Bristen allt värre – 18 000 publika laddstolpar saknas

Allt fler väljer att satsa på en laddbar bil men att ladda den är inte lätt. Sedan flera år visar M Sveriges granskning att tusentals publika laddstolpar saknas. Bristen på laddstolpar påverkar redan idag omställningen från fossila drivmedel.

De laddbara bilarna är idag fler än 320 000. Det innebär att var tjugonde bil är laddbar. Men utbyggnaden av publika laddstolpar går alldeles för långsamt, idag finns bara drygt 14 000 i hela landet.

– Möjligheten att ladda blir allt sämre nu när antalet elbilar ökar snabbt. Varken samhället eller branschen verkar vilja ta ansvar för att lösa laddfrågan, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på M Sverige.

Konsekvenserna av bristen kan se olika ut – som att tvingas välja bort laddbara bilar helt och hållet eller köra laddhybriden på bensin. Då uteblir klimatnyttan med bonus-pengarna som staten satsar på laddbara bilar.

– Det krävs stora satsningar i laddnätverket. Elbilar ska inte vara en möjlighet bara för dem som bor i eget hus och enkelt kan ladda hemma, elbilen måste vara lika tillgänglig för alla och det är den inte idag, säger Carl-Erik Stjernvall.

Till problemen med de publika stolparna ska läggas de oöverkomliga utmaningar som råder för alla som parkerar i en samfällighet, där Lantmäteriet sätter käppar i hjulet för omställningsarbetet genom gammaldags byråkrati förenad med oproportionerligt höga kostnader.

Utan hemmaladdning eller publik laddmöjlighet finns inget sätt att klara vardagen med en laddbar bil, eftersom snabbladdning vid en betalstolpe blir för dyrt i längden.

Antal stolpar som saknas, per län*

Blekinge län 115

Dalarnas län 68

Gotlands län –

Gävleborgs län 5

Hallands län 500

Jämtlands län –

Jönköpings län 538

Kalmar län 87

Kronobergs län 262

Norrbottens län 138

Skåne län 2 313

Stockholms län 10 052

Södermanlands län 349

Uppsala län 637

Värmlands län 138

Västerbottens län 227

Västernorrlands län 113

Västmanlands län 337

Västra Götalands län 2024

Örebro län 309

Östergötlands län 490

* Statistik från branschorganisationen PowerCircle

Källa: M Sverige

Delad nyhet är dubbel glädje!