Nu lanseras Kia EV6 – en helt ny elbil

Nu lanseras Kia EV6 – en helt ny elbil. EV6 är Kias första bil på den helt nyutvecklade elbilsplattformen E-GMP, Electric-Global Modular Platform, och är ett tydligt bevis för det nya Kia: en bil med det senaste inom teknisk innovation och markerar en ny standard i en laddbar rörelse.

Pressrelease från Kia

Kia EV6 är designad med det Kias nya energifyllda designspråk ”Opposites United” som utstrålar stort självförtroende och ett modernt och distinkt utseende.

Den dedikerade elbilsplattformen innebär att batteriet är placerat mellan hjulaxlarna (2 900 mm) vilket ger optimal viktfördelning och skapar en rymlig och funktionell kupé för passagerarna. De lätta och slankt utformade relaxsätena som kan fällas nästan i horisontellt läge. Baksätespassagerarna har ett benutrymme på hela 990 mm. Hållbara material har använts, stolar, tygdetaljer och golvmattor är gjorda av återvunnen plast, motsvarande 111 PET-flaskor.

De exteriöra måtten, längd-bredd-höjd är 4 680 mm, 1 880 mm och 1 550 mm (GT 1 545 mm). Bagageutrymmet är på 511liter (VDA) eller 1 300 liter med baksätet fällt. Under huven finns ett främre bagageutrymme (”frunk”) på 50 liter (RWD) eller 20 liter (AWD).

De dubbla högupplösta 12,3″ välvda panoramaskärmarna tillsammans med touch-kontrollerna och den flytande mittkonsolen ger en intuitiv upplevelse.

Augmented Head Up Display projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Matrix LED-strålkastare känner av fordon i närheten och anpassar automatiskt helljuset. Det ger maximal sikt utan att blända mötande.

Ultrasnabb laddning och lång räckvidd

Tack vare 800V-teknik kan Kia EV6 laddas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter. Eller möjlighet att fylla på med 100 km räckvidd på 4,5 minuter.Med fulladdat batteri med kapacitet på 77,4 kWh, är räckvidden upp till 528 kilometer (WLTP).

Kia EV6 erbjuds med antingen en eller dubbla elmotorer, bak- eller fyrhjulsdrift: EV6 RWD 228 hk, EV6 Plus RWD 228 hk, EV6 Plus AWD (fyrhjulsdrift) 325 hk, EV6 GT Line AWD 325 hk samt EV6 GT AWD 585 hk (leveranser av GT sker under 2022).Oavsett version har Kia EV6 dessutom en dragkapacitet på 1600 kg.

Mobil Powerbank

EV6 är utrustad med en vehicle-to-load- funktion (V2L) som kan fungera som en Mobil Powerbank och ladda och driva andra elektriska apparater. Med en effekt på 3,6 kWh kan EV6 fungera som en strömkälla vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Säkrare och bekvämare

Kia EV6 har även AR-visning (Augmented Reality) i head up-displayen som projicerar grafik i vindrutan i förarens synfält, exempelvis varningar från förarassistanssystem eller vägledning via navigationen. Fördelen är att föraren kan bearbeta information snabbt och samtidigt hålla uppmärksamheten på vägen framåt.

Highway Driving Assist 2 (HDA 2) gör motorvägskörning ännu bekvämare genom att hålla avståndet till fordonet framför samtidigt som den håller bilen centrerad i filen. Funktionen kan även assistera föraren vid körfältsbyten.

Kia EV6 GT

GT-versionen är byggd för att inspirera med spännande prestanda: 0 – 100 km/h på 3,5 sekunder och toppfart 260 km/h. Dubbla motorer (AWD) på 430 kW och 740 Nm i maximalt vridmoment ger en accelerationen 0 – 100 km/h på 3,5 sekunder och toppfarten är 260 km/h.

Priser

Kia EV6 lanseras nu hos de svenska Kia-återförsäljarna samtidigt som de första kundsålda bilarna börjar levereras.

Källa: KIA

Delad nyhet är dubbel glädje!