Toyotas första elbil byggs tillsammans med Subaru

Toyotas nya varumärke “bZ” bör uttalas “beyond zero” och nu kommer snart första Toyota-elbilen från grunden byggd för enbart batteridrift – bZ4X. 71,4 kWh mäter batteriet som ska ta bilen över 450 km på en full laddning.

Bilen kommer med värmepump och i Sverige får den en 11 kW ombordladdare. Man ska kunna nå 80 % av batterikapaciteten på cirka 30 minuters 150 kW-laddning. Efter 10 års användning av batterierna förväntas batterierna fortfarande ge 90 % av sin ursprungliga prestanda.

Kraften uppgår till 204 hk i framhjulsdriven version, 0-100 går på 8,4 och toppfarten är 160 km/h. Fyrhjulsdriven version har 217,5 hk och 0-100 räknas hem på 7,7 sekunder (preliminära siffror).

Batterierna är integrerade som en del av chassiet och sitter lågt monterade.

Styrningen kan som tillval och som första serieproducerade bil från Toyota skötas via steer-by-wire, något företaget kallar One Motion Grip. Detta introduceras senare i Europa och Sverige. Det saknas mekanisk förbindelse mellan ratt och framhjul, istället ger det elektroniska systemet exakta styrutslag och ratten ersätts (!) med något Toyota döpt till One Motion Grip-kontroll som ger fullt styrutslag vid 150 graders vridning. Hur den ser ut får vi återkomma till.

Sverigepremiär sker i vår med bokningsmöjligheter online från december i år.

Delad nyhet är dubbel glädje!