Inför midsommar: Här är Sveriges farligaste vägar

Midsommar är en av de värsta trafikhelgerna på hela året. Många reser till släkt och vänner och den intensiva trafiken leder till fler olyckor. Här är den mörka statistiken och vägarna du ska undvika.

Sommar, sol – och en av de värsta trafikhelgerna på året. Statistik från Transportstyrelsen som Kvdbil har analyserat visar att det i snitt omkommit 6 personer varje midsommarhelg de senaste 25 åren. Det är mer än dubbelt så många som en vanlig helg.

– Många tror att det är under vintermånaderna som det är störst risk att råka ut för en olycka, men så är det inte. Midsommar, och även påsken, är långt mycket farligare. Då är trycket på vägarna högre, vi har ofta bråttom och fler kör onyktra, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Förra året sågs en minskning i antalet olyckor under midsommar, men nu när många gått tillbaka ett mer normalt resmönster väntas olyckorna öka igen. För att underlätta för alla midsommarfirare har Kvdbil tagit fram en lista på Sveriges mest olycksdrabbade vägar. Störst risk att råka ut för en olycka är det på Europavägarna. Men samtidigt är dessa ändå säkrare, relativt sett, förklarar Daniel Odsberg.

– På de stora motorvägarna är det mycket trafik och det innebär följaktligen många incidenter, men oftast brukar det handla om kökrockar utan allvarligare personskador. De svårare olyckorna sker vanligen på mindre glesbygdsvägar som saknar mitträcken och som inte är anpassade för midsommartrafik. Det är framför allt dessa jag tycker att man ska undvika. Men det viktigaste är självfallet att ta det lugnt och inte stressa, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

30 vägar att undvika i midsommar (Sveriges mest olycksdrabbade)
73/Nynäsvägen
70
226/Huddingevägen
75/Södra länken
E20/Södertäljevägen
E4/Uppsalavägen
40
27
25
56
E18/Enköpingsvägen
222/Värmdöleden
271/Magelugnsvägen
275/Bergslagsvägen
61
111/Österleden
23
260/Gudöbroleden
275/Drottningholmsvägen
55
57
331
279/Ulvsundavägen
363
47
11
90
51
69

Källa: Transportstyrelsen

Daniel Odsbergs bästa tips för den som ska ut i midsommartrafiken:

  • Planera färdvägen i förhand och håll dig till mötesfria vägar
  • Tänk på att resorna ofta blir längre på midsommar – var utvilad och ta regelbundna raster
  • Låt bli mobilen
  • Håll hastighetsgränsen och avstånd
  • Låt bli bilen dagen efter fest
Delad nyhet är dubbel glädje!