Koenigsegg köper ut NEVS ur samägda bolaget

Koenigsegg meddelade idag återköp av NEVS andel på 65% i joint venture-företaget Meneko som ska tillverka den fyrsitsig superbilen Gemera.

Text: Koenigsegg

Förvärvet gör Koenigsegg till ensam ägare till företaget. Koenigsegg bildade partnerskapet med NEVS i januari 2019 med det avsedda syftet att utveckla parallella volymmodeller med tonvikt på elektrifiering och CO2-neutrala motorer.

Koenigseggs köp av NEVS ägande i Meneko stöder och understryker ytterligare dess strategiska mål om fullständig integration av utveckling och tillverkning.

“Koenigseggs starka och stabila tillväxt både operativt och ekonomiskt gör att vi kan köpa tillbaka NEVS ägande i Meneko och ta fullt ägande av joint venture-företaget”, säger Christian von Koenigsegg, VD och grundare av företaget. “Som förberedelse för Gemera-produktionsstarten investerar vi stort i nya anläggningar, kompetens och infrastruktur, och detta förvärv är ett viktigt steg för oss och för tillväxten av vår verksamhet”, tillägger Christian von Koenigsegg. ”

Slutligen avslutar Christian von Koenigsegg: “Jag vill tacka NEVS och deras utmärkta team för deras samarbete hittills och jag ser fram emot att fortsätta vårt operativa samarbete med NEVS i detta och andra projekt”.

“Gemera är en unik bil och det har varit otroligt smidigt och givande att samarbeta med Koenigsegg om detta projekt”, säger Stefan Tilk, VD för NEVS. “Vi kommer alltid att ha ett intresse för Koenigseggs utveckling och ser fram emot fortsatta operativa samarbeten med dem, nu och i framtiden”, avslutar Stefan Tilk.

Koenigsegg planerar att bygga 300 Gemera-modeller i den helt nya produktionsanläggning som redan byggs utanför de nuvarande Koenigsegg-anläggningarna, med en förväntad produktionsstart 2023. Gemera är världens första “Mega-GT” och Koenigseggs första fyrsitsiga som kombinerar hyperbilsprestanda med 4 säten och plats för bagage. Gemera är också Koenigseggs första 4-sitsmodell och en hybrid med förbränningsmotor som körs på fossilfria bränslen.

Källa: Koenigsegg

Koenigsegg Gemera – fyrsitsig och 1.700 hk!

Delad nyhet är dubbel glädje!