Att hitta rätt bilförsäkring – jämför villkoren innan du väljer

Den obligatoriska trafikförsäkringen räcker inte långt när det gäller mer värdefulla bilar. Även om det inte är den mest exklusiva och specialdesignade sportbilen kan det vara värt att jämföra halv- och helförsäkring.

Det är inte bara stöld som kan vara aktuellt, var försäkrad ifall olyckan är framme. Det kan vara skadegörelse eller en trafikolycka. Att jämföra försäkringar noga och framför allt villkoren för olika försäkring blir extra relevant om det är en exklusivare bil eller elbil.

Hel-eller halvförsäkring, en fråga värd att ställa

En ny bil som köpts i Sverige har normalt tre års vagnskadegaranti. Här är det värt att notera att om du importerar en bil finns det ingen sådan garanti. Är bilen värdefull är det värt att satsa på en helförsäkring. Framför allt då det inkluderar vagnskadeförsäkring.

Gränsen för när det räcker med halvförsäkring utgår från bilens värdering. Halvförsäkringen täcker allt från brand till stöld och rättsskydd. Däremot är det sällan någon täckning för skadegörelse, framför allt inte över ett visst värde.

Det som blir relevant är att granska vilket belopp som finns för högsta ersättning mellan olika försäkringsbolag. Kontrollera även specifikt vad som anses vara aktsamhetskrav i villkoren mellan försäkringsbolagen.

Speciella regler för elbilar

Elbilar kommer att bli vanligare. Det gäller även när det kommer till mer exklusiva bilar och sportigare modeller. Bland annat Volvo har meddelat att från år 2030 kommer de endast att satsa på elbilar. När det kommer till försäkringar finns det en del som skiljer sig åt i villkoren.

Det är därför lönsamt att inte bara jämföra priset på försäkringar utan även villkoren som ställs. Framför allt vilka ersättningar som finns relaterade till batteriet, motorn och även villkoren som knyts till laddning. Den del som rör maskinskadeförsäkring innehåller ofta speciella regler och skiljer sig mellan försäkringsbolag.

Även delen som rör assistans eller bärgning är värd att granska. För det är bra om det ingår hjälp att ta sig till närmaste laddningsstation. Trots allt kan det vara långt till närmaste laddningsstolpe om du är på en landsväg i glesbygden.

Se över försäkringen regelbundet

Normalt är bindningstiden för en bilförsäkring ett år. När det är dags att betala premien går det i regel att göra förändringar inom ett visst antal dagar från förfallodatum. Vill du byta försäkringsbolag är det bra att göra jämförelsen någon månad innan det är dags förnya försäkringen.

Att använda jämförelsesidor har många fördelar. Du får snabbt en överblick över vad det kostar att välja halv-eller helförsäkring och vem som kan försäkra din bil till bästa villkoren. Däremot är det alltid dina personliga uppgifter som är slutligen avgör priset. När du ska jämföra är det därför viktigt att ange bilägarens personuppgifter för att få korrekt jämförelse.

Delad nyhet är dubbel glädje!