil.

Det är kännetecknande för vårt nya sätt att se på ägande, oavsett om du väljer att köpa din Volvo EX90 online eller genom att besöka en återförsäljare. Du väljer själv hur du får tillgång till den – genom att äga den, prenumerera på den eller leasa den. Det som fungerar bäst för dig helt enkelt.

Livet med din Volvo EX90 stöds ytterligare av Volvo Cars smartphone-app, vår mobila plattform som samlar ett brett utbud av tjänster och funktioner för din helt elektriska familje-SUV på ett ställe.

Oavsett om du letar efter en publik laddstation, vill betala för laddning, hantera smart laddning hemma, planera in en ny trådlös mjukvaruuppdatering eller bara vill låsa upp bilen med det nyckelfria låssystemet, gör Volvo Cars-appen det möjligt och ser till att det är enklare än någonsin.

I vår nya, helt elektriska flaggskepps-SUV ger två ljusstarka skärmar dig tillgång till alla funktioner och visar tydlig, situationsanpassad information. Förstklassig infotainment och anslutning skapar en sömlös anslutning mellan din bil och ditt hem. Volvo EX90 levereras med en bred uppsättning inbyggda Google-appar och tjänster, inklusive möjlighet att fjärrstyra funktioner hos bilen hemifrån.

– Volvo EX90 är vår vision om en stor familje-SUV i den elektriska tidsåldern, säger Jim Rowan, vår VD. – Född elektrisk och definierad av mjukvara visar den vad framtidens Volvobilar kommer att stå för när det gäller säkerhet, teknik, hållbarhet, design och skapande av en mer personlig upplevelse för varje kund.

Det har aldrig varit enklare att ladda

Som en bil som markerar början på en ny era för Volvo Cars ä den helt elektriska Volvo EX90 din perfekta följeslagare för en mer hållbar livsstil för familjen. Att ladda din bil har aldrig varit enklare tack vare en mängd smarta tjänster och teknik.

Eftersom den publika laddningsupplevelsen är helt integrerad i Volvo Cars-appen, kan du välja mellan hundratusentals publika laddningspunkter världen över, betala för din laddning och följa laddningsförloppet i ett, lättanvänt gränssnitt. Under tiden kan du kontrollera tillgängligheten i realtid för laddningspunkter via Google Maps på infotainmentsystemets display i mittkonsolen.

Volvo EX90 har stöd för Plug and Charge. När denna teknik blir tillgänglig ansluter du bara bilens laddkabel till en publik laddstation som stöder denna teknik så startar laddningen av bilens batteri automatiskt. Även betalningen hanteras automatiskt.

Vi utökar också ständigt omfattningen av vårt laddningserbjudande genom att lägga till fler snabbladdningsnätverk i vårt ekosystem av ansluten publik laddning, vilket gör det möjligt för förare av elektriska Volvobilar att ladda enkelt och bekvämt till attraktiva priser.

Ren el, även för ditt hem

Volvo Cars-appen är också startpunkten för vårt erbjudande om energihantering i hemmet, som gör att du kan minska dina koldioxidutsläpp, spara pengar och minska din miljöpåverkan.

Vårt erbjudande om energihantering i hemmet, som till en början att vara tillgängligt på utvalda marknader, inkluderar en dubbelriktad väggbox och ett energihanteringssystem som hjälper dig att övervaka och optimera energiförbrukningen i ditt hushåll. Våra experter kommer att övervaka hela installationen för att säkerställa att allt är förberett för när du får hem din bil.

Med den smarta laddningsfunktionen som kommer till Volvo Cars-appen kan du ladda din Volvo EX90 på de tider som är bäst ur ett hållbarhets- och familjeekonomiskt perspektiv. Föreställ dig nu att du kan använda den energin senare, kanske under efterfrågetoppar då spotpriserna på el är högre och energimixen inte lika hållbar.

Det beror på att Volvo EX90 är vår första bil som levereras med all hårdvara som behövs för att möjliggöra dubbelriktad laddning. Det är en teknik som gör att du kan använda bilens batteri som en extra energikälla, till exempel för att förse ditt hem med ström, andra elektriska enheter eller en annan Volvobil. Vi planerar att göra dubbelriktad laddning tillgänglig i framtiden, med början på utvalda marknader.

Vi ser också fram emot att kunderna ges möjlighet att sälja tillbaka el till elnätet, inkopplade kollektivt för att bilda ett virtuellt kraftverk. Detta skulle kunna bidra till ett effektivare och mer stabilt system med lägre koldioxidavtryck, samtidigt som det skapar intäkter både för dig och oss.

Komplexitet på ett enkelt sätt

Inuti Volvo EX90 är en 14,5-tums display i mittkonsolen din gateway till ett av de mest avancerade infotainmentsystemen på marknaden, med Google inbyggt och 5G-anslutning som standard där detta är tillgängligt. På platser där 5G inte är tillgängligt samarbetar vi med ledande tjänsteleverantörer för att erbjuda bästa möjliga service världen över. Att hitta din destination, streama din favoritmusik, installera dina favoritappar och mycket mer är enkelt tack vare det intuitiva gränssnittet.

Den övergripande användarupplevelsen i Volvo EX90 är dessutom designad utifrån principen om komplexitet på ett enkelt sätt för att undvika informationsöverbelastning. Displayerna i mittkonsolen och framför föraren visar informationen på ett smart sätt och visningen kan anpassas efter vad du föredrar. Volvo EX90 kommer också att vara kompatibel med trådlös Apple CarPlay eller Android Auto™.

Oavsett om du kör i körläget manuellt, assisterad körning eller – i framtiden – autonom körning, visas körläget alltid tydligt. På så sätt undviker så kallad lägesförvirring och bidrar istället till fokuserad, säker och njutbar körning.

Volvo EX90 blir den första Volvobilen som är utrustad med Dolby Atmos, som levereras av ett Bowers & Wilkins-ljudsystem med 25 högtalare för ett uppslukande ljud i hela kupén.

Med Volvo EX90 introducerar vi även telefonnyckelteknik, vilket innebär att du kan lämna fjärrnyckeln hemma och istället enkelt låsa upp bilen med din mobiltelefon. Vår teknik bygger på UWB-branschstandarden och kommer att vara kompatibel med en mängd olika mobilmärken och modeller och gör att du kan dela nyckeln med familj och vänner när du behöver.

Slutligen kan du med fjärrstyrning av funktioner hos bilen kan du röra dig sömlöst mellan bilen och ditt hem. Be bara Google att låsa, värma upp eller sänka temperaturen i din Volvo EX90 hemifrån. Du kan också snabbt se batteriets laddningsnivå.

Ett liv med Volvo EX90 innebär med andra ord ett förbättrat liv. En bil som tar hand om och skyddar dig och dina nära och kära, som bidrar till en mer hållbar livsstil och kan göra din vardag roligare och enklare. Så att du kan leva livet fullt ut.

Det finstilta

  • Framtida teknik och funktioner beskrivs, och funktionaliteten kan variera. Funktioner är eventuellt inte tillgängliga på alla marknader och kommer inte att erbjudas som standard på alla marknader eller för alla modeller.
  • Det publika laddningserbjudandet kommer att vara tillgängligt på alla våra större marknader, som USA, EU och Kina.
  • Navigering, Google Assistant-funktionalitet, tillgång till appbutiken, data samt tillgång till fjärrtjänster via Volvo Cars-appen kommer att ingå som en del av en prenumeration på digitala tjänster. Hur länge dessa tjänster ingår kan variera beroende på marknad.
  • Google, Android, Google Play, Android Auto och andra varumärken tillhör Google LLC.
  • För att kunna använda Android Auto på bilens display behöver du ha en Android-mobil med Android 8 eller högre installerat, en aktiv dataplan och Android Auto-appen.
Delad nyhet är dubbel glädje!