Dakarrallyt – världens tuffaste rally

Att delta i Dakarrallyt är inget för den som strävar efter en bekvämlig åktur som rensar tankar från vardagsstress – man tävlar snarare med livet som insats. Dakarrallyt är betydligt tuffare och mer skoningslöst än något annat rally, och anses vara något av de mest utmanande som går att göra.

Dakarrallyt pågår i cirka 10-15 dagar, och sträcker sig cirka 15.000 km genom den afrikanska kontinentens mest ogästvänliga terränger.

Dakarrallyt har många välkända professionella rallyförare som deltagare, men de flesta deltagarna är faktiskt modiga amatörer som strävar efter sitt livs utmaning. Rallybanan går genom väldigt växlande landskap och förarna måste förbereda sig på sanddyner, gräs, lera och stenar, och avstånd på över 500 km varje dag.

Vem som helst kan faktiskt delta i Dakarrallyt, förutsatt att föraren är minst 18 år. Amatörer behöver inte aktivt ha tävlat inom rally tidigare, och syftet är att locka både professionella samt amatörer att delta i Dakarrallyt.

Att delta i Dakarrallyt medför väldigt stora risker. Sedan starten 1979 har 50 människor fått sätta livet till, som i snitt skördar ett människoliv per tävling.

Dakarrallyt är en off-road-tävling och det gäller att komma i mål efter varje etapp, och segraren är det fordon som först passerat mållinjen efter sista etappen. Terrängen är så ogästvänlig och svårbemästrad, att endast ta sig i mål är en stor prestation i sig. De fordon som används är vanligtvis utpräglade terrängfordon och motorcyklar som är anpassade till hård terräng, snarare än vanliga upprustade landsvägsfordon.

Framstående svenska deltagare är Freddy Kottulinsky som stod som slutsegrare i rallyt 1980, vars barn och barnbarn, fört rallytraditionen vidare inom familjen. Runt sekelskiftet var TIna Thörner framgångsrik som kartläsare åt framstående rallyförare som Jutta Kleinschmidt och Colin McRae. Tillsammans med Kleinschmidt kom hon trea 1999, som första kvinnliga team i Dakar-Rallyt.
Rally är precis som många andra sporter ett varumärke som hela tiden underhålls för optimal exponering medialt.

Varumärket Rally
Rallysporten återfinns i olika relaterade sammanhang som ökar intresset för sporten runt om i världen.
Det vanligaste är Tv-spel, och det finns otaliga upplagor av rallyspel som släppts de senaste årtiondena. TInas Thörners kollega Colin McRae, som tragiskt omkom i en helikopterolycka, släppte dessförinnan flera Tv-spel i sitt namn som blev mycket populära.

Tina Thörners kollega Colin McRae, som tragiskt dog i en helikopterolycka, släppte dessförinnan flera TV-spel i sitt namn som blev mycket populära. Det finns till och med slotmaskiner i rallytema som erbjuds av populära varumärken som LeoVegas och PlayOJO, som kan spelas på dator och mobil. Om vi tittar i vår lista för att hitta det bästa mobilcasinot ser vi hur mångsidig iGaming-marknaden har blivit.
Tina Thörner blev själv ett välkänt namn i det svenska folkhemmet när hon medverkade i underhållningsprogram som Let’s Dance, och satte yrket som rally-kartläsare på världskartan. Tina gick långt i tävlingen och människor i tv-sofforna runt om i landet fick tillfälle att bekanta sig med henne nästan hela våren 2011.
Filmen Dream Racer (2012), handlar om en ensam motorcykelförares äventyr när han tävlar i Dakarrallyt. Han tävlar helt ensam utan sponsorer, eller rallystall och ekonomisk uppbackning. Han måste göra precis allt själv för att ta sig i mål.
Filmen är en inspirerande skildring om vad som krävs för att genomföra världens tuffaste rally. Vi får se det oerhörda slit som krävs för att delta i Dakarrallyt, långt från sprutande champagne och blomsterkransar över halsen. Filmen är flerfaldigt prisbelönt och mycket sevärd.

Mitsubishi leder rallyt
Den japanska biltillverkaren Mitsubishi har än så länge vunnit flest Dakarrallyn, med 12 slutsegrar. Man har visat sig kunna bemästra de extrema förhållandena bättre än andra bilmärken än så länge. Det bör vara attraktivt för alla bilmärken att stå som slutsegrare, det ultimata beviset att just deras bilmodell är den tuffaste och starkaste av alla.

Delad nyhet är dubbel glädje!