Detta ska du tänka på inför valet av de bästa extraljusen till din bil

Att följa utvecklingen av extraljus och ljusramper är mycket fascinerande, särskilt för den teknikintresserade. Förr fanns det endast runda halogenlampor som i de flesta fall upplevs som rätt klumpiga och inte tillräckligt anpassade till flertalet olika bilars design, de hängdes på vid behov för säkerhetens skull i mörker- eller terrängkörning.

Fler alternativ till att hitta bästa extraljusen till din bil
Numera ser vi både xenon och LED som utmanande teknologier till halogen, vilket innebär att det finns extraljus i olika varianter vad gäller både prestanda och design. LED ramper avger ett otroligt kraftigt ljus tack vare sin specialutformade teknologi och behöver nödvändigtvis inte hängas på fram och täcka grillen eller de yttre delarna av karossen, utan avger såpass starkt ljus både fram och på sidorna av vägen, att man kan montera fast ljuset där man tycker det passar bäst och ser snyggast ut.

De bästa extraljusen till din bil är inte nödvändigtvis de dyraste
Extraljus kan komma i många olika storlekar och former. Något vanligt förekommande, är missuppfattningen om att priset på extraljus till bilen eller LED ramper till olika typer av fordon skulle vara helt kopplat till dess prestanda. Men det stämmer inte. Det finns flertalet leverantörer som säljer extraljus med lysdioder för priser som är marknadsmässiga, dock kan kunden senare upptäcka att de inte håller i längden. Dålig kvalité innebär en fara, eller åtminstone högre risk i trafiken vid mörkerseende för de förare som råkat ut för en oseriös återförsäljare.

Att tänka på gällande säkerhet
Anledningarna till varför man väljer LED före Halogen och Xenon är många. De håller framför allt betydligt längre. När en halogenlampa slutar lysa efter cirka 400 timmar och xenon slocknar efter 2.500 fortsätter LED lysa i upp emot 30.000 timmar. De är också mer stöttåliga, underhållsfria, drar mindre el vilket i slutändan betyder lägre bränsleförbrukning än övriga alternativ och de tänds extremt mycket snabbare.

Välj en auktoriserad leverantör
Det finns olika grunder till hur man mäter kvalitén på extraljus eller LED ramper. Det finns naturligtvis en uppsjö av tillverkare och importörer för dig som vill leta runt, men det finns också gott om fallgropar där du i slutändan hade gjort bättre i att välja en trygg svensk handlare som du kan vända dig direkt till med frågor.

Delad nyhet är dubbel glädje!