Hurra för Golf R 20 år – exklusiv specialversion på gång

Golf i R-utförande har alltid varit en kul upplevelse, i år fyller den fartfesten 20 år och det ska så klart firas med något som VW hoppas kan bli en framtida samlarmodell. Den ska bara byggas under ett års tid och ger 333 hk (o)jämnt vilket gör den till den starkaste R-en hittills.

Pressmeddelande från Volkswagen

Sommaren 2002 lanserade Volkswagen en av de sportigaste kompaktbilarna i världen, Golf R32. Med sin 3,2-liters VR6-motor på 241 hk var detta den mest kraftfulla Golf som Volkswagen byggt. Med denna motor i kombination med fyrhjulsdrift samt exklusiv design och utrustning blev R32 den tekniska måttstocken i sin klass – Golf-klassen. Golf R32 blev en omedelbar succé och försäljningen tredubblades jämfört med den ursprungliga planen.

Sedan dess har R-beteckningen för märkets sportigaste och mest emotionella modeller attraherat fans runt om i hela världen. R-programmet består idag av Golf R, Golf Sportscombi R, T-Roc R, Touareg R (laddhybrid), Tiguan R, Arteon R och Arteon Shooting Brake R. Fram till i dag har fler än 260 000 R-bilar sålts över hela världen. Volkswagen R firar nu 20 år med jubileumsmodellen Golf R “20 Years”.

Mer kraftfull, mer emotionell

Golf R är traditionellt den mest kraftfulla modellen i Golf-programmet. Med sin 320 hk starka turboladdade 2,0-litersmotor (TSI) skiljer sig Golf R från de övriga versionerna av Golf.

Golf R “20 Years” överträffar allt som hittills lanserats i Golf-familjen. Den fyrcylindriga 2,0-liters turboladdade motorn på 333 hk levererar 13 hk mer än vanliga Golf R – och är därmed den mest kraftfulla Golf-versionen någonsin.

Exklusiva prestandafunktioner

Kraften i Golf R “20 Years” står i centrum när motorn startas. Föraren kan välja en ”Emotion Start” för att aktivera en första varvtalsökning upp till 2 500 varv/min. I kombination med en speciell ljudkuliss förhöjer detta förväntningarna på en typisk R-körupplevelse. När föraren växlar upp manuellt i växellägena S och S+ ger DSG-växellådan märkbar feedback varje gång den högra paddeln används.

Avgasturboladdaren är ”förladdad” för att hålla ett konstant varvtal under dellastkörning. Detta möjliggör då snabbare effektutveckling för acceleration.

Det öppna gasspjället i motorbromsningsfasen förbättrar också dynamiken och prestandan. När föraren tar foten från gaspedalen och sedan accelererar igen, kan motorns vridmoment byggas upp snabbare och motorns respons förbättras märkbart. Det här gör att Golf R “20 Years” kan köras ännu mer dynamiskt och med ännu bättre körstabilitet i sportiga körsituationer.

Prestandafunktionerna innebär att specialutgåvan har potential att bli ett samlarobjekt redan som ny. Golf R “20 Years kommer att erbjudas under en begränsad period, fram till mitten av 2023.

R-Performance-utrustning som standard

Golf R “20 Years” är som standard utrustad med R-Performance-paketet, som redan är bekant från vanliga Golf 8 R (t.ex. R-Performance Torque Vectoring i kombination med Vehicle Dynamics Manager och två ytterligare körlägen, Special och Drift).

Första Volkswagen med äkta kolfiber i kupén

Instrumentpanelen och dörrpanelerna är som standard utrustade med dekordetaljer i äkta kolfiber. Golf R “20 Years” är den första Volkswagen-modellen med dessa högklassiga designdetaljer. Interiören pryds av blå R-logotyper, bland annat på multifunktionssportratten (i positionen ”klockan 6”). Den blå R-logotypen finns även på bilnyckeln för att understryka att nyckeln tillhör en speciell bil.

Premiumsportstolar standard

Golf R ”20 Years” är standardutrustad med premiumsportstolar (tillval till vanliga Golf R). Stolarna är klädda i Nappa-läder och är också försedda med aktiv sätesventilation. Förarstolen är dessutom elektriskt inställbar. Den blå R-loggan är broderad i den övre delen av ryggstödet.

Exteriören: omisskännlig och uttrycksfull R-design

Den blå R-logotypen är omisskännligt placerad på den svarta kylargrillen. Ända sedan den introducerades har denna logotyp varit synonym med särskilt högpresterande och exklusivt designade bilar från Volkswagen. Den blå R-logotypen finns även på båda framskärmarna och på bagageluckan.

Specialutgåvan bjuder också på exklusiva designdetaljer. Golf R “20 Years” är som standard utrustad med 19”-lättmetallfälgarna Estoril. I kombination med lackerna Pure White och Deep Black Pearl är blå dekorer på de svarta fälgarna standard, medan fälgarna är helsvarta i kombination med lacken Lapiz Blue. Ekrarna har en glansig finish, där de yttre blå ytorna skapar en sportig och elegant kontrast som gör bilen ännu mer uttrycksfull.

Ytterspegelkåporna är alltid blå (förutom när exteriörfärgen är Lapiz Blue, då är ytterspegelkåporna svarta). När bilen låses upp hälsas föraren och framsätespassageraren som standard välkomna med logotypen “20 R” projicerad på marken. Designelementen som skapats exklusivt för denna specialutgåva inkluderar också ett “20”-emblem på B-stolpen.

Specialutgåvan är som standard utrustad med en stor takspoiler som förstärker bilens motorsportinspirerande look. Den blå R-logotypen på bagageluckan och de tonade sidorutorna och bakrutan avrundar flaggskeppsmodellens sportiga utseende.

Produktion i Wolfsburg

Precis som alla Golf-versioner tillverkas Golf R “20 Years” i Wolfsburg. Specialutgåvan kommer att erbjudas på den europeiska marknaden och i Nordamerika, liksom på ett antal andra marknader.

Den svenska marknaden

Golf R “20 Years” har nu släppts för försäljning på den svenska marknaden och erbjuds till mitten av 2023 parallellt med vanliga Golf R. Det rekommenderade cirkapriset är från 579 900 kronor. De första bilarna beräknas komma till Sverige i slutet av 2022.

Inom kort går Golf R “20 Years” även att bygga i konfiguratorn “Bygg din bil” på volkswagen.se.

En tillbakablick

Det var en bilsensation – första Golf R32 som introducerades år 2002 i fjärde generationens Golf. Namnet R32 kom från dess 3,2-liters sexcylindriga motor på 241 hk och fyrhjulsdrift. R32 var den mest kraftfulla Golf-versionen som Volkswagen hade byggt fram till dess. Den gjorde 0 till 100 km/h på 6,6 sekunder och det såldes tre gånger så många som man hade förväntat sig. Från mitten av 2003 blev den som Volkswagens första modell tillgänglig med en dubbelkopplingsväxellåda (DSG) – ett tekniskt riktmärke i kompaktklassen.

2005 debuterade den andra generationen Golf R32 i femte generationens Golf. Med 250 hk var den ännu kraftfullare. Fyra år senare, på bilsalongen i Frankfurt 2009, firade Volkswagen världspremiären för efterträdaren som baserades på den sjätte Golf-generationen. V6:an byttes till en 2,0-liters fyrcylindrig turboladdad motor (TSI) som var 21 procent effektivare. R32 blev R och effekten för denna tredje generation ökade till 270 hk.

I september 2013, även denna gång på bilsalongen i Frankfurt, presenterades den fjärde Golf R-generationen som baserades på den sjunde generationen av Golf. Med 300 hk bröt den nu igenom den magiska tröskeln.

Golf R baserad på åttonde generationen Golf, som firade sin världspremiär i november 2020, toppar prestandan för alla tidigare Golf R-modeller med 320 hk och ett vridmoment på 420 Newtonmeter. Den femte upplagan av Golf R är också den första Volkswagen som har den senaste fyrhjulsdriften: 4MOTION med R-Performance Torque Vectoring. Det intelligenta nätverkssystemet öppnar upp en ny dimension i kördynamik. Den femte upplagan accelererar till 100 km/h på bara 4,7 sekunder och topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/h med 270 km/h som tillval.

Nu har den sjätte versionen av Golf R presenterats: specialutgåvan Golf R ”20 Years” med 333 hk. Även den baseras på den åttonde generationen av Golf.

Tekniska fakta Golf R ”20 Years”

Motor: 2,0 TSI bensinmotor, turboladdad och direktinsprutad, 4 cylindrar
Miljöklass: EURO 6 AP
Max effekt: 333 hk
Max vridmoment: 420 Nm vid 2 100-5 500 varv/min
Växellåda: 7-växlad DSG
Drivsystem: Fyrhjulsdrift
Bränsleförbrukning blandad körning, WLTP: från 7,8 l/100km
CO₂-utsläpp blandad körning, WLTP: från 175 g/km
Toppfart: 270 km/h
Acceleration 0-100 km/h: 4,7 s
Tjänstevikt: 1 589 kg
Totalvikt: 2 030 kg
Släpvagnsvikt: erbjuds ej med dragkrok
Bagagevolym, uppfällt/nedfällt säte: 381-1 129 liter
Rekommenderat cirkapris: från 579 900 kronor

Källa: Volkswagen

Delad nyhet är dubbel glädje!