Stora förändringar inför F1 2022

Nu när ett av de mest minnesvärda Formel 1-världsmästerskapen är över är det många som blickar framåt mot 2022 års upplaga. Den 73:e säsongen i F1 VM kommer att bestå av 23 lopp, något som gör det till historiens längsta F1-säsong! Första deltävlingen går av stapeln den 20 mars och det är mycket som har förändrats. Här får du reda på mer.

Favoriter inför F1 2022
I mars rullar den nya Formel 1-säsongen igång på Bahrain International Circuit  i Sakhir. Under 23 deltävlingar ska det tävlas om vem som blir världsmästare och vilket stall som koras till konstruktörsmästare. Storfavoriterna från förra säsongens upplaga – Lewis Hamilton (Mercedes) och Max Verstappen (Redbull) – är också förhandsfavoriter inför den nya säsongen.

Troligtvis blir det ganska tajt om placeringarna. Kanske en och annan överraskning också. Med fler stall som tävlar om konstruktörstiteln lovar F1 2022 att bli ett episkt mästerskap. Och redan nu, bara några dagar efter att Verstappen korats till vinnare i förra säsongens race, har kommande säsongens odds släppts på marknaden. Många är nyfikna på hur Daniel Ricciardo (McLaren) och Mick Schumacher (Haas) kommer att platsa i turneringen. För den som planerat att använda en Bet365 bonus kod är Mercedes nya kille George Russell en vass förare att hålla utkik efter.

Nya regler – bättre racing och budgettak
Det tog sin tid men nu har äntligen internationella bilsportförbundet FIA och Liberty Media bestämt vilka tävlingsregler som gäller framöver i Formel 1 tävlingarna. Tanken har varit att införa de nya reglerna under säsongen 2021 men på grund av coronapandemin fick man flytta fram planeringen till 2022 års F1 säsong.

De nya reglerna sträcker sig från det sportsliga till det tekniska och kommersiella. Bland annat så är det tänkt att bilarnas aerodynamiska yta ska förändras för att höja marktrycket, detta för att bilarna ska kunna köra bättre och lättare kunna följa varandra. Däckstorleken ökar också – från 13 tum till 18 tum. Fler tävlingar kommer att arrangeras per säsong med ett maxantal på 25. Samtidigt vill man också minska kostnaderna för Formel 1. Från och med 2022 inför man ett budgettak på 175 miljoner amerikanska dollar (strax under två miljarder kronor).

VM-stall F1 2022
I 2022 års Formel 1-VM kommer 10 stall att tävla, däribland McLaren F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Racing och Williams Racing. Pirelli blir däckleverantör för samtliga stall. Samtidigt har Honda meddelat att de slutar leverera motorer till bland annat Red Bull Racing och Scuderia Toro Rosso. Båda stallen har dock valt att stanna kvar i tävlingen trots detta.

Det blir också en del förändringar hos förarteamen som tävlar i 2022 års F1 VM. Den 6 september 2021 meddelade Bottas att han lämnar Mercedes för Alfa Romeo. Alexander Albon gör en comeback till Formel 1 och kommer att köra för Williams. Som nuvarande F1-mästare kommer Max Verstappen att tävla med nummer 1 istället för 33.

2022 års säsong går av stapeln den 20 mars i Bahrains Grand Prix. Säsongen kommer att avslutas den 20 november i Abu Dhabis Grand Prix.

Delad nyhet är dubbel glädje!