Serieproduktionen startar av CUPRA Born

Nu kickar CUPRA igång produktionen av CUPRA Born. Varumärkets första helt eldrivna modell tillverkas i Zwickau-fabriken, Europas största elbilsfabrik, och blir den första modellen att produceras enligt ett CO²-neutralt koncept.

Pressrelease från CUPRA

28 september 2021, startade CUPRA upp serieproduktionen av sin första 100% elbil, Born, vid Zwickaufabriken i Tyskland. VD Wayne Griffiths och företagets styrelsemedlemmar besökte Europas största elbilsfabrik för att markera produktionsstarten för den nya modellen. De välkomnades av Stefan Loth, styrelseordförande i Volkswagen Sachsen och tidigare chef för fabriken i Martorell.

Produktionen av CUPRA Born markerar starten på en ny era för varumärket, som under bilsalongen IAA München 2021 tillkännagav sin elektriska offensiv med ambitionen att bli ett helt elektriskt varumärke år 2030.

“Med känslomässig design och elektrisk sportighet är CUPRA Born impulsen till företagets transformation och starten på CUPRAs elektriska offensiv. Att producera vår första 100% elektriska modell i Europas största elbilsfabrik kommer att ge oss värdefull kunskap inför produktionsstarten av elbilar i Martorell 2025. Vår ambition är att producera mer än 500 000 eldrivna stadsbilar per år i Spanien för de olika märkena i koncernen”, säger Griffiths.

CUPRA Born visas på bilsalongen Automobile Barcelona 2021, som drar igång nästa torsdag den 30 september och markerar starten av modellens internationella lansering.

CUPRAS första helt eldrivna modell
Med 100% CUPRA DNA och en känslomässig design, inspirerad av stadsdelen El Born i Barcelona, rullar de första CUPRA Born av produktionslinan och befäster att prestanda och elektrifiering är en perfekt matchning.

CUPRA Born är en viktig del av CUPRAs internationella expansion. Med den nya modellen siktar varumärket på att höja sin andel i företagets globala försäljning till 20% och nå nya internationella marknader, särskilt de mest elektrifierade länderna.

Europas största elbilsfabrik
Zwickau-anläggningen är Volkswagenkoncernens första produktionsanläggning för 100% eldrivna bilar och anses vara den största och mest effektiva elbilsfabriken i Europa. Med en daglig produktion på upp till 1400 elbilar har den tyska fabriken en årlig produktionskapacitet på cirka 330 000 elbilar. Förutom CUPRA Born tillverkas fyra andra modeller, Volkswagen ID3, Volkswagen ID4, Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron, vid fabriken.

“Det är en ära att producera en sådan speciell modell som CUPRA Born i Zwickau. Vårt team har erfarenhet av tillverkning av elbilar, och Born blir den femte modellen baserad på MEB-plattformen att tillverkas vid denna fabrik. Dessutom produceras CUPRA Born med förnybara energikällor enligt det CO²-neutrala konceptet.”, förklarar Stefan Loth.

Företaget har tilldelat ett team av ingenjörer till Zwickau att övervaka produktionen av CUPRA Born och för att samla erfarenheter för den framtida produktionen av elbilar vid Martorell-fabriken.

Första fordonet producerat enligt ett CO²-neutralt koncept
CUPRA Born är varumärkets första modell som följer ett CO²-neutralt koncept där energi från förnybara källor används i leveranskedjan. Modellen har även skålade stolar tillverkade av hållbara material hämtade ur Medelhavet.

Genom detta bidrar nya CUPRA Born till att minska koldioxidutsläppen och uppfylla europeiska mål. Tack vare samarbetet med SEAQUAL INITIATIVE bidrar varumärket också till cirkulär ekonomi och vården av Medelhavet och dess miljö.

Källa: CUPRA

Delad nyhet är dubbel glädje!