VW lanserar Golf GTI Clubsport Edition 45

Golf GTI har funnits på marknaden sedan 1976, vilket betyder att denna bilikon fyller 45 år i år. Detta firar Volkswagen med en speciell jubileumsmodell: Golf GTI Clubsport Edition 45 med 300 hk. Bilen går nu att beställa på den svenska marknaden. Svenska priset underst i artikeln!

Sommaren 1976 lanserade Volkswagen en distinkt sportig Golf på marknaden: GTI. Vid den tiden kunde ingen hos Volkswagen ana att Golf GTI så småningom skulle bli världens mest framgångsrika kompakta sportbil. Men det är precis vad som hände – från den ursprungliga planen på 5 000 tillverkade exemplar till över 2,3 miljoner tillverkade Golf GTI idag.

Nu firar Volkswagen den ikoniska bilens 45-årsjubileum med specialversionen Golf GTI Clubsport Edition 45 – en exklusiv upplaga av 300 hk starka Golf GTI Clubsport. En omfattande individualisering gör Clubsport 45 till ett samlarobjekt, även som ny.

Försäljningen på den svenska marknaden har nu startat och bilen går att bygga på volkswagen.se. Det rekommenderade cirkapriset är från 464 900 kronor.

Till och med “vanliga” Golf GTI Clubsport skiljer sig tekniskt från klassiska Golf GTI. Den har bland annat en 55 hk starkare turboladdad bensinmotor (TSI) och ett speciellt körläge för körning på bana. Visuella höjdpunkter i Clubsport inkluderar ett större luftintag, en specialdesignad öppen takkantspoiler för att möjliggöra förbättrat luftflöde (ökad downforce) och ett speciellt sportavgassystem.

Exteriört utmärker sig Clubsport Edition 45 med ett tak lackerat i Deep Black Pearl som baktill kompletteras med en takkantspoiler i pianosvart. Takkantspoilern är ännu större jämfört med vanliga Clubsport och är en hyllning till den svarta inramningen av bakrutan på första generationens Golf GTI.

Clubsport Edition 45 erbjuds i lackerna Pure White, Moonstone Grey, Kings Red Metallic, Deep Black Pearl och Oryx White Pearl. Taket är alltid lackerat i Deep Black Pearl.

Race-paketet är exklusivt för Golf GTI Clubsport Edition 45 och ingår som standard. Paketet inkluderar 19-tums lättmetallfälgar ”Scottsdale” i en högblank svart yta med en smal dekor i Tornado Red, ett R Performance sportavgassystem med ändrör i titan och förhöjd topphastighet till cirka 270 km/h (annars är topphastigheten begränsad till 250 km/h).

En ”45”-dekor på dörrarnas nedre del understryker det sportiga intrycket. Clubsport Edition 45 är dessutom standardutrustad med IQ.Light – LED Matrix-strålkastare (tillval till vanliga Clubsport).

Interiören i jubileumsmodellen har förstås de klassiska GTI-kännetecknen. GTI-bokstäver på ryggstödet på premiumsätena fram och ett ”45”-emblem i mitten av ekern (klockan 6) på multifunktionsratten ger ytterligare karaktär till jubileumsmodellen.

Jämfört med vanliga Clubsport erbjuder Clubsport Edition 45 alltså följande:

  • större takkantspoiler lackerad i pianosvart
  • alltid svartlackerat tak
  • 19-tums lättmetallfälgar ”Scottsdale” med däck 235/35 R19, glanssvartlackerade med dekor i Tornado Red (annars 18 tum som standard)
  • förhöjd topphastighet till cirka 270 km/h (annars 250 km/h)
  • R Performance avgassystem med ändrör i titan
  • ”45”-dekor på dörrarnas nedre del
  • IQ.Light – LED Matrix-strålkastare med Dynamic Light Assist (dynamisk helljusassistent)
  • Logo ”45” på rattekern klockan 6

    Med nya Golf GTI Clubsport Edition 45 lägger Volkswagen till ett nytt kapitel för de högpresterande GTI-versionerna. Ursprungliga Golf GTI Clubsport lanserades 2016 för att fira denna bilikons 40-årsjubilieum. Den första medlemmen i Clubsport-serien uppnådde 265 hk och kunde tillfälligt leverera 290 hk med en boostfunktion. Samma år kom också Golf GTI Clubsport S som hade en uppnåelig maximal prestanda på 310 hk.

Hösten 2020 lanserade Volkswagen nya Golf GTI Clubsport som med sina 300 hk är den kraftfullaste versionen av den senaste generationen av Golf GTI. “Vanliga“ Golf GTI har 245 hk. En vidareutvecklad motor och ett nyavstämt och för första gången fullt nätverkskopplat chassi, gör Golf GTI Clubsport till en av de snabbaste framhjulsdrivna sportbilarna på marknaden.

Tekniska fakta Golf GTI Clubsport Edition 45

Motor: 2,0 TSI bensinmotor, turboladdad och direktinsprutad
Miljöklass: EURO 6 AP
Max effekt: 300 hk
Max vridmoment: 400 Nm vid 2 000-5 200 varv/min
Växellåda: 7-växlad DSG
Drivsystem: Framhjulsdrift
Hjul: 19-tums lättmetallfälgar “Scottsdale“ med däck 235/35 R19
Bränsleförbrukning blandad körning, WLTP: 7,5 l/100km
CO₂-utsläpp blandad körning, WLTP: 169 g/km
Toppfart: 267 km/h
Acceleration 0-100 km/h: 5,6 s
Tjänstevikt: 1 569 kg
Totalvikt: 1 930 kg
Maximalt tillåten släpvagnsvikt: erbjuds ej med dragkrok
Bagagevolym: 381-1 237 liter
Pris: från 464 900 kronor

Källa: Volkswagen

Delad nyhet är dubbel glädje!