Franska polisen har beställt 26 stycken Alpine A110

Alpine och det franska gendarmeriet har en lång historia ihop. Efter några år med Renault Megane RS är nu den klassiska franska sportbilen tillbaka i den blåa uniformen.

Det fanns en tid på 1950-talet när franska bilister körde runt på småvägarna i lugn takt. Om det gick för fort, och de hade otur, kanske en blå Renault 4 eller en blå Estafette dök upp i backspegeln med inskriptionen Gendarmerie på sidan. Det var kanske inga blixtsnabba muskelbilar, men det behövdes inte heller på den tiden.

I takt med att vägnätet byggdes ut och motorvägarna blev mer utbredda behövdes bilar med annan effekt. Därför fick franska Gendarmarie redan 1967 ett antal Alpine A110 i flottan.

På 1970-talet behövdes ännu mer kraft och Alpine A310 byttes. En modell som blev känd både från rally och inte minst från Le Mans. Modellen fanns i flottan från 1973 till 1987, då franska Gendarmarie, efter många års samarbete med Alpine, bytte till Renault.

Första bilen var Renault 18 Turbo. Senare gick bytet till Renault 21 med 2,0-liters turbo och sist men inte minst har olika versioner av Renault Megane RS varit den franska polisens snabba actionbilar.

Nu är Alpine tillbaka igen. Det franska gendarmeriet har precis beställt 26 Alpine A110. Den återfödda klassikern har erkänts som en sann, snabb sportbil.

Men innan de franska bilisterna får nöjet att stoppas av en gendarm i en Alpine A110 måste de byggas om till äkta polisbilar med blåljus och sirener vilket sker av specialisterna i Durisotti i närheten av fabriken i Dieppe.

Källa: Renault

Delad nyhet är dubbel glädje!