Nu kan du köpa till funktioner efteråt på vissa Audi-modeller

Audi gör en “Tesla” och möjliggör deras egen “Functions on demand” som innebär att man online kan köpa till funktioner som man inte valt till bilen från början. Begränsningarna är förstås stora, men bland prylarna hittar vi Matrix LED-lysen för 1.400:- i ett halvår om man har en Audi e-tron, navi till facelyfta A5 Sportback eller olika smartphone-interface.

Pressrelease från Audi

Med Functions on demand skapar Audi en helt ny flexibilitet. Nu kan Audi-ägare komplettera med strålkastar-, förarassistans- och infotainmentfunktioner efter köpet och dessutom välja mellan olika löptider. Tjänsten finns tillgänglig för A6, A7, Q5, Q7, Q8 fr.o.m. modellår 2021 och Audi e-tron, A4 och A5 fr.o.m. modellår 2020. Fler modeller och funktioner tillkommer efterhand.

Vilka funktioner som kan bokas beror på bilmodell. Ägare till Audi e-tron kan t.ex. uppgradera LED-strålkastarna till Matrix LED under den mörka årstiden genom att välja sex månaders löptid för 1400 kr. Faceliftade A5 Sportback kan uppgraderas med navigationssystem för sommarens utlandssemester. Smartphone interface kan dessutom laddas ned till flera modeller om så önskas.

Bekvämt och flexibelt

Om kunderna vill testa en funktion innan de bestämmer sig har de en engångsmöjlighet att boka ett månadslångt test för 10 kronor. Prisnivåerna motsvarar den ordinarie prislistan och löptiderna kan väljas på 1 månad, sex månader, ett år, tre år eller bilens livslängd. De bokade funktionerna gäller alltid för den specifika bilen. Om bilen säljs är funktionerna aktiva för den kvarvarande perioden och kan användas av nästa ägare. Den nya ägaren kan sedan boka funktioner som passar de egna behoven, vilket ökar värdet på andrahandsmarknaden.

Bokning och betalning görs via myAudi-appen eller webportalen. Efter bokningen sänds ett signerat datapaket till bilen via det mobila nätverket. Funktionen finns därefter tillgänglig direkt när bilen startas nästa gång. Det är även möjligt att förlänga Audi connect via myAudi.

AudiPay: den globala betalningsplattformen för digitala tilläggstjänster

I samband med Functions on demand lanseras även AudiPay. Via koncernens betalningstjänst kan kunderna köpa och betala för digitala tjänster med kreditkortet. Planen är att på sikt även erbjuda andra betaltjänster som PayPal och Klarna.

Hårdvaran för funktionerna som kan aktiveras är redan från början monterade i fabriken. De kan därför aktiveras under hela bilens livslängd även om kunderna endast betalar för funktionerna när de beställer bilen eller när de bokas vid senare tillfälle.

Källa: Audi

Delad nyhet är dubbel glädje!