Volvo och Northvolt bygger batterifabrik i Göteborg

Volvo Cars och Northvolt har valt Göteborg som platsen för bygget av en ny batterifabrik som beräknas tas i drift 2025. Fabriken kommer att skapa upp till 3 000 nya jobb och komplettera det planerade FoU-centret som de båda företagen tillkännagav i december som en del av en investering på cirka 30 miljarder kronor.

De bägge företagen bjuder tillsammans in till en livesändning klockan 09:00 idag (fredag 4 februari), tillgänglig här.

Den nya fabriken och de nära banden med Northvolt kommer att förstärka Volvo Cars elektrifieringsstrategi eftersom företaget har som mål att tillverka och sälja endast renodlade elbilar senast 2030.

Bygget av fabriken kommer att påbörjas 2023 och kommer att producera nästa generations avancerade battericeller, speciellt utvecklade för att användas i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Fabriken kommer att ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.

Placeringen av fabriken i Torslanda, Göteborg, ger fördelar i form av en direktväg in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.
– Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.

– Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för en fortsatt förvandling av en av mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli en ledande global leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Eftersom hållbar produktion är en central grundsats i partnerskapet mellan Volvo Cars och Northvolt, kommer fabriken att drivas med fossilfri energi, med fokus på att driva förnybar energikapacitet i regionen, och fabriken kommer att integrera tekniska lösningar som prioriterar cirkularitet och resurseffektivitet.

Batteritillverkningen för Volvo Cars och Polestars helt elektriska bilmodeller utgör en stor del av varje bils totala koldioxidutsläpp under hela livscykeln. Genom samarbetet med Northvolt, som är ledande inom produktion av hållbara batterier, och genom att producera batterierna nära sina bilfabriker i Europa, kan Volvo Cars och Polestar markant minska den miljöpåverkan som kan hänföras till batterianskaffning och -produktion för sina framtida bilar.

– Vår nya batterifabrik kommer att stödja vår ambition om att ha ett helt klimatneutralt tillverkningsnätverk och säkra tillgången till högkvalitativa batterier för många år framöver, säger Javier Varela, head of engineering and operations på Volvo Cars. – Genom vårt partnerskap med Northvolt kommer vi också att dra stor nytta av en end-to-end batterivärdekedja, från råvara till komplett bil, vilket säkerställer optimal integration i våra bilar.

Samriskföretaget för tillverkning av battericeller mellan Northvolt och Volvo Cars kommer att bli en betydande aktör inom europeisk battericellsproduktion och kommer även att vara en av de största produktionsanläggningarna för battericeller i Europa. Volvo Cars och Northvolt har utsett den före detta Tesla-chefen Adrian Clarke som chef för produktionsbolaget.

FoU-centret, som kommer att tas i drift under 2022, kommer att skapa några hundra arbetstillfällen i Göteborg och positionerar Volvo Cars som ett av få bilmärken som gör utveckling och produktion av battericeller till en del av sin tekniska end-to-end-förmåga.

Partnerskapet mellan Volvo Cars och Northvolt kommer att fokusera på att utveckla skräddarsydda batterier och fordonsintegrationskoncept som ger Volvo- och Polestar-förare vad de efterfrågar, som lång räckvidd och korta laddningstider. Att etablera en djup vertikal integration av batteriutveckling och -produktion är viktigt för Volvo Cars och Polestar, eftersom batteriet är den enskilt största kostnadskomponenten i en elbil, samt en stor del av koldioxidavtrycket.

Sammantaget kommer den nya batterifabriken och FoU-centret att behöva en rad kompetenser, och joint venture-bolaget rekryterar därför aktivt högkvalificerade ingenjörer och teamledare för att driva projektet framåt. Storskalig rekrytering av operatörer och tekniker kommer att påbörjas i slutet av 2023.

Källa: Volvo

Delad nyhet är dubbel glädje!