Vad är de nya F1-sprintloppen?

Från och med 2021 införs ett nytt moment av Grand Prix i Formel 1. Sprintlopp kommer att ta plats inför vissa utvalda turneringar som ett kvalifikationsmoment. Under det första året börjar idén som ett test, och om det får tillräckligt stort genomslag kan det komma att implementeras som standard i större omfattning i racingvärlden framöver.

Sprintlopp inför F1 Grand Prix

Sprint har länge varit något som på många sätt lyst med sin frånvaro i F1-världen. Och inom formel 1 finns alltid goda incitament för att addera nya element till sporten – då fansen så gott som ständigt suktar efter mer rafflande tävlingar och event. Det senaste inslaget från F1-baserna har gett sig uttryck i ett förslag till sprintlopp inför tre Grand Prix-tävlingar 2021 – i Brasilien, Storbritannien och Italien. 500 000 dollar kommer stallen få i samband med upplägget. Sprintloppen kallas kort och enkelt för The F1 Sprint och ersätter det som tidigare var kvalomgångar till huvudevenemanget. De involverade i tävlingen är övertygade om att det kommer råda lika tävlingsinriktad stämning i förspelet som under själva Grand Prix.

De grundläggande förutsättningarna för sprintloppen

Den inledande sprinten blir initialt ett kortare lopp som ska äga rum i ungefär en timme. Det körs ungefär 100 km, men siffrorna kan komma att ändras över tid. Detsamma gäller sprintloppens upplägg. Än så länge kommer det fungera som ett test. Och om det visar sig vara en succé förväntas de nya kvalifikationsloppen fortsätta i större skala. De första tre upplagorna av sprintloppen fungerar som sagt som kvalifikationsrundor inför Grand Prix. De som hamnar på plats 1 till 3 kommer få poäng för världsmästerskapet. Ett poäng till trean, två poäng till tvåan och tre poäng till den som vinner sprintloppet. De tävlande får enbart köra med mjuka däck, och de som används i sprinten behöver inte vara samma som under turneringen.

För det mesta fungerar loppen som kvalificering för huvudturneringarna och idén med de nya tävlingarna är att öka intresset ytterligare, och sporten har redan en växande popularitet inom betting. Formel 1 letar redan efter nya sätt att engagera sina fans och förbättra spektaklet under tävlingshelgerna med detta sprintbilskoncept. Mycket har gjorts för att se till att de sportsliga, tekniska och ekonomiska aspekterna av formatet är och förblir rättvisa.

Gör vågor i bettingvärlden

Införandet av sprintloppen i formel 1 ökar den buzz som råder kring sporten. Med ytterligare race finns det mer spänning för tittarna, och det gör även att tävlingen får större relevans i bettingsammanhang. Stora turneringar som Grand Prix har ofta en självklar roll när det kommer till onlinebetting. Då sprintloppen inte kommer fungera som träningsturneringar, utan i stället vara en tävling i dess fulla bemärkelse med poäng som appliceras till världsmästerskapet, höjs intresset även när det kommer till betting. Casumo odds är en bookmaker som redan annonserat att de kommer att erbjuda odds på sprint racen inom en snar framtid och troligen kommer fler bookmakers att hänga på trenden de kommande säsongerna.

Delad nyhet är dubbel glädje!