BMW XM – dubbelturbo-V8 och laddhybrid i ett

Firandet av BMW M GmbH 50-årsdag fortsätter med introduktionen av nya BMW XM som är den första fristående M-modellen sedan BMW M1. BMW XM är M-avdelningens första laddhybrid och har en nyutvecklad drivlina som levererar totalt 653 hk. Lansering väntas våren 2023. Svenska priser på BMW XM i artikeln nedan!

Pressmeddelande från BMW

Hittills i år har firandet av BMW M GmbH´s 50 års dag resulterat i rad nya modeller som BMW M4 CSL och BMW M3 Touring. Nu är det dags att välkomna ytterligare en prestandamodell i form av nya BMW XM, men man nöjer sig inte med det utan fler modeller väntas presenteras senare i år. BMW M GmbH står bakom flertalet av BMW:s mest ikoniska modeller och för många BMW-fans är BMW M-modellerna själva hjärtat av ren körglädje. Helt nya BMW XM bär därför med sig ett starkt arv men samtidigt också höga förväntningar. BMW XM blir den första egenproducerade BMW M-modellen sedan den legendariska BMW M1 som kom för 50 år sedan.

M HYBRID-systemet i nya BMW XM består av en ny, klassisk V8-motor med TwinPower Turbo och en kraftig elmotor integrerad i den åttaväxlade M Stepronic-växellådan. Den nyutvecklade åttacylindriga förbränningsmotorn i kombination med elmotorn genererar en omedelbar kraftleverans som bevaras genom hela varvtalsområdet. BMW XM har en maximal motoreffekt på 653 hästkrafter och ett sammanlagt vridmoment på 800 Nm. Sprinten 0-100 går på 4,3 sekunder och toppfarten är begränsad till 250 km/h men med tillvalet M Driver’s Package, höjs ribban till 270 km/h.

Tack vare ett litium-ion högspänningsbatteri med ett energiinnehåll på 25,7 kWh nettokapacitet har BMW XM en elektrisk räckvidd på 82-88 km (preliminära WLTP värden) vilket gör att den i stor utsträckning går att köra helt elektriskt till vardagen. Maximal laddeffekt är 7,4 kW AC-laddning vilket innebär att högspänningsbatteriet kan laddas fullt på ca 4,5 timme med laddbox.

Extravagant karossdesign för tankarna till BMW M1BMW XM har en kaross med dynamiska SAV-proportioner och påfallande front men samtidigt också flertalet designelement som tydligt för tankarna till den klassiska BMW M1. Sammantaget har exteriören ett exklusivt och kraftfullt uttryck med intensiv närvaro – vilket också speglas inuti kupén. Cockpiten och framsätena är designade för en aktiv körupplevelse. Med en generös känsla av rymlighet, högkvalitativa material och lyxig design förvandlas den bakre delen av BMW XM till en exklusiv M Lounge. Dessutom finns fyra tillval för att anpassa interiören samt ett nytt vintage-läder för instrument- och dörrpaneler.

Lansering 2023Tillverkningen av BMW XM kommer att påbörjas på BMW Group Plant Spartanburg i South Carolina, USA i december 2022. Marknadslanseringen planeras att ta fart under våren 2023 och de största marknaderna för denna modell väntas vara USA, Kina & Mellanöstern. I Sverige börjar priserna från 1.821.000kr och bilen är beställningsbar från och med idag.

Senare under hösten 2023 kommer ytterligare en version av BMW XM, BMW XM RED LABLE, som blir den hittills mest kraftfulla serietillverkade bilen i sin historia. Det V8-baserade M HYBRID-drivsystemet i BMW XM LABEL RED höjer effekten till 748 hk och maximalt vridmomentet på 1 000 Nm (preliminära värden baserade på bilens nuvarande utvecklingsstadium).

Teknisk dataBMW XMSammanlagt motoreffekt 653 hkMaxeffekt förbränningsmotor: 489 hkMaxeffekt elmotor: 197 hkSammanlagt vridmoment: 800 NmMaxeffekt förbränningsmotor: 650 NmMaxeffekt elmotor: 280 NmBatteri, bruttoenergiinnehåll: 25,7 kWh*Max räckvidd: Upp till 82-88 km*Laddeffekt: 7,4 kW*Laddtid: 0 – 100% vid maximal laddkapacitet: 4,5 timmar *

*preliminära siffror

Källa: BMW

Delad nyhet är dubbel glädje!