Porsche återupplivar 90-talets kultfärger för alla modeller

Med de nya tillvalen ”PTS” (Paint to Sample) och ”PTS Plus” (Paint to Sample Plus) utökar Porsche Exclusive Manufaktur sin serie specialfärger för alla modellserier. Fokus ligger på klassiska Porsche-färger, lätt igenkännbara genom åren. För särskilt individuella önskemål finns också möjligheten att skapa skräddarsydda färgnyanser alltefter kundens specifikationer.

– Ovanliga lackeringar har ofta förekommit under Porsches historia och det är en viktig detalj för att skilja ut sig från andra, säger Alexander Fabig, chef för Individualisering och Classic.

– Med det här erbjudandet återupplivar vi kult-klassiska färger och vi utökar de omfattande serierna av standard- och specialfärger för alla modellserier med mer än 160 schatteringar.

På senare år har efterfrågan på speciallackerade Porsche-modeller ökat markant. Med de nya tillvalen har Porsche Exclusive Manufaktur fått en betydligt större kapacitet på det här området. Vid huvudanläggningen Zuffenhausen, har en ny färgblandningsmaskin tagits i bruk, där färgspecialister blandar dussintals ingredienser ned till sista milligrammet för att få den önskade färgtonen.

Varje omgång delas upp i två färgburkar, en för kaross och en för andra delar. De delar av bilen som ska lackeras är i huvudsak gjorda av aluminium, plaster och kolfiber-glasfiber-kompositer. Den här blandningen av material och olika metoder för applicering och olika temperaturer för torkning kräver något olika färgsammansättningar, beroende på vilken komponent det handlar om. Provplåtar lackeras med färger ur de olika burkarna och tjänar som referensmaterial vid bilens slutbesiktning.

Kultfärger gör comeback

Porsche utökar inte bara sitt färgprogram utan restrukturerar det också. PTS (Paint to Sample) hette tidigare “Individuell lackering”. Den nya kategorin innehåller förbestämda färger som på tekniska grunder redan har godkänts av Porsches färgspecialister. Däribland färger som Maritime Blue, Ruby Star och Mint Green. Dessa färggranna val från 1990-talet har nått kultstatus bland Porsche-fans. På den tiden erbjöds de till Porsche 911 (typ 964). Som en del av Porsches utökade individualiseringsstrategi gör dessa legendariska färgtoner nu en comeback. Tack vare PTS kan dagens Porsche-modeller lackeras i dessa iögonfallande klassiska färger.

Färgutbudet är mycket diversifierat och beror på modellserie och tillverkningsort. Till 911 och 718 finns mer än 100 extra färger att välja bland. Till Panamera, Macan och Cayenne finns mer än 50 val, och ytterligare 65 färger kompletterar serien för Taycan-kunderna.

PTS (Paint to Sample) beställs liksom tidigare via ett Porsche Center. Det ökar leveranstiden jämfört med standardlackerade bilar med cirka tre månader. Priset inom modellserien skiftar beroende på variant. Till exempel är priset för PTS till de flesta 911- och 718-modeller 91 800 kronor. För 718 GT, 911 Turbo, Turbo S och GT-modellerna är priset 103 000 kronor.

Porsche bilkonfigurator kommer att utvecklas för att visualisera fler kulörer. Online-sökkriterier, till exempel per färgfamilj, och bakgrundsinformation om individuella färger kommer allteftersom.

”PTS Plus” (Paint to Sample Plus)

För att tillgodose särskilda önskemål om färg, tar Porsche Exclusive Manufaktur ett steg vidare: med PTS Plus kan lackering väljas nästan helt utan begränsningar. Tillvalet finns till modellserierna 911, 718 och Taycan.

Proceduren går till så här: kunden lämnar över ett färgprov till Porsche Center – allt är möjligt, från nyansen på en favoritväska till ett nagellack. Färgprovet sänds sedan till Porsche AG. Där görs en separat kontroll för varje önskemål, vilket kan ta upp till flera månader beroende på hur mycket arbete som krävs. Därifrån skapar Porsches färgexperter ett recept. Experterna utvecklar rätt nyans med utgångspunkt från tillgängliga färgkomponenter. Därefter utvecklas färgtonen vidare, i flera steg, så att den stämmer överens med färgprovet under olika ljusförhållanden eller under konstljus. Nästa steg är att testa om lackeringen går att genomföra under produktionsförhållanden på karossen och dess delar. Det är också viktigt att definiera varje lagers tjocklek för att åstadkomma en stabil, reproducerbar och felfri lackering.

Innan den aktuella kundens bil lackeras sprutas en testkaross. Om det visar sig att den önskade färgschatteringen inte kan realiseras enligt normal kvalitetsstandard, tar Porsche kostnaden för genomförandetestet. Priset för PTS Plus för de flesta 911- och 718-modeller är 183 600 kr. För 718 GT, 911 Turbo, Turbo S och GT-modellerna är priset 206 000 kr.

Källa: Porsche

Delad nyhet är dubbel glädje!