Egenskaper den skickliga motorsportföraren bör besitta

När den brittiska tidskriften Top Gear rankar de tio bästa Formel 1-förarna i historien återfinns flera prestigefyllda namn. Med sina fem VM-titlar under loppet av åtta säsonger anses argentinaren och tillika F1-pionjären Juan Manuel Fangio vara en solklar kandidat, och likaså Brasiliens stolthet och trefaldiga Formel 1-VM-vinnaren Ayrton Senna. Senna har av vissa till och med sagts vara världens genom tiderna bästa förare.

Landet som dominerar listan är emellertid Storbritannien med fyra förare på listan, däribland Lewis Hamilton. Den som kan sin F1-historia vet att Hamilton kammat hem världsmästerskapet hela sju gånger och alltjämt vinner lopp och sätter nya rekord. Många siar om att den 37-årige britten har siktet inställt på sin åttonde F1-titel under 2022 efter en snöplig förlust i Abu Dhabis Grand Prix 2021. Alla tidigare nämnda F1-förare har sinsemellan helt olika stilar och färdigheter – det som förenar dem är att samtliga är absoluta fullblodsproffs på det de gör. Rent allmänt finns dock ett antal egenskaper som en skicklig motorsportförare bör besitta – i det här inlägget kikar vi på vilka det handlar om.

Ivriga att lära 

En skicklig motorsportförare är genuint engagerad inom sin sport och vetgirig som få. Han eller hon vet att det är avgörande att lära sig alla detaljer som rör sporten och att lägga ner tid på att läsa och lära sig allt matnyttigt – från regler och bestämmelser om hur man deltar i sporten, till strategier, taktiker och nyanser. Det är inte enbart prestationerna på banan som räknas utan även de oumbärliga teoretiska kunskaper som hör motorsporten till. I det senare avseendet skiljer sig inte motorsporten särskilt mycket från en annan minst lika exklusivt och klassiskt fält såsom pokervärlden. Oavsett om det rör sig om Texas Hold’em eller någon annan variant av detta uråldriga spel, investerar dess professionella spelare ansenlig tid på att förkovra sig i resurser på nätet med koppling till poker, att utvärdera strategier, taktiker och nyanser och att friska upp minnet och/eller läsa på om Texas Hold’em regler för att hålla sig uppdaterade inom sitt område och skapa optimala förutsättningar för framgång.

Fysiska färdigheter

Motorsportförare stöter ofta på fördomar om att det inte krävs lika mycket fysisk prestanda från deras sida som från andra traditionella atleter eftersom de ju “bara sitter i en bil och kör”. Det senare kunde inte vara mer felaktigt eftersom en god fysisk form och kondition är A och O för den som ägnar sig professionellt åt motorsport. Proffsen vet att de måste rusta upp kroppen utanför banan och bilen med tung styrketräning med vikter och konditionsträning som löpning eller simning för att kunna utöva full kontroll över kroppen och klara av påfrestande utmaningar. Konditionsträningen bidrar till uthållighet och skarphet under ett långt lopp och är även avgörande för de psykiska aspekterna av sporten och förmågan att hålla huvudet kallt i pressade lägen. Avslutningsvis är en tränad och tonad kropp bättre rustad att klara av- och läka från skador som tyvärr är en del av professionell motorsport.

Rätt typ av vinnarskalle

Motorsportvärlden genomsyras av stora pengar, prestige och stundtals en enorm press. Det är därmed enkelt att förlora fotfästet och låta de externa faktorerna få övertaget till nackdel för den faktiska prestationen på banan. Proffsen förenas av att de samtliga är vinnarskallar – det vill säga villiga att jobba hårt, länge och engagerat för att nå framgång. De har dock dessutom rätt typ av vinnarskalle och är väl medvetna om att förluster stundtals är part of the game, de är oundvikliga med andra ord. De nedslås inte när de förlorar ett viktigt lopp utan ser i stället en utebliven vinst som en möjlighet att lära och prestera bättre vid nästa tillfälle. Likt detektiver som följer ett spår för att lösa ett fall går den skicklige motorsportföraren tillbaka och synar vad som gick fel vid förlusten genom videoklipp och experthjälp för att korrigera det som satt krokben för honom eller henne. Dessa vanor och attityder är oumbärliga för deras professionella utveckling och framtida vinster.

Delad nyhet är dubbel glädje!